Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Tentokrát je hlavní postavou příběhu žena – autorka detektivních povídek. V šestnáctém poschodí jednoho panelového domu je nalezena mrtvola nájemníka Moravce, bydlícího v pátém poschodí. Přivolaný lékař konstatuje, že se jedná o vraždu. Všechny indicie ukazují na to, že pachatelem je jeho současná žena Šípová (R. Rázlová), průměrná autorka detektivních povídek. Domněnky jsou však jedna věc a důkazy druhá. Vyšetřováním je pověřen Rudolf Pekař (V. Hašek). Šípová se však ukáže jako zdatná soupeřka, která kriminalisty určitý čas vodí za nos... (Česká televize)

(více)

Zajímavosti (10)

  • Spoiler: Případ podle skutečnosti ze dne 17. 12. 1978 je uveden v Kriminalistickém sborníku č. 7/1981. Na rozdíl od seriálu, kde pachatelka vraždila kovovou trofejí – pohárem, nebylo ve skutečnosti zjištěno, co bylo vražedným nástrojem. Přesto byla usvědčena podle krevních stop na svém oděvu a odsouzena na 13 let. (Maskati)
  • Spoiler: Vražedným nástrojem v této epizodě seriálu je trofej – pohár za seskok padákem. Vražedkyně byla usvědčena na základě tvrzení, že krev se i po pečlivém očištění poháru uchovala pod štítkem se jménem vítěze. Stejné rozuzlení, usvědčení pachatele se skutečnou krví pod štítkem trofeje, je v epizodě seriálu Sběratelé kostí (od r. 2005), konkrétně v epizodě Mrtvá v národním parku (2014). (HonzaR.)
  • Spoiler: V epizodě je zmíněn akt vraždy spáchaný zmraženým kusem skopového. Tato myšlenka prapůvodně pochází z pera britského romanopisce Roalda Dahla, konkrétně ze sbírky povídek „Lamb to slaughter“ z roku 1953, kde manželka zavraždí nevěrného manžela právě kusem skopového, které je posléze nabídnuto vyšetřujícím policistům. U nás vyšlo např. v antologii „Lupiči mrtvol“ (Orbis 1970). (guma)

Reklama

Reklama