Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Stano Matička, Rosťa, Edison, Fera Ondráček a cikán Štefan Daniel, kterému nikdo neřekne jinak než Daňo, jsou nerozlučná pětka kamarádů ze sedmé třídy základní školy v jihomoravských Čejkovicích. Díky dalekohledu mají dokonalý přehled, co se ve vesnici děje, a jsou také první, kdo si všimne příjezdu nového učitele Petra Mikeše. Pomohou mu se zavazadly, a dokonce mu zařídí byt, aby byl obyvatelný, mimo jiné palmou, která v sále kulturního domu cudně zakrývá nahotu sochy Thálie. To je jen první z "průšvihů", které s nimi učitel během školního roku prožije. Hned následující týden totiž přísná učitelka Mlýnková zabaví klukům západní časopisy s erotickým obsahem. Do problémů se dostane i Mikeš, když odmítne doučovat primadonu třídy, nafoukanou Moniku. Navíc se musí bránit snaze rodičů, kteří ho chtějí ve vsi udržet, a proto se mu rozhodnou dohodit nevěstu. Situace se stane opravdu vážnou, když matka odmítnuté Moniky rozšíří pomluvu, že se učitel s kluky opil a pak rozbili sklípek dobráckého učitele Vrbeckého. To však kluci nehodlají nechat jen tak a rozhodnou se vypátrat skutečného viníka. Když se za Mikešem přistěhuje jeho dívka Petra a její uvítání se klukům zvrtne do další katastrofy, nemůže už zkušeného učitele nic rozházet. Dobře ví, že s klukovskou pětkou si ještě užije. (TV Nova)

(více)

Recenze (112)

blackrain 

všechny recenze uživatele

Opět jsem se vrátila do dětských let. Já ty návraty prostě miluju. Takové filmy už se dnes bohužel netočí a je to velká škoda. Nechci si představit, jak by film vypadal dnes. Jana Hartla jsem si jednou pro vždy zapsala do paměti jako mladého učitele a vlastně si ho takhle pořád vybavuju. Souhlasím, že 80. léta byla pro české filmy pro děti jako dělaná. ()

Blazkowicz 

všechny recenze uživatele

"To máte z toho, ze nechodíte do kostela." Přesně moje slova. Zatím nejbližší filmové místo (zdravím Švábonauta s Papájem). Nevím, pokolikáté už to vidím, ale zrovna zábavné to moc není. Kluci jsou někdy fajn, jindy docela otravní. Prostě z nostalgie a místa natáčení to dostane trochu lepší hodnocení. 3+* ()

Reklama

Šandík 

všechny recenze uživatele

Vánoce znamenají pořádnou porci nostalgie ;o) A tohle byl velmi nadprůměrný dětský film. Krásně odráží atmosféru klukovských lumpáren a ti učitelé, ti jsou jak vystřižení z e života. Jejich proslovy jako by vypadly z Vyšetřování ztráty třídní knihy. Aby toho nebylo málo, tak krásný moravský kolorit a spousta úžasných fórú navrch. ()

Stanislaus 

všechny recenze uživatele

Pětice nerozlučných kamarádů zažívá během školní docházky spoustu (ne)všedních příhod, které jsou jak humorného tak i vážnějšího rázu. Člověku se při sledování tohoto filmu vrací vlastní vzpomínky do minulosti. Občas jsem si říkal, že moje základka či gympl byly ve srovnání s těmito příhodami vcelku nudné. Zkrátka mile natočená oddychovka se sympatickým hereckým obsazením, která díky svému námětu nestárne. ()

atmen 

všechny recenze uživatele

Ač jsem šel spát v půl třetí ráno, tak jsem si dal budíček na nedělní osmou hodinu. Chtěl jsem si u tohoto snímku zavzpomínat na své dětství, kdy mě tyhle filmy neskutečně bavily. Jsem rád, že vše zůstalo při starém. I nyní jsem se usmíval při příhodách party školáků. Zkrátka pohlazení po duši. To bude asi nostalgie či co... Jsem zvědav na které filmy budou vzpomínat dnešní děti. Na ty české určitě ne. Zřejmě Harry Potter :-( ()

Galerie (7)

Zajímavosti (13)

  • Ve filmu zazní také úvodní skladba ze seriálu Dobrá voda (od r. 1982). (M.B)
  • Bytovka, do které se nastěhoval učitel Mikeš (Jan Hartl), se nachází v obci Čejkovice na Hodonínsku. V době natáčení se začala stavět. (Standey)

Reklama

Reklama