Reklama

Reklama

Obsahy(1)

V 80. letech vznikla řada filmů o dospívající mládeži. Nejdříve pojednávaly o zmatečném hledání životní orientace, o obtížném vstupu do dospělého života - a pozvolna se zájem přesouval k mládeži delikventní. Tento snímek mapuje poměry na odlidštěném sídlišti, kde se mládež z nudy shlukuje do part, které se bezcílně toulají, ponižují kolemjdoucí, napadají bezbranné. Zjišťuje, že na bezprizorné děti mají rodiče příliš málo času, že jejich činy bagatelizují tak dlouho, dokud nedojde k tragédii. Avšak zbytečné siláctví slov i gest, melodramatický důraz na první lásku a pozdní prohlédnutí v jádru slušného chlapce, jenž podlehl lákání atraktivních vzorů, umenšuje varovnost tohoto jinak cenného snímku. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (113)

rakovnik 

všechny recenze uživatele

Propagandistický film, kdy režim paradoxně kritizuje sám sebe. Odcizení obrovského sídliště, kde mládež bloumá bez cíle a bez zájmu a páchá trestnou činnost. Navíc kdo je fanoušek Vitacitu, tak je zároveň podvratný živel a jde to s ním z kopce. Mnohem hloupější než "Proč?". Film na mě působí nedotaženě. ()

zette 

všechny recenze uživatele

Celkem zajimavy a pro me uplne neznamy film. Pamatuji si, jak moc se mi v detstvi ony metalove vesty plne nasivek, nazehlovacek a vysivek libily. V puberte me oslovil i heavy metal. Vse uz je tedy davno pryc, nostalgie vsak zustala. Krome Vitacitu a Bile se parkrat film opre do komousu a jinak nam ukaze znudenou prazskou mladez z Jizniho Mesta. Ve sve dobe chtel film ocividne sokovat, dnes uz potesi jen pametniky:-)! ()

Reklama

Fr 

všechny recenze uživatele

Heavy Metal vyjadřuje jejich pocity a pomáhá zapomenout na trápení..... Nedovedete si představit (vy později narození), co znamenalo v roce 1988 vidět či slyšet v kině heavy metalovou kapelu. Asi jako vidět dneska mimozemšťana. Ale k filmu: je to o puberťácích na pražským sídlišti Jižní Město a kdyby tu nehrála skupina VITACIT, pes by po tom (ani tenkrát) neštěkl. Příšerný neherecký výkony a téma, které sice staví ,,máničky“ do pozitivního světla, bohužel v podání, které tenkrát oslovilo zase jen ,,máničky“. Takže jestli chcete opravdu zabrousit do sociologických vod mládeže let 80tých, PROČ? je asi jednoznačným vítězem. Několik důvodů, proč má smysl film vidět: 1.) Vím, kdo nazpíval ,,Až sa znova narodím“. 2.) Vím také, co je ,,BARČA“ a Commodore. 3.) Jsem jeden z žijících účastníků akcí ,,Za Jižní Město krásnější“. 4.) Byl jsem a stále jsem hrdá ,,MÁNIČKA“!!! 5.) Chci vidět Lucii Bílou za mlada. PŘÍBĚH *** HUMOR ne AKCE ne NAPĚTÍ * ()

Smileface 

všechny recenze uživatele

Příliš jednostranný a zaujatý film. Otázkou zůstává, do jaké míry je líčení reality věrohodné. Na to o jakou šlo dobu je totiž policie líčená velmi pasivně a mládež jednostranně. Raždopádně se dá vznik tohoto filmu ospravedlnit výchovným faktorem, kdy dal socialismem zdevstovaným rodičům ukázku toho, že jejich děti na tom mohou být ještě hůře než oni. ()

Lischai 

všechny recenze uživatele

Film má skvělou atmosféru podzimního upršeného Jižního města, kterým mezi haldami suti a uniformními paneláky bloudí chuligáni v džínových bundách s nášivkami a chlastají v betonových diskotékách. Dějově je ale bohužel poslabší. Nic moc se tam neděje a parta hlavních potížistů je až moc přepálená a nerealistická. Ztrácí se kvůli tomu zamýšlená sociální sonda a je to spíš příběh hodného kluka, co se z nějakého neznámého důvodu tahá se špatnou partou a dostává se do problémů. Ale i tak to má pro mě jakési kouzlo, kvůli kterému je ten film pro mě koukatelný. Asi ten metal a těžké boty. ()

Zajímavosti (10)

  • Představitel Františka Miroslav Lettermann, měl ve skutečnosti vadu řeči. Okolo 30. minuty řekne jeho postava jedinou větu, a to "Kašlem na to, jdem", kterou museli tvůrci ve studiu předabovat. (Terva)

Reklama

Reklama