Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Ovdovělá učitelka Anna (Jodie Foster) podnikla něco, co bylo pro ženu z viktoriánské Anglie naprosto nezvyklé. Rozhodla se odjet se svým synem na dobrodružnou cestu do neznámé země, do Siamu. Chce ji poznat a pokusit se tak navázat spojení dvou odlišných světů. Nechává se zaměstnat jako učitelka početných dětí samotného siamského krále Mongkuta (Chow-Yun Fat). Kultivovaná Anna zprostředkovává svým žákům konfrontaci obou kultur se všemi rozličnostmi náboženství i nesmyslnými předsudky a poznává, že siamský král je muž, který přesně ví, kam chce vést svou zemi a jak vypadá moderní svět. Tak si krásná a emancipovaná anglická učitelka zamiluje nejen exotickou zemi, ale i krále samotného. (Magic Box)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (194)

Streeper 

všechny recenze uživatele

Je to jeden z filmů, který mě vždy dokáže nadchnout, hlavně pro svůj kouzelný a zajímavý příběh. Postupně se vygraduje vztah mez anglickou učitelkou a králem Siamu. Řekla bych, že každá žena, která má ráda romantické filmy si zde přijde na své, navíc se dozvíme něco o Siamské kultuře. Oba hlavní herci předvedli skvělé výkony a já jsem si užívala jak příběh, tak krásnou hudbu. ()

lennyd 

všechny recenze uživatele

Anna Leonowensová (Jodie Foster) se po smrti svého manžela vydáva do Siamu, kde se stává učitelkou dětí krále Mogkuta (všech 60 :). I přes konfrontaci dvou zcela rozdílných kultur se do sebe zamilují... Krásny film. Celý je nádherně natočen, krásnou přírodu střídá východní kultura. K tomu všemu hraje perfektní hudba George Fentona. A v neposlední řadě výborné herecké obsazení (Jodie Forter, Yun-Fat Chow, Ling Bai)... Celkový dojem kazila jen mírná roztříštěnost děje (vztah mezi Annou a králem, problémy Tuptim a jejího přítele a ještě k tomu blížící se válka)... Ale jinak skvěle odpočinkový filmeček... ()

Reklama

lucijelucije 

všechny recenze uživatele

Moc hezký romantický snímek, který má v sobě víc touhy, než jakýkoliv jiný film se sexuálními prvky. Anna působí tak lehce a přitom silně. A král je naopak velmi seriózní, a zároveň jemný. A ikdyž se na příběh dívá se zaujetím, těch 140 minut je opravdu dost dlouhých, na to, co vám tohle romantické drama nabízí. ()

sud 

všechny recenze uživatele

Veliká škoda je, že z krásné výpravy, exotických dálek, atraktivního prostředí a kvalitního hereckého obsazení vznikl pouze standartní romantický film. Sice hezký, ale pouze dobrý film. Jodie Fosterovou mám rád a ani zde mě nezklamala. Yun-Fat Chowa mám taky rád, podává dobrý herecký výkon, snaží se seč může, ale na Rexe Harrisona (i když nebyl Asiat) co se týče charismatu nemá. Bohužel také nepříliš výrazná režie ubíjí zručnou kameramanskou práci. "Anna a král" je sice dobrý film, ke kterému se budu vracet, ale zůstává bohužel ve stínu starší verze. ()

Angelino 

všechny recenze uživatele

Pochopil som prečo je tento film v Thajsku zakázaný (a to hovorí o Siame, pôvodné meno Thajska). Siam ako jediný nebol v tejto oblasti kolóniou niektorého z európskych štátov. Najväčší vplyv v oblasti skutočne mali Briti. len vplyv, úloha a postavenie Anny je na thajcov až príliš prikrášlená. Ale keby to bolo čisto podľa skutočnej udalosti, bol by to dokument a nie film v kinách, všakže... ()

Galerie (81)

Zajímavosti (13)

  • Yun-Fat Chow (král Mongkut) na otázku, co si myslí o filmovém zpracování střetu východní a západní kultury, odpověděl: "Ve dvou hodinách se toho o východní kultuře nedá říct dost. A východní kultura je navíc příliš obecný pojem. Když se řekne východ, většinou si lidé představí Asii. A Asie je obrovská. Já jsem z Hongkongu, kde je vliv západu znatelný už od příchodu Britů v devatenáctém století. Já jsem na něj tudíž zvyklý, ale většině lidí v jiných zemích trvá mnohem déle, než se s ním nějak vyrovnají. A lidem ze západu trvá ještě mnohem déle zvyknout si na východ." (NIRO)
  • Príbeh romantického ľúbostného vzťahu siamského panovníka a britskej vychovávateľky Anny, odohrávajúci sa v druhej tretine 19. storočia, vychádza zo skutočnosti - zápisov Anny Leonowensovej (1834-1914), ktorá učila deti kráľa Mongkuta (1804-1868). (ash99)
  • Rozhodnutí o filmu v Thajsku vycházelo ze zákona z roku 1930, který zakazuje filmovým tvůrcům zobrazovat královskou rodinu bez patřičného respektu. (Zetwenka)

Reklama

Reklama