Reklama

Reklama

Rabbits

Drama / Mysteriózní / Horor / Komedie / Fantasy
USA, 2002, 50 min

Obsahy(1)

Film RABBITS natočil kultový režisér David Lynch. Ukazuje nám niekoľko na prvý pohľad bezpríbehových epizód zo života rodiny králikov. Odohráva sa bez jediného strihu, v jednej izbe, pomocou statickej kamery. Králici medzi sebou hovoria, ale ich dialógy sa zdajú nezmyselné. Do toho sa ozýva dlhý potlesk a smiech ako z klasických sitcomov. Lynch tento film postavil na zvláštnych surrealistických a hororových víziách, ktoré si každý môže vysvetliť po svojom. (Avathar)

(více)

Recenze (151)

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Geniální absurdita či debilita na n-tou? Těžko říci, ale to již u tvorby Davida Lynche těžko někoho překvapí. Tři herci v maskách, jedno apartmá, jeden statický záběr, atmosférická hudba, frenetický smích publika, minimum dialogů a pár zvuků na pozadí. Toť vše. Podstatné však je, že se u toho člověk "pobaví" více než-li u většiny klasických komediálních seriálů. A Naomi Watts je tu obvzláště k nakousnutí. ()

Hebča 

všechny recenze uživatele

Upozorňuji, že mám Lynche hodně ráda. Ale!... Jestli jsem někdy vyslovila myšlenku, že jsem některý Lynchův film nepochopila, tak to ode mě bylo více než troufalé. Ty filmy si to totiž vůbec nezasloužily. Ne, opravdu nedokážu ocenit film, který nepochopím. U ostatních filmů na mě aspoň zapůsobila mrazivá atmosféra. Ale tomuto snímku chybí i to lynchovské napětí a úzkost vyvěrající z hudby a strachu, co se objeví v další scéně. Tohle scény, které trvají čtyřikrát déle než by měly, rozhodně nevyvolávají. Z úcty k Lynchovi to ale úplně do koše hodit nemůžu. 21.4.2007 ()

Reklama

Klajnik 

všechny recenze uživatele

Pravdepodobně si to ani nezaslouží pozornost. Možná to poukazuje na sitcomy, který falešnym smíchem připomínají svym hloupym divákům, aby nezapomněli, že koukají na něco zabavného. Když však slyšim ten smích publika v Rabbits, tak mam pocit, jakoby se mi skrz něj vysmíval sám Lynch, že se na tenhle random generátor slov dívám. ()

Ceda 

všechny recenze uživatele

Jednou vyšel speciál 100+1 s největšími nevyřešenými záhadami tohoto světa. Chyběla mi tam jenom záhada, jestli dialogy v některých Davidových filmech znamenají něco hlubšího. Jedním slovem - úchylárna. Já vlastně ani nevím, proč dávám ty čtyři hvězdičky. Možná proto, že na tuhle smíchaninu hororu a sitcomu už asi nikdy v životě už nezapomenu... ()

Aquarius 

všechny recenze uživatele

Myslel som že Lynch ma po tých rokoch už nedokáže ničím skutočne prekvapiť. Mýlil som sa. RABBITS sú aspoň pre mňa jeho najdrsnejšie dielko. Predvádza niečo, čo by sa dalo nazvať surreálnym minimalistickým "sitcomom" skríženým s absurdnou drámou toho najhrubšieho zrna. Scenár asi neexistoval žiadny a dialógy musel vymýšľať chvílu pred natáčaním (alebo vznikali až pri postsynchrónoch a herci len afektovali). Vizuálne spracovanie je excelentné, dokonca aj kamera občas poteší milovníkov skvelých rozostrovačiek (ktoré ma tak zaujali v MULHOLLAND DR.), David by si ich mal dať patentovať. Zhrnutie: Lynch sa trochu vrátil ku koreňom a to je dobre. Jeden z jeho najlepších výtvorov, imho znepokojujúcenšie než ERASERHEAD. (btw. toto je len predbežné narýchlo spíchnuté hodnotenie ktoré som napísal ihneď po zhliadnutí asi štyroch epizód na jeden záťah, teda, nevidel som ešte všetko a je možne že dojde k mnohým úpravám, ostaňte naladení). ()

Galerie (1)

Zajímavosti (4)

  • Celý film je snímaný statickou kamerou, okrem jedného záberu na zvoniaci telefón. (ČSFD)
  • Psychologové na Univerzitě Britské Kolumbie používají Rabbits jako spouštěč existenciální krize u jejich výzkumných subjektů. (Mitin)
  • Miestnosť, v ktorej sa celý dej filmu odohráva, vznikla rozložením provizórneho štúdia na kopci za Lynchovým obydlím. (ČSFD)

Reklama

Reklama