Reklama

Reklama

Služka

(seriál)
Trailer 2
USA, 2021, 9 h 5 min (Minutáž: 48–60 min)

VOD (1)

Epizody(10)

Obsahy(1)

Matka samoživitelka zápasí s chudobou, vidinou ztráty střechy nad hlavou a byrokracií. Aby se uživila, začne pracovat jako uklízečka. (Netflix)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (119)

marhoul 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Abeceda o výběru partnera aneb jak jedno špatné rozhodnutí spustilo dominové kostky problémů a strastí mladé kočky, která je inteligentní, schopná, pracovitá, milá a milující maminka. Chybu neudělala jen jednu, nasekala jich, že mi vlasy vstávaly na hlavě, jenomže takhle to chodí. Není zdaleka jediná a divák to dobře ví a i přes její kroky vedle, holce (oběma holkám) fandí. Ví co chce, ví co nechce, ale ani tak to není snadné. Člověk někdy potřebuje pomoc, zvláště když nemá použitelné rodiče, zázemí, zato má v zádech alkoholika- násilného manipulátora a uzurpátora, který si z ní udělal karavanovou rohožku a potrpí si na držení huby a kroku. U nás je zažitá všeobecná představa, že samoživitelka má na cigára a na chlast vždycky a takové to: "kde ma dítě tatínka?", však tato klišé zdaleka neodpovídají realitě, pracující matky samoživitelky často nemají na zdravé jídlo a kde je fotr? No třeba je tahle rodinka tak strašně statečná, že pláchla zrovna proto, jak je borec týral. Strach je silný motor, ale ne každá žena dokáže odejít. Pastí v takové situaci je mnoho. Navíc by se veřejnost asi divila, kdyby viděla, kolik bývá na traumatologických ambulancích ošetřených žen, s tituly, z "lepších" poměrů, prachatých abstinentek, nekuřaček, se zlomeninami, rozsáhlými haematomy, s otřesy mozku, které se jim staly opakovaně po pádech ze schodů a odmítají podat oznámení a vracejí se pokorně domů... Pamatuji mladou ženou, kterou novomanželíček zmlátil dva týdny po svatbě tak, že zůstala apalická. Alex neměla modřiny, ale dlouho by netrvalo, aby je měla. Margaret byla v roli naprosto úžasná, věřila jsem jí vše. Její máma, ta si snad zaslouží nějakou cenu, protože toto bylo na rozkopání televize, seriál možná na pět hvězd není, nebylo snadné na to koukat, ale nešlo to vypnout a ačkoli se dalo kde co předpokládat, skutečně šablonovité chování žen, jak z knihy, jdu do plných, jelikož téma je nadčasové, skvěle zpracované, sedělení je důležitější než hromada zábavných hororů pro děcka a v této formě má potenciál oslovit i mladé publikum. Takže holky, zapamatujte si: výběr partnera je jedním z nejdůležitějších tahů v životě. Krok vedle a celý váš život nabere hodně smutný směr. Jo a že ráčíte raději rošťáky? Ty si nechte jen na občasné povyražení. Jinak si s takovou teorií snadno můžete zahrát hlavní roli v reality show, která bude tutovou variací na tohle téma, kdy bude honorář výrazné chuti pelyňku. ()

castor 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Udělal díru do zdi, navíc musela vytahovat rozbité sklo z vlasů téměř tříleté dcery. Trpělivost došla. Noční úprk a zoufale rychle klesající zásoba peněz. Margaret Qualley se sice dokázala (prozatím) napřímit, ale bude to mít sakra těžké. Je patrné, že budeme spíš klesat hlouběji do deprese a komplikovaný americký sociální (i justiční) systém ukážou svoji nekompromisní tvář. Protože jsou sociálně znevýhodnění a sociální znevýhodnění. A když stačí peníze sotva na benzín, školku pro malou nebo ten zpropadený trajekt... Význam a aktualita zvolených témat jsou nezpochybnitelné. Světlem v tunelu má být job v úklidové firmě, kdy u prachatých klientů poznává hlavní hrdinka Alex jejich marnivost. Toalet nakonec vyčistí stovky, vyzkouší sedm typů státní podpory a čeká ji několik stěhování. A bude psát. A možná vyjde i stipendium. Jenže ona „naneštěstí“ neměla modřiny. A to může být problém. Neustálé kupení tragédií může vyznívat účelově, ale ono se to postupně vyváží. Autorka Molly Smith Metzler solidně kloubí množství motivů a vesměs seriálový John Wells už v případě dramatu Blízko od sebe dokonale využil mistrovství svých hereček a nabídl dramaticky i emocionálně rezonující dílo. Nakonec velká spokojenost. ()

