Reklama

Reklama

Obsahy(1)

V 80. letech vznikla řada filmů o dospívající mládeži. Nejdříve pojednávaly o zmatečném hledání životní orientace, o obtížném vstupu do dospělého života - a pozvolna se zájem přesouval k mládeži delikventní. Tento snímek mapuje poměry na odlidštěném sídlišti, kde se mládež z nudy shlukuje do part, které se bezcílně toulají, ponižují kolemjdoucí, napadají bezbranné. Zjišťuje, že na bezprizorné děti mají rodiče příliš málo času, že jejich činy bagatelizují tak dlouho, dokud nedojde k tragédii. Avšak zbytečné siláctví slov i gest, melodramatický důraz na první lásku a pozdní prohlédnutí v jádru slušného chlapce, jenž podlehl lákání atraktivních vzorů, umenšuje varovnost tohoto jinak cenného snímku. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (113)

Lima 

všechny recenze uživatele

Portrét metalové mládeže v prostředí šedivé socialistické architektury betonových králikáren. První film, v němž mohly zaznít metalové skladby, konkrétně od kapely Vitacit. V té době byl heavy metal na vrcholu popularity, po zahájení perestrojky přestal být pro komunisty nevyhovujícím žánrem. Já patřil mezi tu spoustu nadšenců, co chodili po městě s džískou obšitou nášivkama (Accept, Helloween, Metallica - chachá, to byly časy). Proto mám s tímhla filmem spojeny pěkné vzpomínky. Jenomže nostalgie je jedna věc a kvalita filmu jiná. A ten film je po dějové stránce hodně slabej. I hudebně jsem dneska úplně jinde, takže tu není nic, co by mně zaujalo. ()

zette 

všechny recenze uživatele

Celkem zajimavy a pro me uplne neznamy film. Pamatuji si, jak moc se mi v detstvi ony metalove vesty plne nasivek, nazehlovacek a vysivek libily. V puberte me oslovil i heavy metal. Vse uz je tedy davno pryc, nostalgie vsak zustala. Krome Vitacitu a Bile se parkrat film opre do komousu a jinak nam ukaze znudenou prazskou mladez z Jizniho Mesta. Ve sve dobe chtel film ocividne sokovat, dnes uz potesi jen pametniky:-)! ()

Reklama

Iroquaise 

všechny recenze uživatele

Začíná to jako pokus o výpověď o problémech mladé generace, pro kterou je metal ventilem každodenních problémů - špína, paneláky a pivo v síťovce. Končí to jako režimu poplatná teze o tom, že metal je špatný, protože svádí děti na zcestí. Místy má film obdobně ponurou a syrovou náladu jako Smyczkovo "Proč ?" ( koneckonců v jedné scéně postavy kousek filmu sledují - aspoň jsem měl ten dojem). Jenže "Proč ?" není schematický film, má daleko propracovanější narativní výstavbu - výborně zachází s dokumentární a kvazidokumentární rovinou (V "Horké kaši" najdeme akorát úplně jalově zapojenou dokumentární linku, kdy matka - reportérka pouští své dceři rozhovory s metalovými hudebníky ) a pokládá otázky, aniž by nabízel primitivní odpovědi. více zde...http://blacklsays.blogspot.com/2012/05/horka-kase-tuzemsky-metal-v-pozdne.html ()

Tsunami_X 

všechny recenze uživatele

Nikdy v životě by mě nenapadlo, že budu někdy rád, když uslyším Lucii Bílou. Tahle stupňující se brutalita plná kurviček ze základní školy, krutých sídlištních dětí a reálií pražského Jižáku má vážně něco do sebe. Bohužel jsem si poznámky začal dělat až v posledních 17 minutách, protože jsem měl za to, že se nacházíme teprve někde v půlce a ten film se skutečně začne naplno věnovat metalu, jak říká jeho anotace, místo toho, aby si hrál na jakousi upřímnou sociální sondu do života dobou a nekonzumem zkažené mládeže. Tohle krimi z Jižáku má díky pokroucené divácké optice vážně drajv a nosnou ideologii a když už nic, alespoň tam na konci všichni souloží a brečí. Pulse metal Brno a džiskový svět. ()

keoma26 

všechny recenze uživatele

Tak jsem si splnil dalsi rest z mladi, film je nechtenym dokumentem sve doby se vsim vsudy,vcetne te mirne spolecenske kritiky "v mezich zakona", proste pokud nekdo bydli na jizaku nebo posloucha tvrdsi muziku, nejlepe oboji,i kdyz v uplne jinem case,musi tohle jednoduse videt, i kdyby to melo na csfd jen procento ...btw jak se tady vsude pise, ze se jedna o obzalobu metalu,tak je to samozrejme presne naopak,ti nejvetsi grazlove metal neposlouchaj ani nehrajou,jen omylem se ocitnou na koncerte..pomoc pak zavolaji prave fanousci vracejici se z koncertu,sporadanym obcanum je to jedno nebo se boji,metal je zobrazen jako hudebni smer,ktery se stava ventilem pro vykorenenou mladez a nabizi smysluplnejsi alternativu k bezcilnemu flakani se po sidlisti,ktery sam svymi texty reaguje na jejich problemy a i kdyz je neresi,muze poskytnout alespon nejakou utechu a cil,proto tu taky ty zabery z koncertu slouzi jako takovy metakomentar deni na ulici a ve skole i v praci ()

Zajímavosti (10)

  • Vo filme je kapela Vitacit vôbec prvý krát zaznamenaná na filmovom páse. (Smok)
  • Film sa natáčal v meste Praha a pri vodnej nádrži Hostivař. (Raccoon.city)

Reklama

Reklama