Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Výpravný válečný film mapuje osudy tankové posádky na nejtěžším úseku bojové cesty První československé samostatné brigády. Sledujeme i osud jejího velitele - četaře Juraje Klimku. V době krvavých bojů o Dukelský průsmyk se mu nevyhne láska a ukáže se, že za maskou suveréna je ve skutečnosti plachý a citlivý člověk. Ve válečných scénách účinkovali tři tisíce příslušníků Československé lidové armády. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (62)

farmnf 

všechny recenze uživatele

Film je velmi dobře režisérsky zvládnut, má skvělou Šustovu hudbu (řídí Pavel Vondruška, známý cimrmanolog) a naprosto skvělé herecké výkony (Pántik, Krejča, Sovák, Růžek). Má i poutavé bojové scény. Tím ale klady končí. Je to sprostá lživá diskreditace našeho důstojnického sboru a londýnské vlády. Zase stará pohádka, že správný voják je jen komunista a boj proti fašismu je především bojem proti kapitalismu. To by tedy ta demokratická vláda musela být padlá na hlavu aby bolševikům zajistila tanky pro boj proti demokracii v Evropě. No, byl jsem z toho pěkně zhusen. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Na film jsem narazil náhodou hned na jeho začátku, kdy mě zaujala neskutečně obrovská masová scéna uprostřed války, ze které jsem válku cítil, jako hodně dlouho ne. To vše odehrávající se v kulisách rozbouraného města...ano, v tu chvíli jsem si opravdu pomlaskával, byl neskutečně spokojený a bál se nejhoršího. Tedy toho, co mělo přijít dál. Prostředek filmu tak nezklamal, nudil, nezajímal a hlavně furt porovnával kapitalistické svině a rudé kurvy, kdy vítěz byl naprosto zřejmej. Tu část jsem tak nějak přeskočil, s tím, že mě zajímá, co tvůrci ještě ukážou a na konci toho ukázali opět docela dost, když českoslovenští vojáci bránili Ostravu a do toho se přimotala ruská síla. Věrohodnost super, rozbombardované scenérie na československý film neuvěřitelné. Propaganda až na závěrečnou větu "kupředu soudruzi" se dala jakžtakž přežít. Celkově vzato, za úvodní a závěrečnou scénu to stojí za to vidět. ()

Reklama

xaver 

všechny recenze uživatele

Při hodnocení tohoto a obdobných filmů se snažím oprostit od toho, že namnoze obsahují komunistickou propagandu, a proto je spousta hodnotitelů naprosto neprávem odsuzuje. Zak jako tehdy, i dnes je spousta filmů poplatná době. Snažím se spíš dívat na herecké výkony, režijní a technické zpracování. A v tomto ohledu lze filmu vytknout jen máloco. Herecké výkonu jsou parádní. Vždyť ten Růžek toho padoucha hraje excelentně. A pokud jde o bojové scény, tak ty se nejen vyrovnají, ale i daleko předčí obdobné scény z amerických nebo sovětských válečných snímků a navíc, zejména oproti americkým, působí daleko věrohodněji. Myslím, že film si proto 4* zaslouží. ()

Lucas87 

všechny recenze uživatele

Mým hlavním motivem bylo si to pustit kvůli té Ostravské operaci, jak to bývá zvykem vše má své klady i zápory. Za převažující klady považuji, autentičnost míst kde se natáčelo, natáčet dnes u Sýkorova mostu takový film a vidět nad ním památník s tankem T-34 by bylo naškodu. Taky si myslím, že dalším kladem je použití originálních zbraní a uniforem. Také mě zajímal, příběh Miloše Sýkory, který se podílel na zachráně mostu, který se podle něj tak jmenuje. Natáčelo se v tvrdých 50. letech, takže tohle působilo jako oddychovka v těchto těžkých časech, rozhodně pro svou propagandu se nestyděli udělat obrovskou operaci s několika stovkami vojáku československé lidové armády, za což mají u mě plus. Ale totálně mě štvalo, jak tam řešili znárodnění a takové nesmysly, na druhou stranu to nebylo tak zpolitizované jako např. Sokolovo. ()

Lobotommy 

všechny recenze uživatele

To se ten náš stát pořád někam orientuje. Myslím, že by se orient mělo říkat nám a ne zemím na dálném východě... My to prostě asi sami za sebe neumíme. Ten film vlastně ani není moc o válce jako o tom, že je tam velitel, který se straní jakýchkoliv politických počinů a prostupů do jeho života a jednotky. A po celý film je přesvědčován, že politika, levicové smýšlení a družba se Sověty je to nej, pro co může žít. No a voila, na konci filmu je přesvědčen. Je to kvalitní agitka. A dneska se točí to samý, ale na druhou stranu. Jen jsou lepší možnosti, jak si s tím pohrát... ()

Galerie (20)

Zajímavosti (7)

  • Většina tanků, které jsou ve filmu k vidění, jsou tanky T-34/85 sovětské výroby. (ArthasKarfa)
  • Němečtí vojáci jsou kromě jiného vybaveni kvalitní útočnou puškou Sturmgewehr 44. (ArthasKarfa)
  • Natáčelo se i na dnes již zaniklé části Slezské Ostravy i v samotné Ostravě. (ArthasKarfa)

Reklama

Reklama