Reklama

Reklama

Liberator: Operace Avalanche

(seriál)
  • USA The Liberator
Trailer 1
USA, 2020, 3 h 17 min (Minutáž: 46–56 min)

Scénář:

Alex Kershaw, Jeb Stuart

Kamera:

Michał Łuka

Hrají:

Bradley James, Martin Sensmeier, Jose Miguel Vasquez, Ross Anderson, Finney Cassidy, Sam Gittins, Kiowa Gordon, Tatanka Means, Matt Mercurio, Filip Lipiecki (více)
(další profese)

VOD (1)

Epizody(4)

Obsahy(1)

Nesourodá jednotka odhodlaných vojáků zvyklých dělat si věci po svém razí za druhé světové války cestu invazi spojenců do Itálie. (Netflix)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (55)

vyfuk 

všechny recenze uživatele

Na tomto seriálu je v celku zvláštní, že nejvíce zabíjí sám sebe svou originalitou. Snaží se totiž ukázat něco v novém světle skrze animovanou verzi, což je v celku zvláštní, ale budiž. Asi trochu vrávorá, tak animace samotná. Občas je dosti zvláštní, kdy se postava otáčí a její tvář jí zůstane na zátylku a podobně. I přesto je zajímavé, že postupem času se snad toto i změnilo. Asi nejsmutnějším na tom je, že film by mohl dost v podstatě dost fungovat i jako delší film. S úvodem, twistem, se vším. Mnohdy se proto plácáte ve zvláštních sekvencích, které nejsou nijak zajímavé, postavy se vám mění jako na páse a vy si ani na ně neuděláte citové závazky. A vlastně by to lépe fungovalo hlavně jako hraný film. Už kvůli tomu pocitu. Ale chápu záměr. Obecně vzato jsem jako vždy rád za popularizaci historie, ale mám zvláštní pocit, že se z toho dalo vyždímat ví, už s tím, že film se jen letmo zmíní o tom, že vlastně to bylo o lidech, kteří přes rasové rozdíly bojovali v jedné armádě. Z toho se určitě dalo vzít více. Ale co už. Jsem rád za to něco. ()

sunfreedom 

všechny recenze uživatele

Nemohu říct, že by mě to neoslovilo, ani že by se mi to líbilo. Ztotožňuji se s některými recenzemi, které nechápu použití daného vizuálu. Když si vzpomenu třeba na Valčík s Bašírem, tam mě to trhalo oči mnohem méně. Nevím, nemohu se rozhodnout, jestli bych něco takového chtěl vidět znovu. Spíš ale asi ne. ()

Reklama

Remivsremi 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Uživatel AppleCore má naprostou pravdu. Seriál ode mě dostane pouze jednu pochvalu, a to za jeho zvolené dějiště. Stále neexistuje moc filmů či seriálů zabývající se působením v Itálii či operaci Dragoon. Z kladů je to ale nejspíš vše. Až na postavu Felixe L. Sparkse si nemáte ke tomu vytvořit nějaké pouto. Každý protagonista je přinejlepším načrtnutý a opustí obrazovku dřív než ho dokážete rozpoznat. Děj je chaotický, nudný, povrchní. Když už mám tu šanci připravit "animák" tak se sakra pokusím o prokreslení svých hrdinů. Dát jim charakter a odlišit od ostatním. Nic takového se neděje. Zvolená vizuální stránka je korektně řečeno směšná a spíše urážející. I první hry Telltale Games měly lepší technické zpracování. Navíc po závěrečných titulkách je jasné, že seriál chtěl být poctou 157. pluku což vrcholně nezvládl. Nezvládnuté, neosobní a vykalkulované. Tohle nemělo projít procesem schválení ještě před počátkem preprodukce. ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Kdo je odkojen Bratrstvem a Pacifikem, bude první minuty provádět opakované restarty a mžikat očima. Ani mně se to zpracování nelíbí a nechápu co koho k tomuto obrazovému ozvláštnění vedlo. Jakoby jste koukali na rozpohybovaný komiks. Nicméně , když se budete snažit, nakonec se vám podaří tak nějak přijmout vizuál za svůj a přestane vás rušit. Někdy dokonce tam najdete zajímavě zpracovaná místa, například v odlescích reflektorů aut atd... Přiznívám se, že o operacích Torch a Husky něco vím, ale kolik v rotách bylo cowboyů, Indiánů a Mexikánců, to fakt netuším. Mně osobně se ten námět líbí i ta tužící linka bratrstva, které by za normálních okolností spolu do hospody nešlo. Jenže tohle je seriál Netflixu a tak je třeba se mít na pozoru. Osobně bych to s tou rasovou tolerancí v jednotkách US. army tak růžově a bratrsky neviděl. Přeci jen Amerika čtyřicátých let byla rasistická jako prase a řada kluků co šla do armády nebyla většinou dost vzdělaná na nějaké filozofické úvahy o tom jak jsme si všichni rovni. Znali to, co znali od sebe z farem a jak se k barevným chovali jejich rodiče. Moc si tu dobu neidealizujme. Každopádně jak jsem psal, mně se ten příběh docela líbí. Je to v podstatě taková seriálová obdoba Big Red One kdy s četou americké armády táhneme Evropou přes významná bojiště až do srdce Německa. Sem tam musí člověkpřimhouřit oko na bojovými scénami, třeba když minomet jednou ranou zruší německý tank Panzer III, ale budiž. Poslední díl se mi líbil hodně. ,,Tak kdo je tu sakra hrdina?''    ****         ()

Mrkvič 

všechny recenze uživatele

Animace, animace. Je zajímavá a vidím v ní velké pozitivum. V jiných novodobých "po Raynovských" válečných filmech a seriálech je spousta krve a spousta brutálností. Díky animaci jsme tomu u Liberatora ušetřeni. Místy působí až pohádkovým dojmem. I bez brutálností mají příběhy ale neskutečnou sílu. V prvním dílu jsem si vážil jedné jediné scény se střeleckým instruktorem. Přišla mi neotřelá a hodně prohloubila vztah k jednotlivým postavám. To přesně si na této miniserii cením oproti mnohem slavnějšímu Bratrstvu neohrožených. Další díly měly už mnohem více silných momentů a hlavně Anzio jimi bylo přímo protkané. Když dojde na osvobozování koncentráku, které bylo vidět už tolikrát, zase se seriál zaměří na něco trochu jiného, co jinde k vidění nebylo. Jestli měl být seriál delší, je škoda, že nevyšly peníze. Jestli měl být celý hraný, mě možná ani tolik nemrzí, protože by v jiném vizuálu možná zapadly postavy a jejich osudy. ()

Galerie (68)

Zajímavosti (10)

  • Původně byl Liberator zamýšlen jako osmidílný hraný seriál, z nedostatku peněz ale došlo k redukci epizod na polovinu a také k rozhodnutí vyprávět pomocí animace. (Duoscop)
  • Celých 500 dní 157. pluku 45. divize bylo zmapováno a detailně popsáno z pamětí veteránů v knize „The Liberator: One World War II Soldier's 500-Day Odyssey from the Beaches of Sicily to the Gates of Dachau“, ze které tvůrci čerpali. (UncleMorty)
  • Celý seriál mapuje skutečné události, kterých byl 157. pluk 45. divize z Oklahomy přítomen. (UncleMorty)

Reklama

Reklama