Reklama

Reklama

Paralelní matky

  • Španělsko Madres paralelas (více)
Trailer 1

Dvě nastávající matky, Janis a Ana, se potkávají v nemocničním pokoji, kde se připravují na porod. Obě jsou nezadané a obě otěhotněly neplánovaně. Janis (Penélope Cruz), která je ve středním věku, je z náhodného početí nadšená a na miminko se těší. Puberťačka Ana (Milena Smit) je vyděšená, kajícná a traumatizovaná. Obě ženy si krátí čas společným procházením dlouhých nemocničních chodeb. Janis se snaží Anu povzbuzovat a uklidňovat. Těch pár vyřčených vět, které si během několika hodin vymění, vytvoří mezi nimi velmi úzké pouto. Netuší, že jejich náhodné setkání zkomplikuje a zásadním způsobem změní jejich životy… (Bioscop)

(více)

Videa (8)

Trailer 1

Recenze (87)

MontyBrogan 

všechny recenze uživatele

Almodóvar stretol Hemingwaya, ale zakecal sa s ním o materstve. Po zobudení to celý nadšený hodil na papier. Myslel si, že vyšperkuje všetky detaily, ako nezabudnúť odpojiť kameru, keď sa detská postieľka presúva do inej izby, ale v celom filme neriešil kojenie, tak ho aspoň dal na plagát. Výsledok, vrstevnatý príbeh z rýchlika. Komu zvonia do hrobu? Tvojej dcére, ktorá vlastne nie je tvoja, vieš čo, to je na dlho, poď radšej hľadať dávno mŕtvych predkov. ()

Juto 

všechny recenze uživatele

Na Paralelných matkách je toho veľa, čo si môžete užiť. Film má skvelé výkony a najmä Penélope Cruz, ktorá kradne film pre seba. Príbeh je možno jediná oblasť, v ktorej som mal pocit, že mu niečo chýba. Občas to bolo pre mňa trochu chaotické a malo to príliš veľa smerov. V témach bol pekný kontrast so zameraním na minulosť oproti novému materstvu, ale na mňa to bolo trochu nesúrodé. Napriek tomu som si príbeh a film užil. Na jeho vrchole bolo niekoľko emocionálnych momentov s skvelými dialógmi. 6,5/10 ()

Reklama

Anderton 

všechny recenze uživatele

Almódovar nakrútil film, kde divák vie, aké zvraty ho čakajú. Neviem, či to proste Pedro iba neodhadol, alebo je to súčasť jeho hry. Každopádne tušiť, čo nás čaká a potom si povedať, že ste mali pravdu, nie je tá najlepšia cesta, ako diváka almodramaticky dojať. Navyše tu kombinujeme dve dejové línie, kde síce nájdeme nejaké paralely, ale dramaturgicky to príliš spolu neladí. Janis sa chová občas dosť nelogicky a Anina predstaviteľka s blond prelivom je čistým dvojníkom Macualyho Culkina. ()

marhoul 

všechny recenze uživatele

Tematicky ne zcela vydařený slepenec, ale Pedrovi já odpustím mnohé. Vizuálně precizní, skvěle obsazené, Penélope naprosto skvělá, i to mládě v roli Any mě uhranulo, film, u kterého mě zajímalo, co bude dál a nemám potřebu puntičkářsky řešit kde co. Almodóvar se mi ale do vkusu trefí často, je to tedy film pro mě a chápu, že každému určitě nesedne. Mám chuť na Vše o mé matce a usmívám se, protože ta Penelopka úsměvně chodí. V džínech vypadá jako malé, srandovní, miloučké strašidýlko, které je od pasu nahoru totální TOP, však baletních nožek a klaunovského našlapování, které jako by k ní ani nepatřilo a ve velké večerní nebývá tak vidět, jsem si všimla až v tomhle filmu. O to je mi sympatičtější. Civilní snímek, více témat k zamyšlení, mně se to líbilo. ()

Streeper 

všechny recenze uživatele

Nevěděla jsem, co od filmu čekat, neřečetla jsem si ani anotaci k filmu (což v poslední době nedělám skoro nikdy), takže jsem byla příjemně překvapená. Je to skvěle natočené drama o dvou matkách, každá v jiné věkové kategorii, ale ve stejné situaci. Příbě pomalu graduje a zamotává se. Chápu, proč se postava Janis rozhodla si nechat vše pro sebe a svěřila se s tím později. Je to pochopitelné, ale kdybych byla v roli Any, asi bych to neodpustila tak snadno. Ta vedlejší dějová linka o výkopu mrtvých vojáků/příbuzných mi přišla zbytečná, na druhou stranu chápu, že je to pro španělské obyvatele velmi citlivé téma a režisér to chtěl do filmu zakomponovat. ()

Galerie (41)

Zajímavosti (9)

  • Janis (Penélope Cruz) pri fotení vytiahne červený mobil z vrecka (47:40), ale v nasledujúcej scéne ho už má ružový (48:12). (GabrielGabko)
  • Natáčanie filmu prebiehalo v Madride. Natáčalo sa od 21. marca do 26. mája 2021. (dyfur)
  • V jedné scéně přijíždí rodina v červeném autě. Režisér Pedro Almodóvar často ve svých filmech používá právě červená auta. Můžeme si jich všimnout například ve filmech Volver (2006) nebo Rozervaná objetí (2009). (peeteno78)

Související novinky

36. Premios Goya – výsledky

36. Premios Goya – výsledky

13.02.2022

Ve Valencii byly v sobotu 12. února 2022 předány výroční španělské filmové ceny Goya. Režisérem slavnostního ceremoniálu, jenž se uskutečnil v operním divadle Palau de les Arts Reina Sofía, byl… (více)

Reklama

Reklama