Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Stano Matička, Rosťa, Edison, Fera Ondráček a cikán Štefan Daniel, kterému nikdo neřekne jinak než Daňo, jsou nerozlučná pětka kamarádů ze sedmé třídy základní školy v jihomoravských Čejkovicích. Díky dalekohledu mají dokonalý přehled, co se ve vesnici děje, a jsou také první, kdo si všimne příjezdu nového učitele Petra Mikeše. Pomohou mu se zavazadly, a dokonce mu zařídí byt, aby byl obyvatelný, mimo jiné palmou, která v sále kulturního domu cudně zakrývá nahotu sochy Thálie. To je jen první z "průšvihů", které s nimi učitel během školního roku prožije. Hned následující týden totiž přísná učitelka Mlýnková zabaví klukům západní časopisy s erotickým obsahem. Do problémů se dostane i Mikeš, když odmítne doučovat primadonu třídy, nafoukanou Moniku. Navíc se musí bránit snaze rodičů, kteří ho chtějí ve vsi udržet, a proto se mu rozhodnou dohodit nevěstu. Situace se stane opravdu vážnou, když matka odmítnuté Moniky rozšíří pomluvu, že se učitel s kluky opil a pak rozbili sklípek dobráckého učitele Vrbeckého. To však kluci nehodlají nechat jen tak a rozhodnou se vypátrat skutečného viníka. Když se za Mikešem přistěhuje jeho dívka Petra a její uvítání se klukům zvrtne do další katastrofy, nemůže už zkušeného učitele nic rozházet. Dobře ví, že s klukovskou pětkou si ještě užije. (TV Nova)

(více)

Recenze (112)

rytir1 

všechny recenze uživatele

Ten kdo zde dokázal napsat, že se jedná o stranickopoliticky výchovný příběh musel být asi větší snílek než mistr Matička. Ostatní snad poznají, že až jim trpělivost přeteče, uvidí luxusní českou komedii z řad těch starších dětských nejlepších, které u nás vznikaly. Tož, delegace přijela a hodnocení je tady. I když spíš strýc říká maluj spíš akty..ale to víte, když je u toho ministr, tak se to dává za pět hvězd :-D .I když ostatní tu jsou asi spíš samí jedničkáři, kteří nenávidí jiřiny:-D . No ale to maj z toho, že nechodí do kostela, asi pili moc limonády :-D .Potřebovali by to vysvětlit, nejlíp boxerskou rukavicí :-D ()

Skleena 

všechny recenze uživatele

Sakra, já mám prostě pro starší filmy se školní tématikou slabost. Jestli to je vlastní "chuligánskou" minulostí z dob základoškolských, nebo se je prostě daří točit tak, aby i po těch letech byly stále vtipné... Nevím. Každopádně dobrácký učitel v podání Hartla a atypická role Simony Stašové si v kontrastu s neherci v dětských rolích zaslouží smeknutí a příslib opětovného zhlédnutí. Třeba zas po letech. ()

Reklama

Zagros 

všechny recenze uživatele

Vcelku běžný snímek o klukovské partě v jedné moravské vesnici. Pro mne je významný tím, že tou vesnicí jsou Čejkovice. K nim mám silný vztah, neboť v nich žila moje babička a děda a vlastně tam žije celá rodina z tátovi strany. Je fajn při sledování filmu poznávat jednotlivá místa. Pětka s hvězdičkou navíc není špatný film, kluci v čele s učitelem Janem Hartlem tvoří sympatickou partu a občas vás i rozesmějí. ()

blackrain 

všechny recenze uživatele

Opět jsem se vrátila do dětských let. Já ty návraty prostě miluju. Takové filmy už se dnes bohužel netočí a je to velká škoda. Nechci si představit, jak by film vypadal dnes. Jana Hartla jsem si jednou pro vždy zapsala do paměti jako mladého učitele a vlastně si ho takhle pořád vybavuju. Souhlasím, že 80. léta byla pro české filmy pro děti jako dělaná. ()

triatlet 

všechny recenze uživatele

Vděčné školní prostředí je i díky uvěřitelnosti dobráckého češtináře (Jan Hartl) a party vesnických kluků zobrazeno vtipně, i když před závěrečnými titulky je mírná nadsázka:"Až přeteče má trpělivost./ - Už přetekla..." Scénář vhodně doplňuje hudební doprovod 80. let - viz 5:20, Hložek - Kotvald: V pohodě:-) Nejlepší scéna: kluci za mapou 1. světové války a před ní češtinář s učitelkou hudební výchovy. Nejlepší hláška: teta na kole vysvětluje klukům, jak je to s předností na silnici:-) ()

Galerie (7)

Zajímavosti (13)

  • Ve filmu zazní také úvodní skladba ze seriálu Dobrá voda (od r. 1982). (M.B)

Reklama

Reklama