Reklama

Reklama

Bitva v ústí Šeldy

  • Nizozemsko De Slag om de Schelde (více)
Trailer 2

VOD (1)

Obsahy(1)

Bitva v ústí Šeldy, jedno ze zlomových střetnutí druhé světové války, svede tragickým způsobem dohromady pilota kluzáku, nacistického vojáka a zdráhavou odbojářku. (Netflix)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (120)

Autenticita 

všechny recenze uživatele

Válečné filmy mívám spíše v oblibě, protože z nich bývá vidět snaha o autentičnost. Takže i k tomuto jsem přistupovala s očekáváním... Ten film pro mě však naprosto zabily filtry a ztráta kontrastu. Jakoby znal jen hnědou, hnědošedou a hnědozelenou. Toto "ozvláštnění" způsobilo, že jsem si nedokázala najít vztah k postavám. Pořád jako by byli za nějakou ušmudlanou neproniknutelnou zástěnou. Dokonce jsem film v půlce vypnula, že se dodívám jindy, jak mě to štvalo, ale pokračovalo to i napodruhé. Rozčilovalo mě to tak, že jsem, přiznávám otevřeně, ten film nedokoulala. Totiž i za války byl svět barevnej. V létě víc, v zimě míň, ale byl barevnej. ()

Happens 

všechny recenze uživatele

Docela mě mrzí, že to bylo celkem bez emocí, příběhové linky neměly úplně lyrické ani epické vyústění. Víme akorát, že tu byla válka a že v Holandsku byli odbojáři, co to skopčákům zavařili. Ale abych si z toho odnesl v duši nějaké pojetí jednoho života, který mě zasáhl..? To úplně ne. Recenzi píšu s 14 denním zpožděním a stěží si vybavuji děj. ()

Reklama

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

„Něco jsem se naučil. Pokud je lež dost velká a opakuješ ji dost často, tak jí lidí začnou věřit. Víš, kdo to řekl? Ministr propagandy, Joseph Goebbels.“ Už úvod mě vtáhl. Tahy s vlaječkami jsou možná až primitivně jednoduché, ale i diváka neznalého dobových reálií během chvilky zpraví o vývoji. A dokonce i na to seznámení s postavami, které mi zpočátku nepřišlo úplně dostatečné, postupně dojde. Líbilo se mi vizuálně ladění filmu, to pochmurno, šedo a blátivo ke snímku báječně sedne. Holanďani si dali záležet a na výpravě to jde poznat, ostatně i samotné válečné scény mi přišly velmi dobře zpracované, daří se jim diváka přemístit do ohniska dění (do kokpitu při letecké scéně, do zákopů při ústupu před sovětským tankem či při dobývání/bránění „Hitlerovy pevnosti“). K postavám si postupně najdete cestu a fandíte jim. A s vnitřním napětím vnímáte jejich odvážná a závažná rozhodnutí, které ovlivňují nejen je, ale i všechny okolo. A stejně ve výsledku zůstává jen pocit zmaru, žádné oslavy s vlaječkami…až na pár drobných výtek dám solidní 4*. ()

