Reklama

Reklama

Rabbits

Drama / Mysteriózní / Horor / Komedie / Fantasy
USA, 2002, 50 min

Obsahy(1)

Film RABBITS natočil kultový režisér David Lynch. Ukazuje nám niekoľko na prvý pohľad bezpríbehových epizód zo života rodiny králikov. Odohráva sa bez jediného strihu, v jednej izbe, pomocou statickej kamery. Králici medzi sebou hovoria, ale ich dialógy sa zdajú nezmyselné. Do toho sa ozýva dlhý potlesk a smiech ako z klasických sitcomov. Lynch tento film postavil na zvláštnych surrealistických a hororových víziách, ktoré si každý môže vysvetliť po svojom. (Avathar)

(více)

Recenze (151)

Nutrička 

všechny recenze uživatele

Já skutečně nevím, co si o tom mám myslet. Vím jedno - atmosféra byla dokonalá! A s tímto vědomím jsem si to taky pouštěla. Když jsem si po prvních třech minutách uvědomila, že Rabbits trvá asi třičtvrtě hodiny, začala jsem se bát, že to nedokoukám, že na to nebudu mít sílu, že mě to nebude bavit. Ale ono to kupodivu uběhlo dost rychle a já se nestačila divit, že už je tady konec. Konec, který... inu, trochu jsem se lekla. Dávám čtyři, protože jsem u toho vůbec nevnímala čas a jak už jsem jednou napsala, atmosféra, vizuální pojetí a originalita ve všech ohledech byla skvělá. Kdybych z toho neměla tak rozporuplné pocity, tak dám pět nebo žádnou. ()

Kaferano 

všechny recenze uživatele

Králici jsou asi nejvíc z Lynchovy tvorby mimo kategorii žánrů a také mimo kategorii hodnocení na počet hvězdiček. Buď jsme schopni nebo ochotni je přijmout nebo ne. Je to podobné jako když se nám opakovaně zdá noční můra. Buď se snažíme ji vymazat z běžného vědomí nebo ji berem jako svoji součást a necháme ji promlouvat. Králici na mě působí unikátní lynchovsko - badalamentiovskou atmosférou a beru je tak jak jsou. To jsem vyjádřila pěti hvězdičkami... Také u Lynche zapojuju druhou polovinu mozku, která neni tolik zatížená racionalitou a kauzalitou :-D ()

Reklama

sandis 

všechny recenze uživatele

Působivé, až depresivní... A co tím chtěl básník říci? Abychom se na 50 minut zastavili a zamysleli se. Určitě se v tom dá najít ledacos, ale viděl bych to jako pohled do nefungující rodiny, kde jsou její členové navzájem odosobnění nejspíše díky sledování televizní zábavy, namísto proniknutí do svých niter a vzájemného absolutního pochopení, prokládaný proudy vědomí jednotlivých aktérů, jako celek poukazující na povrchnost vztahů /společnosti... ()

Hamaradža 

všechny recenze uživatele

Depresívne, surrealistické, vizuálne úplne minimalistické stvárnenie ľudskej osamelosti a depresie z životnej prázdnoty. Trištvrte hodinový statický záber na konanie troch králikov a ich symbolické na prvý pohľad hypnoticky-nič nehovoriace dialógy (Alebo skôr monológy). Film ktorý sa dá pochopiť veľa spôsobmi, ale s Lynchovým pochmúrnym vizuálom a Badalamentiho pár tónovou mysterióznou melódiou ide o tichý mrazivý drahokam, aneb maestro v plnej paráde. Doporučujem prečítať si http://www.imdb.com/title/tt0347840/board/nest/15919959 pretože krásne uveritelná teória posúva tento jednoduchý filmík do ďalšej Lynchovsky-mimozemskej dimenzie. EDIT: Po polročnom rozležaní sa stále usvedčujem v tom že Rabbits sú stelesnením mojich najhlbších nočných môr, môj obraz pekla a čistého vnútorného strachu. Toto nemohol natočiť človek. ()

Perfo 

všechny recenze uživatele

Je to v jednom záběru, nic se tam skoro neděje, má to real-time duch, banální dialogy na sebe nenavazují a celkově je to uplně o ničem. Ale ta hudba, ta atmosféra, ten nápad, ta scéna a jednoduchost to je to, co dělá z tohohle počinu něco mrazivě krásného a inspirativního. Někdo může namítnout, že kdyby to neudělal Lynch, tak se to rázem ocitne v propadlišti filmových dějin a ani pes by to neočuchal. Ale stačí se nechat vést netradičním kouzlem téhle "lynchoviny" a změníte názor :) ()

Galerie (1)

Zajímavosti (4)

  • Celý film je snímaný statickou kamerou, okrem jedného záberu na zvoniaci telefón. (ČSFD)
  • Miestnosť, v ktorej sa celý dej filmu odohráva, vznikla rozložením provizórneho štúdia na kopci za Lynchovým obydlím. (ČSFD)

Reklama

Reklama