Reklama

Reklama

Dámský gambit

(seriál)
  • USA The Queen's Gambit
Trailer 1
USA, 2020, 6 h 35 min (Minutáž: 46–68 min)

Režie:

Scott Frank

Předloha:

Walter Tevis (kniha)

Scénář:

Scott Frank

Kamera:

Steven Meizler

Hrají:

Anya Taylor-Joy, Marielle Heller, Harry Melling, Bill Camp, Thomas Brodie-Sangster, Moses Ingram, Marcin Dorociński, Isla Johnston, Chloe Pirrie (více)
(další profese)

VOD (1)

Epizody(7)

Obsahy(1)

V 50. letech v sobě mladá dívka ze sirotčince objeví mimořádný šachový talent. Její překvapivou cestu ke slávě ale komplikuje boj se závislostí. (Netflix)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (619)

silentname 

všechny recenze uživatele

Nová miniséria z Netflixu "The Queen's Gambit" rýchlo spadla do môjho radaru. Mám rád šachy, mám rád Anyu Taylor-Joy a pôsobilo to ako niečo zaujímavé. Takže akonáhle to vyšlo, čekli sme to spolu s manželkou a môžem povedať, že sklamaní sme neostali. Na druhú stranu sa ale nemôžem ubrániť pocitu, že to mohlo dopadnúť predsa len o niečo lepšie a silnejšie. Ale k tomu prídeme. Čo funguje? V prvom rade Taylor-Joy. Bola excelentne zvolená a veril som jej asi úplne všetky momentky. Mám pocit, že dievča si buduje celkom silnú kariéru a som zvedavý, kde ju uvidím nabudúce. No rovnako je aj obklopená skvelými ľuďmi. Harry Melling je výborný, Thomas Brodie-Sangster je tiež skvelý. Plus obaja zohrajú v Bethinom živote celkom dobrú a zaujímavú rolu. A potom sú tu postavy, ktoré som asi chcel vidieť viac. Bill Camp ako pán Shaibel, ktorý naučí Beth hrať šachy si zaslúžil trošku väčšiu rolu. Minimálne som mal pocit, že na neho Beth nemala tak rýchlo zabudnúť. Neviem či by to síce spravilo záverečnú momentku tak silnú, no myslím si, že áno. Marielle Heller je takisto úžasná a trošku som dúfal, že sa o jej postave dozvieme trošku viac. Myslím si, že Alma si to zaslúžila. A potom je tu aj Moses Ingram. Dúfam, že to nie je jej posledná rola, lebo to priateľstvo tu veľmi dobre zachytila. Príbeh je podľa mňa zaujímavý a tým, že sa sústredíme len na Beth, robí to trošku ten seriál osobnejší a v tomto asi aj zaujímavejší, než keby sme sa venovali všetkým naokolo. A potom musím povedať, že efekty hrania šachov na strope ma vždy veľmi bavil. Tie efekty sú skvelé. Seriál však narazí v pár bodoch. V prvom rade to postupne začne byť viac a viac predvídateľné. Kým na začiatku neviete kam to celé pôjde, tak postupne to už bude veľmi jednoduché a budete vedieť, ako budú scénky pokračovať. Seriál si nechá pár prekvapení, no nie je ich tak veľa, aby som nevedel odhadnúť väčšinu toho čo sa bude diať. A jednotlivé epizódy to potom vie spomaliť. Je tu pár epizód, kde sa toho veľa zaujímavého neudeje, no ako celok sa stále venujeme skvelej protagonistke. Ako som už povedal, chcel som, aby mali niektoré postavy väčšiu rolu a možno sme mohli mať časti v sirotinci trošku dlhšie. Lebo boli veľmi zaujímavé. Veľmi však rating posúvajú vyššie aj niektoré malé momentky, ktoré si však veľmi dobre zapamätám. Takže ako celok som s touto minisériou spokojný. Hodnotenie: A- ()

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Scott Frank je určitě velice zručný režisér a ukázal to jak u celovečeráků, tak hlavně u seriálové pecky Godless. Tentokrát přináší pozoruhodný příběh geniální šachistky a opět vše vede jasnou a profesionální rukou. Herecky bezchybné, režijně poutavé, plné zajímavých vizuálních nápadů a nebýt občas až příliš vlažného tempa, dal bych plný počet. ()

