Reklama

Reklama

Služka

(seriál)
Trailer 2
USA, 2021, 9 h 5 min (Minutáž: 48–60 min)

VOD (1)

Epizody(10)

Obsahy(1)

Matka samoživitelka zápasí s chudobou, vidinou ztráty střechy nad hlavou a byrokracií. Aby se uživila, začne pracovat jako uklízečka. (Netflix)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (119)

Bozvav 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Průměrná záležitost, zde za mne silně nadhodnocená. Silné a společensky aktuální téma, jenž vsadilo na komorní způsob podání. To by samo o sobě nebylo vůbec marné, ale problém byl v tom, že až na vyjímky, zcela chyběly emoce, pozitivní i negativní. Celý příběh, který se odvíjí divákovi před očima, působí sterilně a odtažitě.  Přitom se z takto ožehavého tématu dá vytřískat celá škála emocí a pocitů. Zde, po shlédnutí posledního dílu, ve mně nezůstává nic, prostě nula. Takže za mne 50%. ()

castor 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Udělal díru do zdi, navíc musela vytahovat rozbité sklo z vlasů téměř tříleté dcery. Trpělivost došla. Noční úprk a zoufale rychle klesající zásoba peněz. Margaret Qualley se sice dokázala (prozatím) napřímit, ale bude to mít sakra těžké. Je patrné, že budeme spíš klesat hlouběji do deprese a komplikovaný americký sociální (i justiční) systém ukážou svoji nekompromisní tvář. Protože jsou sociálně znevýhodnění a sociální znevýhodnění. A když stačí peníze sotva na benzín, školku pro malou nebo ten zpropadený trajekt... Význam a aktualita zvolených témat jsou nezpochybnitelné. Světlem v tunelu má být job v úklidové firmě, kdy u prachatých klientů poznává hlavní hrdinka Alex jejich marnivost. Toalet nakonec vyčistí stovky, vyzkouší sedm typů státní podpory a čeká ji několik stěhování. A bude psát. A možná vyjde i stipendium. Jenže ona „naneštěstí“ neměla modřiny. A to může být problém. Neustálé kupení tragédií může vyznívat účelově, ale ono se to postupně vyváží. Autorka Molly Smith Metzler solidně kloubí množství motivů a vesměs seriálový John Wells už v případě dramatu Blízko od sebe dokonale využil mistrovství svých hereček a nabídl dramaticky i emocionálně rezonující dílo. Nakonec velká spokojenost. ()

Reklama

Superpero 

všechny recenze uživatele

Kvalitní drama, na kterém mě nejvíc zaujala nejednoznačnost postav. Ona mě občas docela srala a naopak jsem fandil tomu týpkovi. Pak se vše dokáže přirozeně otočit a vy chápete, proč se ty týraný ženský vracej a hned zase zdrhaj. Taktéž oceňuji lidské řešení konfliktů. Nedějí se tam žádné vyhrocené výjevy, vše je takové obyčejné a to je dobře. Herecky mi přišel dobrej ten týpek, věřil jsem mu to ale nejvíc utkví správně šílená Andie MacDowell. Úplně jsem zapoměl, že existuje, ale cáklou matku dala bravurně. ()

AppleCore 

všechny recenze uživatele

Podivně návyková věc, kterou si zprvu pustíte coby kulisu, jenom abyste o chvíli později zjistili, že jste o deset hodin starší. Nádherně natočený lidský drama, který žene kupředu parádní scénář, bezchybný herectví a pěknej soundtrack. Po všech sci-fi, horrorech, thrillerech a akcích člověk tak nějak zjistí, že prostě potřebuje vidět drama zakořeněný ve skutečnym světě. ()

Ninivius 

všechny recenze uživatele

Natočeno podle knižní předlohy, která je inspirována skutečnými událostmi. Dramatická minisérie Maid vypráví příběh který je poněkud temný a depresivní ale také velmi reálný, emocionální a bez obalu. Hodinové epizody jsou velmi pomalé, ale i přesto je těžké se od příběhu odtrhnout. Prostředí amerického severozápadu je nádherné a dodává sérii tu správnou atmosféru (husté lesy kde se člověk lehce ztratí, mlha a obloha bez slunce, moře a hory které je třeba překonat). Soundtrack lehce zaostává, až na pár výjimek je utlumený a hodně v pozadí, což ale odpovídá tónu celého příběhu. Za vyzdvižení stojí rozhodně herecké výkony. Billy Burke a Andie Macdowell jako problematičtí rodiče hlavní hrdinky a Nick Robinson jako přítel/otec byli úžasní a skvěle zahráli že lidé nejsou černobílí a problémy nedělají ze člověka zločince(většinou). Nejvíce mě ale na celé sérii ohromila Margaret Qualley v hlavní roli Alex, matky samoživitelky. Její herecké výkony byly neskutečné a dokážou diváka vtáhnout do děje i jejích pocitů, problémů, snů a přání. Věřím že série není pro každého, a pro některé lidi může být těžké sledovat něco s tématem domácího násilí a tempo celé série tomu moc nepomáhá ale i přesto mohu Maid doporučit a doufám že více lidí dá této minisérii šanci, i kdyby jen pro Margaret Qualley. 9/10 ()

Galerie (90)

Zajímavosti (7)

  • Hlavní natáčení seriálu započalo dne 28. září roku 2020 a skončilo 9. dubna 2021 ve Victorii v Britské Kolumbii (Kanada). (dan4815)
  • Když Alex (Margaret Qualley) měla čelit nějaké těžké situaci (úklid domu, problémy s matkou), vždy si splétala vlasy. Zatímco v momentech, kdy si připadala sebevědomá a klidná, si vlasy nechávala rozpuštěné. (Polik_)
  • Americký filmový inštitút označil seriál za jeden z desiatich najlepších televíznych programov roku 2021. (Arsenal83)

Reklama

Reklama