Reklama

Reklama

Obsahy(1)

V létě 1990 vyhlašují pobaltské státy nezávislost na Sovětském svazu. Lokální estonský basketbalový klub Kalev se přesto účastní prestižního sovětského turnaje. Každý zápas pro hráče znamená nejen sportovní událost, ale boj za nezávislost své země. Debutující režisér Ove Musting tu čerpá z vlastních vzpomínek na turbulentní dobu. (Dny evropského filmu)

(více)

Zajímavosti (4)

  • Film finančně podpořili soukromí investoři Kristjan Rahu, Priit Koit, Estonský filmový institut, Estonský kulturní fond, Estonské ministerstvo kultury, Lotyšské národní filmové centrum, Riga Film Fund, Utilitas, Alexela, Cramo. (Johnny.ARN)
  • Film je inspirován událostmi, jichž byl svědkem sám režisér Ove Musting, když v Estonsku vyrůstal. „V roce 1991 mi bylo čtrnáct let, když se Estonsko – moje malá rodná země v Pobaltí – ocitlo na pokraji odtržení od Sovětského svazu,“ řekl režisér. „Tisíce rodin byly nuceny sdílet své domovy se starší generací, která už přišla o všechno. Naše existence byla plná rostoucího strachu, protože přicházely zprávy o tancích valících se přes hnutí za nezávislost dál v Pobaltí,“ pokračoval Musting. (Johnny.ARN)
  • Děj filmu, inspirovaného skutečným příběhem, se odehrává v létě roku 1990. (Johnny.ARN)
  • Film bl vybrán jako zástupce Estonska v kategorii Nejlepší cizojazyčný film na Oscarech v roce 2023. (Johnny.ARN)

Reklama

Reklama