Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Honza pracuje u sedláka, který má hodnou a pracovitou nevlastní dceru Markýtku a vlastní panovačnou a línou Doru. Ta se o Honzu uchází, ale on dává přednost Markýtce. Dora, aby se pomstila, podplatí verbíře a ti vezmou Honzu na vojnu. Markýtku vyžene z domu. Zatímco Honza verbířům uteče a spřátelí se s čerty, kteří mu darují kouzelný plášť neviditelnosti, plátýnko prostírající všemožné dobroty a brašnu, která ukrývá oddíl husarů, Markýtka odejde do města, ke kmotřičce sloužící v zámecké kuchyni. Stane se svědkem toho, jak zlý král Brambas, ucházející se o ruku princezny Eufrozíny, v hrůze prchne před drakem Bucifalem, který žije v podzemí zámku. Protože ují masa, což je v království zakázáno, je odsouzena k smrti na popravišti... (TV Nova)

(více)

Recenze (372)

NinonL odpad!

všechny recenze uživatele

Jako všechny Troškovy pohádky. Plno hnusných afektovaných čertů, v postavách i ději jsem se po chvilce přestala orientovat. Hlavní hrdinka Kuklová vypadá jako Šimůnkova matka, lituji děti, které tohle považují za pohádku. Jo a prý je tam ještě trapný drak a Hůlka, ale tak dlouho jsem naštěstí nekoukala. ()

Ivoshek 

všechny recenze uživatele

Dost času jsem strávil snahou nějak zjistit, kdy se to má odehrávat. Kapitán verbířů a jeho lidé odpovídají první půlce 17. století, ale vykouzlení husaři odpovídají době o sto a víc let později, taky Honza mluví o tom, že nechce "na sedm let do bílého kabátu". Stejný problém je i s kostýmy u dvora. Ale to je v kontextu marginálie. Největší problém téhle pohádky je příliš mnoho motivů a postav, které spolu nijak nesouvisí a jejich osudy na sebe nenavazují. Objeví se kapitán a zmizí. Stejně tak zlá sestra, drak, princ Hůlka, čerti, Honzovi druhové... Nemají v té pohádce vlastně co podstatného udělat. Když se do toho přidá několik neherců, jako je Šimůnek a Hůlka, smrtící koktejl je tu. Je to zvláštní, ale Sabina Laurinová tu působí jako poměrně dobrá herečka. Celkově jsou Troškovy doby už asi pryč a nového létajícího ševce čekat spíše nelze. ()

Reklama

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

Zdeněk Troška je taká rozporuplná postavička československej filmovej tvorby. Režisér, ktorý má svoj charakteristický rukopis, ktorý však mnohým filmovým kritikom nesmierne vadí, ale na druhej strane si získal pomerne výrazné sympatie bežného, jednoduchého diváka. Ja som ku jeho tvorbe hodne zhovievavý, nezatracujem jeho snímky, vždy sa snažím im dať šancu a v kľude si ich pozriem. Väčšinou však zostanem sklamaný. Tak tomu bolo i v prípade rozprávky "Z pekla šťastie", ktorú pán Troška natočil v roku 1999. Nebolo to dobré. Afektované, nepresvedčivé, fádne. Ústredná dvojica (Michaela Kuklová a Miroslav Šimúnek) bola chladná a i herci vo vedľajších úlohách (Lukáš Vaculík, Vladimír Brabec, Sabina Laurinová) predviedli jedno veľké fiasko, no a spevák Daniel Húlka bol úplne mimo. * ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Tahle pohádka mě zaujala ještě méně než Princezna ze mlejna. Možná je to i tím, že už jsem starší a pohádky mě netáhnou, protože v dnešní době je vidět jednu pohádku skoro stejné jako vidět všechny. Troška je nepříjemný rutinér a jeho úsměvná tvář(mě se nelíbí a radši bych ho nevídal v žádném pořadu) je už přehnaně vlezlá. ()

Véronique 

všechny recenze uživatele

Ne, tady to nešlo. Párkrát jsem se pokoušela se na pohádku podívat opravdu "pořádně", ale nevydržela jsem. Ačkoli je výprava bohatá a je na co se dívat, děj je slabý, stejně jako představitelé hlavního páru. Duo Šimůnek-Kuklová je tak nesourodé, až to bije do očí. A není to jen věkovým rozdílem. Podobně to je i s Lukášem Vaculíkem. Tito herci se do mladých pohádkových rolí už nehodí a jejich angažování tak vyvolává spíše nostalgii... Tak nízké hodnocení mě u pohádky Zdeňka Trošky mrzí, protože on to "pravé pohádkové" umí stvořit. Tady se to ale nepovedlo. A nezachránila to ani "exkluzivní" přítomnost muzikálového herce Daniela Hůlky. Ten to spíše potupil. Hudba Petra Maláska se však povedla. 40%. ()

Galerie (7)

Zajímavosti (39)

  • Pohádku při televizní premiéře 4. 2. 2000 na šesté narozeniny TV Nova sledovalo 4,2 milionů diváků, přičemž share byl 75,11. Premiérové uvedení pohádky dodnes patří 4. místo v žebříčku nejsledovanějších pořadů na Nově. (Halloween9)
  • Film navštívilo v kinech 358 963 diváků a vydělal 15 900 139 Kč. (Pumiiix)

Související novinky

Zemřel herec Jiří Pomeje

Zemřel herec Jiří Pomeje

26.02.2019

Ve věku 54 let zemřel český herec a producent Jiří Pomeje. Příčinou smrti byla rakovina. Absolvent DAMU, který založil společnost Fronda film, byl asi nejznámější díky své práci na filmech Princezna… (více)

Filmový workshop Telč 11. - 13. 6. 2015

Filmový workshop Telč 11. - 13. 6. 2015

26.05.2015

Chcete se zúčastnit natáčení filmu? Poznat osobnosti z oblasti filmového průmyslu ? Chcete strávit tři dny ve „filmovém městě"? Filmový workshop v Telči je tu právě pro vás. Už za pár dní! Máme zde… (více)

Reklama

Reklama