Reklama

Reklama

Král sokolů

  • Slovensko Sokoliar Tomáš (více)
TV spot

Obsahy(1)

Královský sokol, co hrdě létá v modrých výškách nad hřebeny divokých hor, učaroval hradnímu pánu Baladorovi. Kdo toho sokola chytí a vycvičí, ten dostane zámek na Dunaji… Nechme se společně zavést do středověku, do prostředí krásných, ale divokých hor, kde žije čtrnáctiletý Tomáš (B. Holiček) se statečným srdcem, v němž se právě probouzí doposud nepoznaný cit i touha po svobodě a volnosti. V lesích pod hradem mocného Baladora (J. Kukura) žije společně se svým otcem (V. Jedlovský), panským podkoním, dědečkem Metodějem a sestřičkou Agátou klidně až do chvíle, než otec tragicky zemře. Proto musí odejít prosit o práci na hrad, kde právě probíhají zásnuby Baladorovy dcery, půvabné Forminy (K. Jandová) a mladého šlechtice Ostrika (J. Žvásta). Nechtěně se zaplete do intriky, kterou připravil zlý Iver (J. Langmajer) svému odvěkému rivalovi, sokolníku Vaganovi (W. Kownacki). Ten je pomluven a musí prchnout. Má ale za spojence Tomáše, který rozumí řeči zvířat a ptáků a zná nejedno tajemství přírody… (Česká televize)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (155)

bloodcountes 

všechny recenze uživatele

Pěkný příběh, hezky se na to celé koukalo,Langmajer jako vždycky realisticky napřesdržku (on teda je napřesdržku kdykoli kdekoli se na něj podívám:)))))), Kownacki je teda fakt pěknej kus chlapa...nebo spíš kus pěknýho chlapa a malej Tomáš Holiček je milej a velice přirozenej kluk. Plus exteriéry, zvířátka a hlavně SOKOLI !!! ()

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

Rovnomenný román, ktorý v roku 1932 napísal Jozef Cíger Hronský, nepoznám. Takže nemôžem tento film porovnávať s jeho literárnou predlohou. Tak to teda zhodnotím a okomentujem čiste len ako divák. Ako nespokojný divák! To čo natočil sedemdesiat ročný Václav Vorlíček v roku 2000 je jeden velikánsky, nudný nepodarok. Celé to stojí za prd. No najväčšou slabinou tejto koprodučnej rozprávky sú herci. Juraj Kukura úplne sklamal, Jiří Langmajer bol trapný ako skoro vždy a toho krpatého smrada Braňa Holička som mal chuť zaškrtiť. * ()

Reklama

swinevenca 

všechny recenze uživatele

Na poli české pohádkové moderny je to jednooký král mezi slepými,aspoň do doby Anděla Páně. Příběh ujde až na Tomášovu všehoschopnost, ale možná jen žárlím, že neumím pískat, a nesmyslný charakter Baladora. Takový nafoukaný milosti, která poslouchá Langmajerovy klepy, týrá a skoro věší lidi a přitom je za sokola schopnej vysázet na stůl zámek, bych nesloužil ani hovno. A omluví se leda pohledem alá nech brouka žít. Bejt já Vagan, pošlu ho na konci zadní bradou. Smutnej je dabing i herecký výkony milostnýho trojúhelníku. Nejlepší výkon podal za kamerou schovanej mistr světa v trojhodu bahnem při narozeninový tancovačce, takhle trefit dva ksichty najednou, to se hodí víc než pískání. ()

quixote 

všechny recenze uživatele

Netuctová pohádka podle nápaditého scénáře s krásnými exteriéry a solidními hereckými výkony (nejen lidí, ale i zvířat). Na rozdíl od mnoha podobných pohádek je tu hodně akce (a ne přiblblé), celý příběh má logickou stavbu a hlavně duši. Povedly se i kostýmy. Poznámka pro ty, kteří se podíleli na české verzi: v češtině opravdu neříkáme ZMIZNI a ZMIZNITE!. ale zmiz a zmizte! ()

Puerdraco 

všechny recenze uživatele

Řekl bych, že tato pohádka byla asi posledním dílem p. Vorlíčka, na které se dalo koukat a nutno podotknout, že z pohádkové tvorby uplynulých dvaceti let je to silný nadprůměr. Ve snímku jsou skutečně nádherné přírodní scenérie, zvířatka, idylické sekvence ... vše ostatní pokulhává. Navzdory tomu všemu hodnotím nadprůměrně, snad z nostalgie. :o) Mimochodem, představitel Tomáše (Braňo Holíček) měl našlápnuto na nadějnou kariéru, ale taky jaksi pokulhává. Povídka J. C. Hronského je rozhodně zajímavější, doporučuji přečíst. ()

Galerie (16)

Zajímavosti (20)

  • Do filmu sa nakoniec nedostali všetky zvieratá, ktoré predpisoval scenár - napr. Tomášovým dôverníkom pôvodne mal byť plch, ale ukázal sa ako absolútne neudržateľné a nekontrolovateľné zviera. Nahradila ho kuna. (krasomama)
  • Braňovi Holíčkovi sa veľmi páčila scéna s bahnom, lebo použili zmes rašeliny a teplej vody. Keď zistil, že je v nej príjemnejšie ako vonku, nemohli ho z nej dostať. (krasomama)
  • Film sa natáčal na Oravskom hrade v obci Oravský Podzámok. (ash99)

Reklama

Reklama