Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Školní komedie debutujícího režiséra Zdeňka Trošky s lehkou detektivní zápletkou. Malý Honzík sní o tom, že při správné strategii propadne zpátky do milované školky, zatímco jeho starší sestra Jolanka bolestně prožívá první dětskou lásku i nespravedlivé obvinění z krádeže luxusních bot. A tak začíná jedno velké pátrání po neznámém zloději obuvi a svršků ze školních šaten. (Magic Box)

(více)

Recenze (332)

lennyd 

všechny recenze uživatele

Pro každého znamená začátek školního roku něco jiného - pro malého Honzíka jde o radikální životní změnu, zatímco pro dospívající Jolanku už jen znovu začínající otravu s učiteli. Ale to ještě netuší, že právě tento školní rok bude něčím vyjímečný ... I když se na film podepsal zub času, tak jsem si zavzpomínal na knížku, kterou jsem před mnoha a mnoha lety nesčítelněkrát četl. Zdeněk Troška (ano, film opravdu natočil Zdeněk Troška - taky jsem na to nevěřícně koukal) převedl knihu docela věrně, včetně vykreslení jednotlivých postav. Docela by mě zajímalo, kam se dětší herci poděli - hlavně představitel Honzíka - Martin Šotola... ()

PKD 

všechny recenze uživatele

Po1. v životě jsem si přečetl doslova všechny komentáře k nějakému filmu (šlo to snadno, 99% z nich jest krátkých) a proto musím poděkovati následujícím lidem, páč mi hovoří z duše. Takže Cushing (za tu pozn. o botách, vrrrr!), Haniczka (něco podobného), Dlubal David (jeden snad ze dvou nejdelších komentů, a ano, díky němu jsem si vzpoměl na Andělskou Tvář), Olík, zdeny99, spacylemon, curfew77, topi80, ethel91, Tristesse, Jablkohruška (za tu analýzu velikosti tašky té zlodějky, taky mě to už pár let bylo divné;-) , u_vox a nakonec Jirkacek, (2.nejdelší koment). Díky.;-) A za sebe ano, miluji tento filmík (proč to nemá aspoň 90min., nechápu:( již min. 30 let a dosti pochybuji, že se to někdy změní. Viděl jsem ho určitě aspoň 30x a nehodlám si ho NIKDY, utécti v tv. Někdy se divím, že ho ještě nemám ve filmotéce. Hm. ()

Reklama

Crazer 

všechny recenze uživatele

Zatím nejspíš nejlepší česká komedie, která opravdu pobaví každého kdo zažil školu v 80. letech. Tehdejší oblečení stálo za to, jak vidím :)). Jinak zemědělské práce, sběr kaštanů a nošení přezůvek také stojí za usmání se. Každopádně již se nezmiňuju o krádežích v šatnách .. Vždy na tento film vzpomínám s úsměvem. ()

Havala 

všechny recenze uživatele

Krevní skupina socialisticko - sociálních dítek. Tenkrát Tuzex, dnes Makro, Tesco, Globus, Billa,........V podstatě dnes už učebnice pozdního socializmu, aby děti naše viděly jak jsme to měli těžké. Ten nezkažený elán mladých učtelů narážející na zkostnatělý systém starých kmetek. Děcka budou furt stejné svině....že? 55% ()

Inozuka 

všechny recenze uživatele

Teprve až nedávno jsem se dozvěděl, že tenhe film režíroval Troška. Jako teenageři jsme Botu měli celkem rádi, i když tam je nepřehlédnutelný moralizující efekt. Ale ve srovnání s podobnými filmy té doby to bylo dost v pohodě. V osmdesátkách holt Troška ještě celkem uměl, degenerovat začal až když dostal volnou ruku a možná také, že zblbnul z těch svejch pohádek. ()

Galerie (26)

Zajímavosti (15)

  • V castingu na roli Lamkové zbyly poslední tři uchazečky. Vítězná byla Milada Štýbrová a zbylé dvě byly Veronika Kánská a Petra Pyšová. Ty se o půl roku později objevily ve filmu Slunce, seno, jahody (1983) v rolích Blaženy a Miluny. Režisér Troška tak na tyto postavy již nedělal žádný casting, jen si vzpomněl na poražené finalistky z castingu na film Bota jménem Melichar a rovnou je obsadil do filmu Slunce, seno, jahody. (Lajty)
  • Do konkursu na roli Michaely Lamkové, kterou nakonec hrála Milada Štýbrová, se přihlásila i Veronika Kánská, která později ztvárnila Blaženu v trologii Slunce, seno...  (Peregrina)
  • Pôvodný scenár sa javil príliš kritický, tak režisér dostal príkazom natočiť veselú bezproblémovú komédiu. (Raccoon.city)

Reklama

Reklama