Reklama

Reklama

Ten den by proběhl jako každý jiný, kdyby se na nebi neobjevilo „cosi“, co sourozencům Haywoodovým zabilo otce. Bylo to UFO? Nebo je vysvětlení mnohem racionálnější? Nikdo nic neví. Zjevné je jen to, že to, co se děje v okolí malé koňské farmy, na níž OJ (Daniel Kaluuya) a Emerald (Keke Palmer) žijí, je čím dál znepokojivější a nabírá to na obrátkách. Zatímco oči senzacechtivých amatérských ufologů a záhadologů se upírají k nebi ve snaze alespoň krátce zahlédnout kousek létajícího talíře, Haywoodovi klopí zraky k zemi. Kdo se na ně nedívá, toho přece neunesou. Nebo že by pravidla neplatila? (Cinemart)

(více)

Videa (3)

Trailer 6

Recenze (520)

Marceloo 

všechny recenze uživatele

Rodina Haywoodovcov žije na odlahlej farme. Otec Haywood jedného dňa príde o život za záhadných okolností. Po jeho smrti sa na farme začnú odohrávať zvláštne úkazy, ktoré súvisia s tajomným oblakom na nebi. Jeho deti sa ocitnú v obrovskom nebezpečenstve, ale túžba odhaliť skutočný dôvod smrti ich otca je silnejšia než strach. - Som velkým fanúšikom hororovej tvorby Jordana Peelea, ale toto ma úplne minulo. Možno som naivne dúfal, že ako jeden z mála filmových tvorcov dokáže opäť vybudovať príbeh, ktorý bude silnou sociálnou kritikou, ale tentokrát tomu tak nie je. A zdá sa mi, že pokial sa Peele nesústredí práve na túto kritiku, film jednoducho nemá čím zaujať. Duo Kaluuya / Palmer je perfektné, ale ostatné postavy im absolútne nestíhajú sekundovať a každá scéna bez nich dvoch ma začala v druhej polovici filmu ubíjať. Nope nie je zlým filmom, ale každý rok vyjde jeden dlho očakávaný horor, ktorý mi vôbec nesadne. A tento rok to je práve tento snímok. Jordan Peele je ale stále tvorcom, ktorého sa oplatí sledovať aj do budúcnosti. EDIT: 03.09.2022 - No musím to dať aspoň na dve, lebo posledné dni furt čumím na oblaky, že či náhodou niektorý z nich nestojí stále na rovnakom mieste. ()

SeBig 

všechny recenze uživatele

Ještě stupidnější než Us. Celý film čekám co z toho vyleze a nakonec hrozný hovno. SPOILER: Digitální vopice vyvraždí sitcom, kovboj čínan přežije.. nevim proč to tam jako bylo, ale ok. Pak přilítne po hodině keců trapný černošky a unavenýho černocha farmáře mrak, kterej plive mince a vsákne všechny spoluvidláky. Mezitím unavenej černoch s kšiltovkou dostává během toho vsakování a výprskávání nějaký záchvaty a bouchá se do kolene a řiká furt nope.. proto se to jmenuje asi nope.. haha. Ke konci už táhlá šmucka, která už mě absolutně nezajímala. Díky Jordane Píly, hezky sis to u mě podepsal a na tvé filmy už se asi těšit nikdy nebudu. Ty už to nehul. ()

Reklama

verbal 

všechny recenze uživatele

Ten název je dost nevýstižný a nedostatečně intenzivní. Mělo to být „Nenenenenene, ne a ne, kurva ani omylem“. Jen další Pýlovo rádobyumění a retardovaná negrosmaženice z lysohlávek, tentokrát o ufonech a výhradně pro jednoduché pozérské ufony, u kterých pěkná kamera a pár poměrně sugestivních záběrů zcela vymaže fuckt, že právě dvě hodiny čuměli na dost hloupou až extrémně nudnou koncepční kokotinu a žluklý výtěr z náhodně losovaných narkofantazií o obřím ufovysavači a vyšinuté opici. Ups, to vyznívá dost rasisticky, pardon, myslel jsem samozřejmě skutečnou opici, nikoliv vcelku sympatického Wakanďana Danka Kalužu. Aha, tak ne, zase blbě, to by si nějaký probuzenec z neziskovky mohl účelově vykládat tak, že považuji Danka za neskutečnou opici. Jistěže nepovažuji! Je to šimpanz! Kurva, ne Danek, ta opice! No nic, nějak se v tom nechtěně cyklím, nejvyšší čas jít hodit Glenu Kamarovi banán. To je Fin jako poleno, ten se neposere. ()

