Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Antropolog Ethan Powell byl váženým vědcem a uznávaným odborníkem patřícím k nejlepším ve svém oboru. Dlouhou dobu žil v džungli mezi horskými gorilami. Při jejich obraně před lovci dva z nich zabil a tři další zranil. Od té doby je Powell ve vězení a nemluví. Jeho případ zaujme ambiciózního psychiatra Thea Cauldera. Ten zpočátku bere Powellovu záležitost jako příležitost upozornit na sebe v profesních kruzích, ale složitost případu a jeho lidské aspekty nakonec učiní i pro Thea z případu osobní záležitost. Pomáhá Powellovi najít cestu zpět do normálního života a najít jeho smysl v rodině. Antropolog zase otevírá Caulderovi oči zaslepené blahobytem civilizace a po čase ho ve vyprávění zavede do afrického horského pralesa mezi gorily, s nimiž dva roky žil. (TV Nova)

(více)

Recenze (117)

klima777 

všechny recenze uživatele

Je to neoriginální; většina goril bionická; happy end velmi podivný atd. Přesto však nemám pocit, že film je rozplizlým slepencem; ba ani pocit trapnosti [jednak díky uvěřitelným herckým výkonům, jednak film disponuje určitým poselstvím (byť neškodně zabaleným do pozlátka Hollywoodu; na druhou stranu je nutné ocenit, že se nejedná o přehnanou agitku)]. Celková spokojenost (víkendového typu). ()

malylada 

všechny recenze uživatele

Drama z vězeňského prostředí, kde vyniká ústřední dvojice Hopkins, Cuba Gooding Jr.. Emotivní situace ala Shawshank, Zelená míle nebo slovní přestřelky mezi oběma hrdiny nemají takovou údernost a scénář místy šlape tak na půl. Nicméně i přesto se příběh s filozofickým podtextem nad lidstvem uteče a chtělo to jen šikovnější realizaci.......6/10 ()

Reklama

Marsik 

všechny recenze uživatele

PRIMA - Byť je filmu 14 let, tak dle mého dokáže zaujmout diváka i dnes. Alespoň mě určitě, a tak nerozumím hodnocení 61% a vesměs záporným komentářům. Asi jsem byl velmi dobře naladěn na tento typ filmu, protože mi parádně sedl a s velkým zaujetím jsem ho sledoval. Anthony a Cuba předvádějí to, co je pro ně typické - tzn. kvalitní výkony. Samotný námět velice zajímavý a oslovující. Nebýt 5-ti (podotýkám 5-ti) reklam, které nám Prima "dopřála", byl by můj dojem ještě lepší. Ale tak...alespoň jsem si mohl dojít 5x na záchod :) 75% ()

Lacike 

všechny recenze uživatele

Je to taky mix filmov Prelet na kukucim hniezdom, Gorily v hmle, Vykúpenie z väznice Shawshank a ktovie coho dalsieho. A aj ked to kvalit svojich slavnejsich predobrazov nedosahuje, tak stale je vysledkom nadpriemerny film. Najlepsie funguje linia odohravajuca sa v džungli. Ta je stale pôsobiva, ci uz tym co sa tam deje, tak aj vizualne. Rovnako dobre funguje aj postupne sa prehlbujuce puto medzi Goodingom, ktory mal zase raz stastnu ruku na ulohu a charizmatickym Hopkinsom, ktory aj ked hra len na pol plynu, tak zatieni vsetkych ostatnych. Najslabsie dopadla linia v base tykajuca sa vedlajsich postav blaznov a klisoidne zleho bachara. Ekomyslienka o vrateni sa k spôsobu zivota spred tisickami rokov je pekna ale nerealizovatelna. Tak aspon som si na konci zakrical s Goodingom sloboda a spomenul si na Shawshank. :) Cely cas film vyrazne podkresluje skvela Elfmanova hudba, ktora dodava scenam emocie aj napriek schematickym dialogom. Takze stale je to film, ktory ani na chvilu nenudi a kvôli hereckym vykonom dvoch hlavnych hercov sa to oplati vidiet. 6/10. ()

novoten 

všechny recenze uživatele

Když si vedle sebe postavím ty archetypy postav (nespokojený obhájce, zlí bachaři, mírní pacienti), vychází mi jedno velké klišé. Jenže v této kombinaci mě výsledek nadchnul natolik, že tento nedoceněný snímek musím poslat i na pátou hvězdu. Pravá podstata lidskosti a životních hodnot si ke mně většinou nachází cestu velmi snadno a díky dech beroucím hereckým výkonům a slzopudným pointám to měl Instinkt ještě o něco jednodušší. ()

Galerie (6)

Zajímavosti (7)

  • V roce 2000 film vyhrál cenu Genesis Award v kategorii "Hraný film". (PußyMagnet)
  • V USA měl film pracovní název Ishmael. (PußyMagnet)
  • Založeno na románu Daniela Quinna, Ishmael. (PußyMagnet)

Reklama

Reklama