Reklama

Reklama

Král sokolů

  • Slovensko Sokoliar Tomáš (více)
TV spot

Obsahy(1)

Královský sokol, co hrdě létá v modrých výškách nad hřebeny divokých hor, učaroval hradnímu pánu Baladorovi. Kdo toho sokola chytí a vycvičí, ten dostane zámek na Dunaji… Nechme se společně zavést do středověku, do prostředí krásných, ale divokých hor, kde žije čtrnáctiletý Tomáš (B. Holiček) se statečným srdcem, v němž se právě probouzí doposud nepoznaný cit i touha po svobodě a volnosti. V lesích pod hradem mocného Baladora (J. Kukura) žije společně se svým otcem (V. Jedlovský), panským podkoním, dědečkem Metodějem a sestřičkou Agátou klidně až do chvíle, než otec tragicky zemře. Proto musí odejít prosit o práci na hrad, kde právě probíhají zásnuby Baladorovy dcery, půvabné Forminy (K. Jandová) a mladého šlechtice Ostrika (J. Žvásta). Nechtěně se zaplete do intriky, kterou připravil zlý Iver (J. Langmajer) svému odvěkému rivalovi, sokolníku Vaganovi (W. Kownacki). Ten je pomluven a musí prchnout. Má ale za spojence Tomáše, který rozumí řeči zvířat a ptáků a zná nejedno tajemství přírody… (Česká televize)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (155)

quixote 

všechny recenze uživatele

Netuctová pohádka podle nápaditého scénáře s krásnými exteriéry a solidními hereckými výkony (nejen lidí, ale i zvířat). Na rozdíl od mnoha podobných pohádek je tu hodně akce (a ne přiblblé), celý příběh má logickou stavbu a hlavně duši. Povedly se i kostýmy. Poznámka pro ty, kteří se podíleli na české verzi: v češtině opravdu neříkáme ZMIZNI a ZMIZNITE!. ale zmiz a zmizte! ()

ostravak30 

všechny recenze uživatele

Výpravné pohádky - to je přesně to, co slováci umí. A není divu. Mají k tomu ideální podmínky. Tatry, divolé lesy, příroda, vodopády. Horší je to s pohádkovostí jako takovou. Tohle je spíš dobrodružný, možná historický příběh, který má ale s pohádkou jen pramálo společného. Je to výpravné, je to dobrodružná podívaná, ale celý příběh přes své nesporné dramatické zauzlování mi prostě nějak k srdci nepřirostl. Možná chybí jedna, dvě vyloženě pohádkové postavy, kdo ví. Mimochodem, oficiální text distributora není tak docela pravdivý. Otec není udupán koňmi, ale roztrhán vlky. Musím nicméně konstatovat, že mě ty výpravné velkolepé dobrodružství slováků baví. Hlavně pro tu krásnou krajinu. Ale ruku na srdce, k oblíbeným tento velký výpravný film v Česku asi patřit nebude. My jsme zvyklí na jinačí. ()

Reklama

Autogram 

všechny recenze uživatele

V podstate tejto rozprávke nemám čo vyčítať. Pekný neopozeraný príbeh, výprava na domáce pomery z kategórie veľkofilmu, výborná kamera, obraz aj zvuk, a sympatickí herci. Komu sa nepáči, nech menuje tri podarené slovenské rozprávky po roku 2000. A aj medzi českými z toho obdobia by sa muselo hľadať lupou, ak sa vylúčia čisto komediálne ladené pokusy o nadviazanie na starú dobrú tradíciu. No, bohužiaľ, v súčasných rozprávkach nemôžu hrať Werich, Zázvorková ani Kroner a tak nebudeme zatracovať mladšiu a celkom mladú hereckú generáciu, že to nevedia presne tak ako oni. A komu vadí klišé, nech porovná s predlohou, alebo sa zamyslí, ako by mala rozprávka (pre deti) končiť ináč ako víťazstvom dobra nad zlom. Nesmiem zabudnúť na pochvalu práce so zvieratami, a nielen so sokolmi, na ktoré mám slabosť, ale aj s mnohými ďalšími. Za mňa zaslúžené štyri hviezdy. ()

Joker2811 

všechny recenze uživatele

Pro mě je Král Sokolů jedna z mála povedených pohádek od roku 2000. Ať už jde o herecké obsazení, příběh nebo prostředí, je pohádka propracovaná velmi působivě. I když je příběh poměrně jednoduchý, tím, že Tomáš rozumí řeči zvířat, získává nový rozměr, který se již mnohem více blíží pohádce. Určitá střídmost pokud jde o kostýmy doplňuje prostředí hor, kde lidé nežili v přepychu a drží linii typicky pohádkového - chudý chlapec a princezna (urozená dáma). Zároveň však nenechá příběh spadnout do klišé, kde by "chudák k bohatství přišel". Král Sokolů rozhodně stojí za to, a to i několikrát. 80% ()

fabecc1222 

všechny recenze uživatele

Těžko říct, jestli je to vlastně pohádka... Jediné pohádkové je tu to, že hlavní postava nejspíše umí mluvit se zvířaty, ale ani to není vyloženě prokázáno. Jak je tu už zmiňováno, tak příběh je hodně rozvláčný, a po většinu filmu se vlastně nic neděje. Záběry na krásnou krajinu tady nedokážou vyhradit dějovou prázdnotu. ()

Galerie (16)

Zajímavosti (20)

  • Do filmu sa nakoniec nedostali všetky zvieratá, ktoré predpisoval scenár - napr. Tomášovým dôverníkom pôvodne mal byť plch, ale ukázal sa ako absolútne neudržateľné a nekontrolovateľné zviera. Nahradila ho kuna. (krasomama)

Reklama

Reklama