Cappuccino 

všechny recenze uživatele

Nope má skvelú kameru, je vizuálne prívetivý, miestami atmosféricky výnimočný a na prekvapenie aj pomerne zábavný. Daniel Kaluuya a Keke Palmer hrajú svoje roly perfektne a za zmienku stojí aj charizmatický Michael Wincott. Po hororovej stránke však nie je Nope desivý, v rámci sci-fi žánru neprináša nič, čo by sme už nevideli, a jeho akčná časť ma nezaujala. Rozhodne mu nechýba originalita a niekoľko výrazných scén (opica v štúdiu, krvavý dážď), no Peele ich nedokázal predať ako celok. Aj preto sa film v niektorých častiach zbytočne ťahá, miestami nedáva zmysel a v konečnom dôsledku pôsobí nekomplexným dojmom. 6/10. Viac v recenzii. ()

TheEvilTwin 

všechny recenze uživatele

Tak nám dorazil NOPE neboli Not Of Planet Earth a spolu s ním i Peele tak, jak jej neznáme. Kde u předchozích snímků Us a Get Out sázel na hlavní nápad, sociálně-rasový podtext a snahu šokovat, zde se dočkáme plnotučného scifi nářezu jen s malým přesahovým motivem (fascinace lidí nad „spektákly“ okolo, snaha o zkrocení zvířat, nadvláda predátorů v přírodě, nekompromisní Hollywood průmysl a jeho chování se k hercům a filmařům jako k odpadu a další, ve filmu méně viditelné motivy...). Díky tomu mi přijde celkem úsměvné, že u Us a Get Out konvenční divák remcal, že chtěl horor a dostal sociální kritiku a naopak zde zase remcá, že chtěl „klasického Jordana“ a dostal scifi melu. Holt haters gonna hate a očividně si vždy záminku najdou. Ale k samotnému filmu. Dvojka Peele a Daniel Kaluuya si navzájem perfektně sedí, což dokázali už jednou, a stejně tak je tomu i zde, navíc kamera je skvělá (o čemž svědčí i fakt, že NOPE je první horor natočený do IMAX podoby), audio je ještě lepší a jen filmu dodává plnohodnotné postavení ve scifi žánru a celkový nápad je sice v jádru všem známý (UFO, že ano...), ale šikovně se odlišuje v detailech, pravidlech, jaké jsou zde nastaveny, a také samotnou podobou talíře, kdy divák v průběhu zjistí, že vlastně nejde úplně o klasického „ufouna“,  jak jsme zvyklí. První třetina je obstojný rozjezd, druhá třetina naprosté vtažení do děje a závěrená část je pak už nezastavující, akcí, krví i napětím narvaná střela, která jede až do konce na plné obrátky a ukazuje nám, že Peele prostě umí. Stopáž dvou hodin vůbec nenudí, herecky je na co koukat a ikdyž mám maličko problém s tím, že trailer slíbil určité prvky a očekávání, kterým se šibalsky vyhnul a ve výsledku nejen že nesplnil, ale vůbec se do nich ani neopřel (nebudu spoilerovat konkrétní scény), tak jsem suma sumárum spokojen – těšil jsem se sice na „klasického Peeleho“, kterého jsem nedostal, ale naoplátku mi byl naservírován velkolepý scifi biják s originálním monstrem, který se zavděčí snad všem. PS brzy nahodím do kolonky „zajímavosti“ celkem pozoruhodné fakty, tak je nepropásněte:D ()

Galerie (31)

Zajímavosti (28)

  • Film obsahuje v rámci satiry hodně odkazů na produkci J.J. Abramse. Jeden z koní se jmenuje Clover (reference na film Cloverfield, 2008 a celý stejnojmenný propojený vesmír), housle v soundtracku „the Muybridge Clip“ (reference na podobný soundtrack pro seriál Ztraceni, od r. 2004) a jméno monstra je pak Jean Jacket – J.J. (NiWi)
  • Film sa natáčal v Los Angeles (Kalifornia, USA). (Arsenal83)

Související novinky

Noc ve filmu Nene je jako žádná jiná

Noc ve filmu Nene je jako žádná jiná

19.09.2022

Přinejmenším filmoví fanoušci jistě dobře vědí, že noční scény se často točí ve dne. Používá se přitom technika zvaná „americká noc“, kdy se na záběry pořízené za denního světla aplikuje modrý filtr,… (více)

Míří k nám další velká streamovací služba

Míří k nám další velká streamovací služba

11.09.2022

V Česku je dnes možné předplatit si desítky streamovacích služeb, prorazit na poměrně saturovaném trhu se ale pokusí další. A může mít dobrou šanci na úspěch. Jde totiž o SkyShowtime, výsledek… (více)

Srpen se ponese v duchu velkých premiér

Srpen se ponese v duchu velkých premiér

01.08.2022

Měli jste pocit, že letošní léto bylo, alespoň co se nabídky v kinech a na streamovacích službách týče, doposud poněkud chudé? Pak vás nejspíš potěší zpráva, že srpen v tomhle směru ledacos napraví.… (více)

Reklama

Reklama