Paxxx.cz 

všechny recenze uživatele

Vždy když se objeví nadějně vypadající film ze 2. světové války (jevil se tak jednoznačně i tento snímek) s nějakou dříve nezfilmovanou bitvou, tak mám hodně vysoká očekávání. Tématika tohoto válečného konfliktu už totiž vypadá, že je zmapovaná od A až do Z jak ve filmovém tak i herním průmyslu. Těšil jsem se i zde, ale bohužel se zázrak nekonal - trochu mě zpočátku zarazil střih a časté přeskakování do různých dějových linií, ale vše postupem času začne dávat smysl. Ta hrstka bojových scén zde nebyla natočená špatně - především top kamera, ale nižší rozpočet (vím, že jde o nejdražší Holandský film, ale je to myšleno na poměry Hollywoodu) se rozhodně projevoval. Nevytvořil jsem si ani nějaký vztah k postavám a díky dlouhé stopáži se dostavil několikrát i pocit nudy. Neříkám, že film je vyloženým zklamáním, ale mohlo to prostě být o dost lepší. Když se třeba mrknete na dokumenty, tak zjistíte, že šlo o docela velkou 5ti týdenní operaci převážně kanadských jednotek, plné vyloďování (pomocí obojživelných pásových vozidel buvol) a mnoha těžkých bitev, díky kterým mohli následně spojenci obsadit životně důležitý přistav v Antverpách (pro zásobování západní fronty). Toto filmové zpracování však přináší divákovi bohužel jen průměrný zážitek, na který si časem (v záplavě mnoha daleko lépe zpracovaných snímků z tohoto období) já ani nevzpomenu...6/10. ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Včera jsem byl sám doma a tak jsem se koukl na zhaslou telku a soundbar. Oba na mne souhlasně mrkli. Ano to je ten čas. Čas na pořádný válečňák. Čas na uši drásající výbuchy zuřivě mávající membránami mého soundbaru, který si v běžném rodinném provozu občas připadá jako Lambo s nímž se jezdí krokem na dětském hřišti. Válka to je kravál, tam není žádná drahá polovička omezující hlaitost na nezbytné minimum se slovy - proč  ti to tak řve? A jelikož jsem se na tenhle válečňák už delší dobu chystal a i v rámci Early Warnig systému mi na něj upozornilo pár mých přátel z naší válečnické skupiny (za čož děkuji), byla volba jasná.  Ač se o válku zajímám, přiznávám bez mučení gestapem, že o téhle bitvě jsem slyšel poprvé. Spojenci to tam nahoře neměli fakt jednoduché... V Normandii živé ploty, v Holandsku zatopené území, mokřady a kanály... Moc se mi líbil ten vzdušný výsadek s Halifaxy a  Horsami.  Na zemi pak ale  jakoby se tvůrci nedokázali rozhodnout zda točit onu bitvu, či se věnovat jen jednotlivým hrdinům. Nakonec to celé tak nějak poslepovali přičemž pochopitelně vzájemně se neznající lidé díky náhodným setkáním a svým činům uvádějí v děje osudy dalších. Snaha o věrnost reáliím zde byla zjevná a užíval jsem si uniformy i techniku. Kde sakra sebrali filmaři tolik Humberů ? Bohužel v rámci dobrodružnosti děje se tolik netlačilo na pilu s nějakým podrobnějším vysvětlováním a tak mi tam vadilo pár věcí. Jednak naivita Kanaďanů po setkání s jedním z britských výsadkářů. Hned mu sháněli žvanec a dokonce uniformu! Kdyby to byl skopčáckej špion, dostal by snad hned i doklady a klíče od velitelova sejfu. No a to samé s těmi mapami. Hned jak je drapli, začali kucí připravovat útok. Vždyť to mohla být past a že se takhle za války s oblibou nepřítel mátl! Vzpomeňme na tu akci jak nechali vyplavit spojenci mrtvolu důstojníka s falešnými mapami týkajícími se invaze. Pochopitelně ho Němci našli a začala debata, zda to je reálná možnost, nebo fikaný podvrh s reálnou mrtvolou ze strany Britů. Nakonec tomu Němci ke své škodě uvěřili... Proto jsem tady koukal jak hned se šlo na věc... No nic, to je už ale deformace těch, kteří o tom hodně četli a hodně očekávají. Každopádně jsem by spokojen já i můj soundbar! Po dlouhé době solidní válečňák z nějž vás budou zábst nohy a budete cítit to hnusné mokro prosince 1944. Dávám za 4 fotografie německých pozic. * * * * ()

Galerie (22)

Zajímavosti (35)

  • Zvukový design filmu byl rozsáhlý: průměrný holandský celovečerní film té doby obsahoval asi 500–600 samostatných zvukových stop, zatímco tento film jich má více než 1 700. Některé zvuky obstaral Charles Maynes, který byl střihačem zvukových efektů u filmu Hvězdná pěchota (1997) a zvukovým designérem u filmu Dopisy z Iwo Jimy (2006). Zvuk ruského tanku T-34 musel být také zakoupen, protože existovala pouze jedna jeho dobrá nahrávka. (Johnny.ARN)
  • Vzhledem k tomu, že se jedná o nizozemský film s omezeným rozpočtem 14 milionů eur, ušetřil režisér Matthijs van Heijningen jr. tím, že bitevní scénu zkoušel pouze s herci a kaskadéry, bez štábu. To mu umožnilo důkladně připravit choreografii akce ještě předtím, než se roztočily kamery, a scénu se mu podařilo natočit za pouhé tři dny (úvodní scéna filmu Zachraňte vojína Ryana se natáčela šest týdnů). (Johnny.ARN)
  • Tento film se zaměřuje na bitvu o Sloedam na východě Walcherenu. Bitva o Walcheren se odehrála ještě na dvou frontách na jihu a západě, kde došlo k obojživelnému vylodění. (Johnny.ARN)

Reklama

Reklama