Reklama

Sawy 

všechny recenze uživatele

Úplně obyčejný, lehce stereotypizující, hezky retro seroš, který ani na okamžik neodbočí z klasického "From Zero to Hero" narativního oblouku. Vypadá to pěkně, Anya je tradičně super, o šachách je to asi tak stejně jako Big Lebowski o bowlingu, protože jakákoliv taktika je podána tak, že hráč táhne figurkou a následně dramaticky kouká do kamery. Aspoň že Rusáci tady nejsou tak jednoduché karikatury, jak to mají tyhle synekdochy Studené války ve zvyku podávat. Hype kolem tomu výrazně uškodil, když člověk čeká seriálovou událost roku a dostane lehce nadprůměrné šolíchání, ve kterém musí v závěrečném díle přijít moudrá afroamerická kamarádka jak z devadesátek a hrdince vysvětlit, jak má žít svůj život, tak nemůže moc řvát nadšením. 60 % ()

Hild 

všechny recenze uživatele

Nikdy by mě nenapadlo, že někdo dokáže natočit seriál, kde se většinu času hrají šachy a udělat to tak neuvěřitelně vzrušující, napínavé a velice emotivní. Všech 7 dílů nemá žádnou slabší chvilku, je to neuvěřitelné dobře napsané, po konci každého dílu jsem byla smutná, že díl skončil. Anya Taylor-Joy naprosto perfektní. Opravdu doporučuji, jedna z nejlepších věcí, kterou jsem letos viděla. ()

DwayneJohnson 

všechny recenze uživatele

Kdo zná trošku šachy, tak pro něho musí být tenhle seriál jedno obrovské zklamání. Je mi jasné, že to nemůže být celé jen o téhle královské hře, na druhou stranu, proč to nenatočit aspoň trošku věrohodně (zběsilé tahání za figurky při vážných partiích), to vážně nechápu. Když se od toho odprostím, dá se těch šest prvních dílů v pohodě vydržet, aby přišel zase závěrečný, který to celé, (zase hlavně šachově) pošle skoro do kopru. Herci jsou fajn, příběh taky, ale to víc, než na tři ušmudlané hvězdy nestačí. A když někdo píše do komentářů :Dámským gambitem jsem každou partii zahajoval, tak buď šachy vůbec nehrál, nebo je to naprostý idiot. Ale to jen tak na okraj. ()

Galerie (180)

Zajímavosti (27)

  • Překlad českého názvu epizody Odročení je chybný. Dle platného překladu pravidel FIDE se česky jedná o přerušení partie, nikoli odročení. (Lvísrdce)
  • Píseň „Venus“, na níž tančí Beth (Anya Taylor-Joy) v průběhu svého alkoholového opojení, byla vydána v roce 1969. V seriálu se ale tou dobou nacházíme teprve v roce 1968. (oli009)
  • Ruský šachový velmistr a mistr světa Garri Kimovič Kasparov a šachový učitel a trenér Bruce Pandolfini spolupracovali s filmovým štábem jako konzultanti. Kasparov dostal od filmového štábu nabídku ke ztvárnění role sovětského šachisty, ale odmítl. (oli009)

Související novinky

Anya Taylor-Joy v čele dalšího seriálu Netflixu

Anya Taylor-Joy v čele dalšího seriálu Netflixu

23.08.2024

Streamovací služba Netflix se zřejmě pokusí napodobit úspěch Dámského gambitu, plánuje totiž další hvězdnou spolupráci s jednou z nejpopulárnějších mladých hereček současnosti, Anyou Taylor-Joy … (více)

Soudní spor šachistky s Netflixem pokračuje

Soudní spor šachistky s Netflixem pokračuje

30.01.2022

Minisérie Dámský gambit se stala jedním z největších hitů Netflixu, zvedla zájem o šachy a představila světu inspirativní postavu geniální mladé šachistky. Příběh s jasným feministickým laděním se… (více)

Netflix ovládl seriálové Emmy 2021

Netflix ovládl seriálové Emmy 2021

20.09.2021

Netflix všude, kam se jen rozhlédneš. Tak zhruba tak nějak to letos vypadalo na předávání slavnostních cen Emmy 2021. Oproti loňskému komornímu přenosu bez živé účasti publika se letošní ročník… (více)

Nadějná mladá žena vyhrála ceny AACTA

Nadějná mladá žena vyhrála ceny AACTA

06.03.2021

Včera proběhl 10. ročník předávání Mezinárodních cen AACTA, které uděluje Australská akademie filmových a televizních umění. Snaží se tak ocenit význačné tvůrce a jejich díla z uplynulého roku, bez… (více)

Reklama

Reklama