Reklama

Reklama

Král sokolů

  • Slovensko Sokoliar Tomáš (více)
TV spot

Obsahy(1)

Královský sokol, co hrdě létá v modrých výškách nad hřebeny divokých hor, učaroval hradnímu pánu Baladorovi. Kdo toho sokola chytí a vycvičí, ten dostane zámek na Dunaji… Nechme se společně zavést do středověku, do prostředí krásných, ale divokých hor, kde žije čtrnáctiletý Tomáš (B. Holiček) se statečným srdcem, v němž se právě probouzí doposud nepoznaný cit i touha po svobodě a volnosti. V lesích pod hradem mocného Baladora (J. Kukura) žije společně se svým otcem (V. Jedlovský), panským podkoním, dědečkem Metodějem a sestřičkou Agátou klidně až do chvíle, než otec tragicky zemře. Proto musí odejít prosit o práci na hrad, kde právě probíhají zásnuby Baladorovy dcery, půvabné Forminy (K. Jandová) a mladého šlechtice Ostrika (J. Žvásta). Nechtěně se zaplete do intriky, kterou připravil zlý Iver (J. Langmajer) svému odvěkému rivalovi, sokolníku Vaganovi (W. Kownacki). Ten je pomluven a musí prchnout. Má ale za spojence Tomáše, který rozumí řeči zvířat a ptáků a zná nejedno tajemství přírody… (Česká televize)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (155)

Radek99 

všechny recenze uživatele

Velká středoevropská (úplně se mi chce napsat vysegrádská) koprodukce je ukázkovou promarněnou příležitostí a nenaplněním vysokých ambicí, které tento projekt jistě ve stádiu zrodu měl. Celkem slušná literární předloha, velmi renovovaný režisér, vysoký rozpočet, herecké hvězdy...a výsledkem je sterilní a fádní pohádka, která za srdce tedy skutečně nechytne... Režie silně kulhá, příběh je plný klišé, herci jsou tak nevýrazní (nostalgicky vzpomínám na éru Menšíkovy nezkrotné vitality či třeba nonšalantního Sovákova kralování...). A nejotřesnějším faktorem je ten příšerný dabing skoro poloviny všech postav... Smutné pokoukání... ()

honzic 

všechny recenze uživatele

Asi poslední Vorlíčkův koukatelný film, než ho postihla trochu demence (viz. poslední dva filmy plné nepovedených efektů a neherců a zmatených scénářů). Tady sice herecké výkony nic moc, ale zase na druhou stranu jde pořád o solidní film pro nedělní odpoledne, který nenadchne ani neurazí. Hodnocení: 55 % ()

Reklama

Torgal 

všechny recenze uživatele

Na naše (a tým myslím aj české) pomery skvelá výprava - málokedy vidím v tunajších filmoch uveriteľne pôsobiace stredoveké mestečko. Ďalšie plus sú cvičené zvieratá (samozrejme sokoly, kone a psy, ale aj kuna a malý maco) a dobre obsadené postavy. Hlavne predstaviteľ hlavnej postavy je sympaťák s tou správnou chlapčenskou drzosťou. Potešil ma aj Kukurov vladár, ktorý nie je typický rozprávkový trtko, ale rázny vodca. Celé zasadenie má vlastne od rozprávok celkom ďaleko, lebo tomuto svetu takmer úplne chýba ich naivita a čiernobielosť (hoci v Langmajerovom zlosynovi nie je ani štipka cti). Škoda, že príbeh - ktorý je inak celkom slušný - je rozprávaný takým kodrcavým a málo zaujímavým spôsobom s mizerným tempom. Kvôli tomu nemôžem ísť s hodnotením vyššie, hoci by som aj rád. 7-/10 ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Ďalší z takmer až zúfalých pokusov o nadviazanie na zlatú dobu československej rozprávky. Či už pôvodnej, alebo koprodukčnej. Tentokrát to nevyšlo, ani ako koprodukcia hneď štyroch národov s bohatou klasickou filmovou tvorbou. Plus ďalším, čisto subjektívnym problémom je účasť Juraja Kukuru, ktorého, eufemisticky povedané, nemám príliš v láske. Kedy sa už takýchto márnych pokusov o vydarenú rozprávku vzdáme, keď je toľko dôkazov o tom, že to proste nejde? ()

WANDRWALL 

všechny recenze uživatele

Pohádka o ničem, a z hlavního hrdiny se nový Di Caprio, jak mu prorokovali filmoví vizionáři, pochopitelně nestal. Měl k tomu tak daleko, jako já k zájmu o tenhle vypocený příběh. Kukura se zjevně trápí, tlačí ze sebe herectví, další ani nehrají, jen tam jsou a odříkávají texty...Zbytečně vyhozené peníze. Tedy ne zbytečně pro ty, co si jich užily... ***(21.10.2010) ()

Galerie (16)

Zajímavosti (20)

  • Rozpočet filmu 1 mil. SK. (Smok)
  • Film sa natáčal od júna do augusta v roku 1999. Kinopremiéru mal 26.2.2000 v Bratislave a televíznu premiéru mal na Vianoce roku 2000. (Zdroj: skcinema.sk) (Raccoon.city)

Reklama

Reklama