Reklama

Reklama

Paralelní matky

  • Španělsko Madres paralelas (více)
Trailer 1

Dvě nastávající matky, Janis a Ana, se potkávají v nemocničním pokoji, kde se připravují na porod. Obě jsou nezadané a obě otěhotněly neplánovaně. Janis (Penélope Cruz), která je ve středním věku, je z náhodného početí nadšená a na miminko se těší. Puberťačka Ana (Milena Smit) je vyděšená, kajícná a traumatizovaná. Obě ženy si krátí čas společným procházením dlouhých nemocničních chodeb. Janis se snaží Anu povzbuzovat a uklidňovat. Těch pár vyřčených vět, které si během několika hodin vymění, vytvoří mezi nimi velmi úzké pouto. Netuší, že jejich náhodné setkání zkomplikuje a zásadním způsobem změní jejich životy… (Bioscop)

(více)

Videa (8)

Trailer 1

Recenze (87)

angel74 

všechny recenze uživatele

Pedro Almodóvar se ve svém posledním filmu Paralelní matky věnuje závažným tématům jako je záměna dvou novorozených holčiček v porodnici či náhlé úmrtí jedné z nich. Nosný příběh mateřství pak nepříliš obratně prolíná s děním kolem odkrývání a exhumace hromadného hrobu z doby španělské občanské války. Postupné odhalování celého toho propletence však není ani zdaleka tak napínavé a emotivní, jak bych vzhledem k silnému námětu očekávala. Působí to na mě až moc chladným dojmem. (60%) ()

Aljak 

všechny recenze uživatele

Ale no! Pedro, čo sa deje? Kedysi také úžasné filmy a teraz takéto priemerné "kasové trháky"? Základ príbehu síce nebolo nič takého, čo by tu ešte doteraz nebolo, ale povedal som si : OK, nevadí, aj tak sa dá na tomto námete super stavať. Po scenáristickej stránke to napokon nebolo vôbec na zahodenie, a Pedro držal Janis v permanentnej dileme. A keď prišiel ten zásadný zlom, tak som si len povedal, že "hmm, no čo už". No a to prepojenie na občiansku vojnu, to bolo dosť odveci. Od Pedra by som určite čakal niečo dômyselnejšieho a komplexnejšieho. Takže som zostal nemilo prekvapený. Každopádne, aspoň tie 3* si to zaslúži! ()

Reklama

marhoul 

všechny recenze uživatele

Tematicky ne zcela vydařený slepenec, ale Pedrovi já odpustím mnohé. Vizuálně precizní, skvěle obsazené, Penélope naprosto skvělá, i to mládě v roli Any mě uhranulo, film, u kterého mě zajímalo, co bude dál a nemám potřebu puntičkářsky řešit kde co. Almodóvar se mi ale do vkusu trefí často, je to tedy film pro mě a chápu, že každému určitě nesedne. Mám chuť na Vše o mé matce a usmívám se, protože ta Penelopka úsměvně chodí. V džínech vypadá jako malé, srandovní, miloučké strašidýlko, které je od pasu nahoru totální TOP, však baletních nožek a klaunovského našlapování, které jako by k ní ani nepatřilo a ve velké večerní nebývá tak vidět, jsem si všimla až v tomhle filmu. O to je mi sympatičtější. Civilní snímek, více témat k zamyšlení, mně se to líbilo. ()

kolemjdouc 

všechny recenze uživatele

těch pět je jen a jen za Cruz!Hodnotu scénáři ubírá postava Any.Chce ji popsat jako nevyzrálou ,poznamenanou událostí v minulosti.Kdy ji  nevyzrálost měla omluvit za to to,že se sjížděla na mejdanech?Scénář nás taky mohl ušetřit lesbické scény.Herečka v roli Any byla krajně nepříjemná.A Penelope?Ta je prostě talentově výjimečná.Almodóvar na ni sází jak na dostihového koně byvše si jist výhrou.Příběh mi připomněl i ten, který se stal v reálu u nás.A pořídit si dítě se špičkovým antropologem.... ()

F.W.Colqhoun 

všechny recenze uživatele

WE SHOULD ALL BE FEMINISTS Těžko lze přijít s random almodóvarovštějším titulem, než Madres Paralelas, a to i když si odmyslíte, že ho známe od Rozervaných objetí. Přesto jakoby se Almodóvar pokoušel dělat všechno i trochu jinak: Natočil film o matkách, v němž je nositelem klíčové rodičovské intuice heterosexuální muž. On, který kdysi diváka freneticky doslova mrdal  okázalými nápady od titulků k titulkům, nechává dnes filmařskou náruživost prýštit pozvolněji a erupcemi typu lesbické vzplanutí za tónů Summertime od Janis Joplin spíše šetří. Ať už jde o promyšlenou umírněnost nebo symptom nastupující filmařské impotence, výsledkem je společně s neobvyklým akcentováním politických a historických motivů něco velmi nečekaného - příjemně tlumená divácká zkušenost. ()

Galerie (41)

Zajímavosti (9)

  • Janis (Penélope Cruz) pri fotení vytiahne červený mobil z vrecka (47:40), ale v nasledujúcej scéne ho už má ružový (48:12). (GabrielGabko)
  • Sociální síť Instagram nejprve smazala příspěvek, na kterém byl plakát k filmu (kvůli vyobrazení ženské bradavky). Později se za odstranění omluvili a příspěvek povolili, protože měl jasný umělecký kontext. (peeteno78)

Související novinky

36. Premios Goya – výsledky

36. Premios Goya – výsledky

13.02.2022

Ve Valencii byly v sobotu 12. února 2022 předány výroční španělské filmové ceny Goya. Režisérem slavnostního ceremoniálu, jenž se uskutečnil v operním divadle Palau de les Arts Reina Sofía, byl… (více)

Reklama

Reklama