Reklama

Reklama

Král sokolů

  • Slovensko Sokoliar Tomáš (více)
TV spot

Obsahy(1)

Královský sokol, co hrdě létá v modrých výškách nad hřebeny divokých hor, učaroval hradnímu pánu Baladorovi. Kdo toho sokola chytí a vycvičí, ten dostane zámek na Dunaji… Nechme se společně zavést do středověku, do prostředí krásných, ale divokých hor, kde žije čtrnáctiletý Tomáš (B. Holiček) se statečným srdcem, v němž se právě probouzí doposud nepoznaný cit i touha po svobodě a volnosti. V lesích pod hradem mocného Baladora (J. Kukura) žije společně se svým otcem (V. Jedlovský), panským podkoním, dědečkem Metodějem a sestřičkou Agátou klidně až do chvíle, než otec tragicky zemře. Proto musí odejít prosit o práci na hrad, kde právě probíhají zásnuby Baladorovy dcery, půvabné Forminy (K. Jandová) a mladého šlechtice Ostrika (J. Žvásta). Nechtěně se zaplete do intriky, kterou připravil zlý Iver (J. Langmajer) svému odvěkému rivalovi, sokolníku Vaganovi (W. Kownacki). Ten je pomluven a musí prchnout. Má ale za spojence Tomáše, který rozumí řeči zvířat a ptáků a zná nejedno tajemství přírody… (Česká televize)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (155)

TeeAge 

všechny recenze uživatele

Milý film natočený na nádherných miestach. Musím priznať, že v tomto prípade som dosť zaujatý: Mám to šťastie stráviť veľa svôjho voľného času v Krásnohorskom Podhradí, a mal som to šťastie poznať Braňa Holíčka práve v týchto rokoch, keď sme hrali spolu v muzikáli Oliver Twist v Košiciach. + Klára Jandová a film je dokonalý :D ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Je to tak ako zmienili mnohí predo mnou. Rozprávku som videl kedysi dávno, no až po rokoch som dokázal oceniť jej kvalitu. Netradičné poňatie rozprávky, kde nenájdete chudobného mládenca, ktorý zachráni princeznú a zoberie si ju za ženu, ale hlavne čistú dobrotu srdca, kde aj napriek láske chlapec dokáže a chce pomôcť svojmu konkurentovi. Tiež lásku k zvieratám, niekoľko zaujímavých trikov na cvičenie sokolov, intrigy pri ktorých sa vám otvára nožík vo vrecku a nádherné prostredie Súľovských vrchov. Skôr pre staršie deti a dospelých. Veľká spokojnosť. Slušný nadpriemer. 80/100 ()

Reklama

Composter 

všechny recenze uživatele

Dobový, mírně dobrodružný, historický příběh pro odrostlejší děti. Nemastný příběh i herecké obsazení je vynahrazen krásnou slovenskou přírodou a jistou dávkou atmosféry, která se panu Vorlíčkovi podařila zachytit. Je škoda, že si z celého filmu pamatuji nejvíc protivnou sestru hlavního hrdiny - neustále jsem doufal, že ji roztrhá vlk. On je v posledních patnácti letech opravdu problém s těmi našimi pohádkami - náměty postrádají spád a vše působí nepříjemně "televizním" dojmem. Tohoto břímě se nezbavil ani Král sokolů. ()

Jezinka.Jezinka 

všechny recenze uživatele

Když to pojmu jako film o výcviku ptáků, je to špatné, protože se toho dovíme minimum. Když to pojmu jako romanci milostného trojúhelníku, je to špatné, protože to je dvojice a malý roztoužený přicmrndávač, o kterého nestojí nikdo, i když ho všichni mají tak nějak latentně rádi. Když to pojmu jako pohádku, je to špatné, protože to nemá lautr žádný příběh. Je to hodně subjektivní, ale krásná Formína má ukníkaný hlásek, který mě u žen popuzuje od školky (u mužů taky, ale naštěstí mužští jedinci s takovými hlásky moc nemluví) a vypadá jako křeček, což je vzled, který se mi líbí u křečka, ale ne u člověka. Sympatický hlavní hrdina ani Kukura tohle zachránit nemohli. Moje hodnocení je částečně pocta člověku, který do tohodle filmu (i jiných) cvičil ta zvířata a moc hezky mi o tom vyprávěl. ()

quixote 

všechny recenze uživatele

Netuctová pohádka podle nápaditého scénáře s krásnými exteriéry a solidními hereckými výkony (nejen lidí, ale i zvířat). Na rozdíl od mnoha podobných pohádek je tu hodně akce (a ne přiblblé), celý příběh má logickou stavbu a hlavně duši. Povedly se i kostýmy. Poznámka pro ty, kteří se podíleli na české verzi: v češtině opravdu neříkáme ZMIZNI a ZMIZNITE!. ale zmiz a zmizte! ()

Galerie (16)

Zajímavosti (20)

  • Rozpočet filmu 1 mil. SK. (Smok)
  • Film sa natáčal na Oravskom hrade v obci Oravský Podzámok. (ash99)
  • Po bahenním tanci, když Tomáš (Braňo Holiček) odchází, princezna stále stojí na svém místě a je požádána princem o tanec. Začnou tančit, ale i když správně stojí v bahně, nejsou slyšet čvachtavé zvuky, naopak občas je slyšet klepot po dřevě. V celé scéně bahenního tance se pak mění i „poprskání“ bahnem herců. Například po „žábách“ je zasažen otec prince v obličeji i na červené tunice, když však jdou po tanci před stůl, když král hubuje Tomášovi, není špinavý vůbec. Ostatně ani král a jeho levé rameno. (johnnymay)

Reklama

Reklama