Reklama

Reklama

Mé soukromé Idaho

  • USA My Own Private Idaho (více)
Trailer 1

Scott (Keanu Reeves) se živí, na protest svého původu z vyšších vrstev, prostitucí. Jednoho dne potkává Mikea (River Phoenix), mladíka, kterého k prostituci přivedla naopak potřeba vůbec nějak přežít. Jeho život komplikuje narkolepsie, nervové onemocnění způsobující naprosto nečekané kolapsy v těch nejnemožnějších situacích. Spříznění pocitem vyděděnosti mezi nimi roste přátelství, které je trochu jinak vnímáno homosexuálně zaměřeným Mikem. Jejich vztah je to jediné, co jim pomáhá najít sílu k vyrovnání se se svou minulostí a odvahu postavit se tváří v tvář realitě... (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (138)

marhoul 

všechny recenze uživatele

Velká škoda talentovaného Rivera Phoenixe, který se v roce 1993 smrtelně předávkoval v klubu Viper Room. Zlé jazyky tehdy tvrdily, že ho partička sjetých kamarádíčků, tehdy začínajících floutků, dneska všeobecně známých super hvězd, vytáhla na chodník a šla se bavit do klubu dál. Až dokud Rivera nenašla jeho sestra, která zahájila resuscitaci. Ale postupem let se takové velké bulvární sousto upravovalo a uhlazovalo, však kdo by se pouštěl do takových oblíbených jmen, život mu to stejně nevrátí, že ano... S Keanu Reevesem si dva roky před tragédií zahráli v tomto nezávislém snímku mladé prostituty a to tak, že z toho běhal mráz po zádech.. ()

Josefin 

všechny recenze uživatele

Hořkobolný příběh mladíků, jež si vydělávají prostitucí. Gus Van Sant si vybral skvělou kombinaci : + Rivera Phoenixe a Keanu Reevese. Potřebovali to hrát spolu, tím to dostalo správnou citovou hloubku. Mike a Scott v pomalém tempu, ale výtečné. Snad si River Phoenix našel své soukromé krásné místo.......aspoň na chvílí, než nás navždy opustil se svým hereckým talentem. ()

Reklama

Avalon820 

všechny recenze uživatele

Lehce psychózní podívaná, o které ale mohu s klidým srdcem říci, že za to zkouknutí stála. Lákala mě zejména hlavní dvojice Phoenix + Reeves a také režie Guse Van Santa, který je na intimní a kontroverzní dramata doslova mistr. Rovněž samotným tématem mě tento snímek zaujal, takže - proč ne? Ostatně z tohoto pohledu jsem nebyl zklamán. K dokonalosti to však mělo také dosti daleko - chyběl mi tam nějaký směr, dynamika, opravdovější emoce, kromě dvou hlavních hrdinů nějaké nesamoúčelné postavy... vlastně mi toho chybělo docela dost. A to parafrázování Shakespeara si mohli odpustit (pakliže to tak lze vůbec nazvat). ()

Ant 

všechny recenze uživatele

Hodně těžce uchopitelný film, kde vše symbolizují cesty táhnoucí se v dáli s postavami, které ač se zdají být na stejné trase nacházejí se od sebe ve skutečnosti na kilometry daleko. Psychadelický, tohle slovo film vystihuje jako žádné jiné, od scénáře, postav, hudby, Udo Kiera, výkonu Keanu Reevese a hlavně toho, co předvádí River Phoenix, což se dá popsat jedině jako herecká dokonalost. Zatím si nejsem jistá, jestli na vstřebání všeho, co tenhle film nabízí stačí 1 shlédnutí, mně totiž ne. ()

Ghoulman 

všechny recenze uživatele

Mé soukromé Idaho je dialog, snaha o zachycení vztahu řady protipólů. Bohatství versus nuznost, společenská konvence versus svoboda individua, síla oproti slabosti, zautomatizovaný sex proti opravdovému vztahu/lásce, etc. Protipóly jsou ilustrovány na dvou hlavních protagonistech. A ačkoliv za šťastnějšího by se v konečném soudu dal považovat Reeves (jako bohatý, silný a se stálou možností volby), člověk si nakonec nemůže nezamilovat spíše bezbranného a věčně osamělého narkoleptika Phoenixe. A to nejen kvůli diametrálně odlišným hereckým výkonům. Jinak někdo by mohl považovat film za nudný a (vzhledem k tématice) za málo rebelantský. Já bych si tomu však dovolil oponovat a k soustavě protikladů přidal dva další. Myslím, že se jedná o snímek delikátní a velmi citlivý. „Have a nice day...“ ()

Galerie (41)

Zajímavosti (15)

  • Během natáčení se Keanu Reeves, River Phoenix, Flea a Michael Parker (mimochodem inspirace pro postavu Mikea ve filmu) spolu s dalšími členy štábu nastěhovali do vilky Guse Van Santa v Portlandu, kde pořádali večírky tak živé, že se nakonec sám režisér musel na chvíli uchýlit ke známému, aby se vůbec vyspal. (aluna)
  • Žlutý motocykl Udo Kiera je britský 750cc Norton Commando. (ČSFD)
  • V první kavárenské scéně hraje na pozadí písnička "Too Many Colors" od River Phoenix's Band, Aleka's Attic. (ČSFD)

Reklama

Reklama