Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Na pražskou kriminálku se dostaví člověk, který oznámí, že byl pod záminkou příjemně stráveného večera vylákán půvabnou dívkou na hausbót, kde byl posléze překvapen a oloupen jejím „žárlivým manželem a jeho bratrem". Povedený trojlístek podvodníků, který vydírá ženaté muže pod hrozbou prozrazení jejich milostného dobrodružství – Dan (K. Heřmánek), Kája (J. Schmitzer) a Jiřinka (D. Veškrnová) právě zpracovávají dalšího amanta – Pecu (J. Teplý), majitele autoservisu, když na místo činu přijíždí vůz kriminálky s předchozí obětí. Celá situace se vyhrotí právě ve chvíli, kdy Peca po rvačce spadne do vody... (Česká televize)

(více)

Zajímavosti (3)

  • Podvodnice (Dagmar Havlová) oslovuje policistu slovem konstábl. Konstábl (konetábl) je výraz původem z francouzštiny. Francouzské slovo connétable pochází z latinského comes stabulī a má stejný etymologický původ jako maršál (starohornoněmecky marah scalch) – označuje „sluhu u koní“ neboli vrchního štolbu, správce stájí. Ve středověku byl konetábl (stejně jako maršál, v závislosti na zemi) vrchní velitel vojska zastupující krále, např. francouzský Connétable de France Karel z Albretu. V současné době konstábl označuje nižší policejní či vojenské hodnosti v USA, Velké Británii a státech Commonwealthu, v Dánsku, Finsku, Norsku a Hongkongu. (sator)
  • Kamil (Pavel Zedníček) si čte týdeník „Hlas revoluce“, který vycházel v letech 1945–1990. Původním vydavatelem byla Československá obec legionářská. Později ho vydával ÚV Českého svazu bojovníků za svobodu. (sator)

Reklama

Reklama