Reklama

BoPo 

všechny recenze uživatele

Tomuto "žánru" sa väčšinou vyhýbam. K pozretiu ma zlomili pozitívne recenzie a predovšetkým Margaret Qualley, ktorú som chcel vidieť niekde, kde dostane konečne nemalý priestor sa ukázať. Príbeh nie je ničím šokujúci, klasické drama zo života. Celý dojem ťahá skvelá Margaret a jej nie len filmová matka Andie MacDowell. Páčil sa mi štýl rozprávania, kde sledujete súčasnosť a občasné záblesky minulosti, ktoré dávajú potrebný kontext. Tak isto sa mi páčilo, že detská postava tu nijakým spôsobom nepôsobí ako ždímač emócii. A to je pritom stredobodom všetkého. Vadil mi ten stále sa opakujúci cyklus. Nastal problém, ktorý bránil všetkému. Ten sa vyriešil, zadaril sa drobný pokrok a prišiel nový, opäť všetkému brániaci problém. Plus postava Reginy mala až priveľmi happy endový vplyv. Príbeh je vo výsledku, až na zopár momentov, uveriteľný, skvelo zahraný, ale okrem túžby vidieť Margaret Qualley v áčkovom filme, neprináša žiadnu času odolnú emóciu. Už len so seriálom nesúvisiaca poznámka na záver. Odporúčam pozrieť na youtube Kenzo World, pretože práve tu som, možno časom členku môjho súkromného klubu TOP 10 herečiek, náhodne objavil. ()

petikacka 

všechny recenze uživatele

Někdy, když nečekáš nic, tak dostaneš hodně, což se v tomto případě stalo. Příběh mladé matky, která se jedné noci rozhodne utéct se svou dcerou od partnera někam pryč, není ničím výjimečný, ale čím se tento počin naprosto vymyká jsou herecké výkony a geniální scénář. Andie MacDowell jsem nikdy nemusela, ovšem zde v roli neléčené bipolární matky je naprosto na zabití, ale zároveň úplně k sežrání. Její filmová dcera ( až na konci série jsem si uvědomila, že je to její vlastní dcera) se o ni celý život stará i když je sama v prdeli a má malou dceru. Ono dostat se z vlastních sraček, když navíc nemáš nikoho na koho se můžeš obrátit je dost na hovno, ale zde je to o level sraček výš. No, sama jsem to zažila a vím, že to jde, ale chce to mít koule a jít si za svým. Za mě 90% ()

easaque 

všechny recenze uživatele

-3* Vysokohodnocený seriál mě čas od času naláká a tento i díky komentářům mých spřízněných duší jsem dokonce začal sledovat. Ale jsou případy jako tento, že se mě netrefí do nálady, či vkusu a předčasně s ním skončím a u tohoto jsem vydržel celé tři díly. Po nich si uděluji právo ho předčasně ohodnotit ;-). Vyšší hodnocení si nejspíš zaslouží, ale jeho vesměs depresivní nálada mě ničila a marně jsem tam hledal tu zmiňovanou komedii. Lehce v náznacích se tam výjimečně objevuje něco, kvůli čemu by šlo zvednout ústní koutky, ale hodně křečovitě. Zpracování i herecké výkony jsou však kvalitní, ale i přesto nemíním trávit více času s něčím co mě tak deptá a mučí. To přenechám rád jiným, koho zajímá život svobodné matky a s tím spojené problémy, které jsou opravdu realisticky vylíčeny. A myslím, že pro mě nemá smysl se kdykoliv k němu vracet a mé tři hvězdy jsou snad dostatečná kompenzace. [ PŘÍBĚH: 2  /// SMYSL: 2 /// ATMOSFÉRA: 3 /// TEMPO: 1 /// ORIGINALITA: 2 /// NÁLADA: 0 /// ART: 0 /// STYL: 2 /// CASTING: 2 (3*MAX) ()

Galerie (90)

Zajímavosti (7)

  • Obaja hlavní herci Margaret Qualley (Alex) a Nick Robinson (Sean) pochádzajú z oblasti, kde sa seriál odohráva. Margaret Qualley pochádza z Kalispell, Montana, čo je neďaleko Missouli, kde býva postava Alex. Nick Robinson pochádza priamo zo Seattlu, kde sa seriál odohráva. (Arsenal83)
  • Americký filmový inštitút označil seriál za jeden z desiatich najlepších televíznych programov roku 2021. (Arsenal83)
  • Hlavní natáčení seriálu započalo dne 28. září roku 2020 a skončilo 9. dubna 2021 ve Victorii v Britské Kolumbii (Kanada). (dan4815)

Reklama

Reklama