Reklama

Reklama

Král sokolů

  • Slovensko Sokoliar Tomáš (více)
TV spot

Obsahy(1)

Královský sokol, co hrdě létá v modrých výškách nad hřebeny divokých hor, učaroval hradnímu pánu Baladorovi. Kdo toho sokola chytí a vycvičí, ten dostane zámek na Dunaji… Nechme se společně zavést do středověku, do prostředí krásných, ale divokých hor, kde žije čtrnáctiletý Tomáš (B. Holiček) se statečným srdcem, v němž se právě probouzí doposud nepoznaný cit i touha po svobodě a volnosti. V lesích pod hradem mocného Baladora (J. Kukura) žije společně se svým otcem (V. Jedlovský), panským podkoním, dědečkem Metodějem a sestřičkou Agátou klidně až do chvíle, než otec tragicky zemře. Proto musí odejít prosit o práci na hrad, kde právě probíhají zásnuby Baladorovy dcery, půvabné Forminy (K. Jandová) a mladého šlechtice Ostrika (J. Žvásta). Nechtěně se zaplete do intriky, kterou připravil zlý Iver (J. Langmajer) svému odvěkému rivalovi, sokolníku Vaganovi (W. Kownacki). Ten je pomluven a musí prchnout. Má ale za spojence Tomáše, který rozumí řeči zvířat a ptáků a zná nejedno tajemství přírody… (Česká televize)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (155)

AntiasKing 

všechny recenze uživatele

Viděl jsem to v neděli ráno. Takže se mi to líbilo. Nevím jestli to bylo dabingem, ale sem tam to byla až příliž dětská pohádka (myslím hlavně kvůli některým dialogům). Jinak skvostná hudba a ani děj nebyl úplně předpovídatelný. Třeba jsem nečekal, že nakonec si Formina vezme Ostrika a ten že nebude takové nanicdílo jako většina princátek v podobných pohádkách. 65% ()

Petike 

všechny recenze uživatele

Ešte sa to dalo trochu scenáristicky podchytiť, ale nie je to vôbec zlá adaptácia adaptácie obskúrnej domácej povesti. :-)) Páči sa mi, že ponechali sfiktívnenosť postáv (tie mená !) a prostredia (o názvoch ticho, a z Krásnej Hôrky je, zdá sa, všade blízko...), hoci sa tomu snažili príjemne nasadiť nejaký uveriteľný stredoeurópsky rámec (prítomnosť šľachtických postáv zo susediaceho Poľska ma potešila už v detstve, prišlo mi to potom fakt bližšie k povesti než len nejakej generickej rozprávočke). Braňo je OK, ale zas až také terno to s ním nebolo. Pekná práca so sokolmi, skvostný výber prostredí, prevažne výborná kamera a hudba. Hoci to napriek snahe scenáristicky kríva, kuľhá, bezstarostná a hravá atmosféra a kvalita spracovania to zachraňuje pred tuctovosťou. ()

Reklama

fabecc1222 

všechny recenze uživatele

Těžko říct, jestli je to vlastně pohádka... Jediné pohádkové je tu to, že hlavní postava nejspíše umí mluvit se zvířaty, ale ani to není vyloženě prokázáno. Jak je tu už zmiňováno, tak příběh je hodně rozvláčný, a po většinu filmu se vlastně nic neděje. Záběry na krásnou krajinu tady nedokážou vyhradit dějovou prázdnotu. ()

Gemini 

všechny recenze uživatele

Král Sokolů je vcelku zajímavý historický příběh. Není to pohádka - kdyby nebylo lehce nadpřirozených schopností hlavního hrdiny v komunikaci se zvířaty, šlo by o příběh z obvyklé naivní verze středověkého světa (krom toho, že Juraj Kukura je reálný v tom, že není všechno osobně řešící král, ale panovník spoléhající se na soudce a podobné osoby). Nevěřil jsem, že je to dlouhé jen 94 minut, tempo vyprávění a odvíjení příběhu je zoufalé. Pokud nejste aktivní sokolník nebo přímo Sokol, najdete si skoro vždy v TV lepší zábavu. 60% - a je smutné, že proti "následující" Saxáně 2 je to veledílo... ()

Anduril 

všechny recenze uživatele

Rozprávka s pekným námetom a potencionálom (Taký náš pán zverov). Ani jedno však nebolo využité na 100%. Herecké výkony iba priemerné, príbeh zdĺhavý... Keby som ju nepozeral s dobrou partiou, tak by som sa asi riadne nudil. Bavili ma však zábery na peknú prírodu a hlášky hlavného hrdinu. Podľa mňa na hlavného hrdinu z rozprávky bol riadne drzý a nevďačný. Mladých baviť určite nebude... Jednu hviezdu dávam ako bonus za našu, stredoeurópsku réžiu a obsadenie. ()

Galerie (16)

Zajímavosti (20)

  • Film sa natáčal na Oravskom hrade v obci Oravský Podzámok. (ash99)
  • Vhodnú čriedu koní sa podarilo nájsť až v Odoríne vzdialenom 200 km. 40 koní nemali filmári kde ustajniť, tak boli týždeň v ohrade a poľovníci ich museli strážiť, lebo sa tam potuloval medveď. Vyplatilo sa - zábery bežiacich koní patria vo filme k tým najpôsobivejším. (krasomama)
  • V učebnici literárnej výchovy pre siedmakov je nielen úryvok z povesti Sokoliar Tomáš, ale aj ukážky z literárneho a technického scenára k filmu. (krasomama)

Reklama

Reklama