Reklama

Reklama

Říjen 1957. „To" se probouzí a městečko Derry ve státě Maine už nikdy nebude jako dřív. Stephen King vdechl život ztělesnění veškerých dětských fóbií a obav a vystavil sedm dětí zlovolné síle, která na sebe bere nejrůznější podoby včetně klaunské tváře. Děsivý klaun (Tim Curry) žije v městské kanalizaci, odkud se vydává lovit a zabíjet. O mnoho let později se ti, kdo přežili, jako dospělí vrací skoncovat s další vlnou jeho bezuzdného vraždění – už jednou provždy. (Magic Box)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (529)

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Hodnocení dvoudílného televizního snímečku se zákonitě bude rozcházet podle divákovy znalosti literární předlohy. Román To je nejlepším dílem Stephena Kinga a považuji ho za nejlepší moderní román v hororovém žánru. Na rozdíl od jiných Kingových děl nevyniká užvaněností postav a čtenář nemá pocit, že každá čtvrtá věta by se měla v zájmu spádu vyškrtnout. Naopak se naplno projevuje Kingova schopnost fabulace a neuvěřitelná imaginace. Jinými slovy - je to zatraněně sugestivní čtení, jeden z těch případů, kdy si čtenář bere knihu do ruky s tím, že si před spaním přečte 2 stránky a odkládá ji, když se ráno chystá do práce. Román King na první straně uvádí větou:"Děti, fikce je pravda uvnitř lži a pravda o této fikci je jednoduchá - kouzla existují." Není náhodou, že To psal jinak rychle tvořící King dlouhé čtyři roky. Tommy Lee Wallacemu trvalo pět neděl, než To natočil a chtělo by se říci, že podle toho To taky vypadá. Pro neznalého románové předlohy můře být přitažlivá odpudivá maska klauna Pennywisse, ale ostatní budou postrádat tu úžasnou románovou atmosféru, řadu motivů a především kingovskou imaginaci. Tenhle román k úspěšnému zfilmování potřeboval více peněz a především režiséra obdařeného výtvarným cítěním a fantazií. Zatímco první část filmu byla ještě na poměry televizního díla snesitelná, druhá zavedla snímek do přízemí a finále ( King ho rozehrává na neuvěřitelných 80 stranách) pak až do suterénu. Z mého pohledu se vzhledem k možnostem, které látka poskytovala, jedná o nejhorší kingovskou adaptaci, kterou jsem měl zatím možnost vidět. Celkový dojem 25 %. ()

liskam 

všechny recenze uživatele

Celkově průměrný film s podprůměrnými efekty. Tak proč jsem ho hodnotil 4*..? Asi nejdůležitější věc je ta, že jsem se u něj nenudil, což je co říci, když je stopáž 192 minut. Další věc, je to tv. film takže rozpočet je zcela jiný, než kdyby byl film určen pro kinoprojekce. A pak tu máme knižní předlohu, která je opravdu dobrá a navíc má více jak 900stran. Takže se tvůrci museli pěkně zapotit, než dali do kupy tenhle snímek. Takže za mě 75% a jak už jsem psal 4* ()

Reklama

Joker Punx 

všechny recenze uživatele

Další horor mého dětství viděný z videopůjčovny na VHS :) Další film co jsme si přehráli na videokazetu, tenkrát jsme měli dvě videa a přehrávali jsme si na kazety spousta filmů v té době. Tohle jsem si jako malej přehrával hodněkrát, strašně mě to bavilo, hlavně ten první dabing z roku 1993, to byla prdel. Nejvíc mě bavila ta první část kdy hlavní hrdinové příběhu jsou ještě děti. Knihu jsem nikdy předtim od Kinga nečetl, mám jí rozečtenou teprve až dneska a strašně mě baví :) Triky ve filmu nejsou úplně tak špatný až na konec filmu, kdy je tam ten obří pavouk, to nebylo úplně nejlíp udělaný, ale zas v tomhle filmu mi to tak nevadí. Ve filmu mi hlavně celkem vadilo v druhý části kdy naši hrdinové jsou už dospělý a většina těch dospělých herců nejsou vůbec podobný těm dětským hercům, což v novém TO v kapitole dvě bylo naopak, tam výběr dospělých herců zvolili velmi dobře. No každopádně je tenhle film moje srdcovka a Tim Curry v roli Pennywise je výbornej. Na to že je to jenom TV film, tak se to tvůrcům podařilo dobře natočit. ()

Rominator 

všechny recenze uživatele

Ve městečku Derry zmizí každých třicet let několik dětí. Jednou z obětí se stává Georgie Denbrough. Jeho starší bratr Bill se společně se sedmičlennou partou kamarádů bude muset postavit svým největším nočním můrám, které představuje klaun Pennywise. Smolaři jsou přesvědčeni, že Pennywise zničili, ale TO se po pravidelné pauze vrací zpátky... Největším trumfem tohoto televizního zpracování je Tim Curry jako tančící klaun Pennywise, protože jeho hlas (They float. They all float. And when you're down here with me, fat boy, you'll float, too.) divák z hlavy jen tak nedostane. První půlka s dětskými herci je snesitelná. K mínusům patří dospělí herci z druhé poloviny, protože přehrávají a Pennywise bohužel nedostane v celé minisérii tolik prostoru. HODNOCENÍ 50% ()

Frajer42 odpad!

všechny recenze uživatele

Nadpozemská volovina. Parta ukrutně nesympatických dětí, které jsou v dospělém věku nesymatičtější ještě více se na 2x snaží skoncovat se záludným klaunem. Nakonec tedy vymyslí ďábelský plán a klauna zničí zasranou stříbrnou naušnicí. Napoprvé ho ještě vcucne kanál, ale na pokus druhý na sebe vezme klaun pro jistotu podobu trapného obřího pavouka, na kterém teď už chytřejší dospěláci si kromě střelby stříbrnou naušnicí prakem ze vzdálenosti několika metrů na terč velikosti stodole(mimochodem na druhý pokus zasáhnou) zkusí i boj na blízku a pavouka posléze roztrhajá či co. Knihu jsem sice nečetl, ale vzhledem k těmto faktům, u kterých předpokládám, že byly z předlohy zachovány, nemám ani sebemenší chuť se do knihy pustit. Obrovská ztráta času. Film určený asi dětem let 90. předškolního věku. ODPAD. ()

Galerie (63)

Zajímavosti (44)

  • Když Tim Curry (Pennywise) chodil nalíčený po place, bál se ho i filmový štáb. (ČSFD)
  • Na knižnej predlohe Stephen King pracoval štyri roky. (ČSFD)

Související novinky

Kingův horor To konečně míří do kin

Kingův horor To konečně míří do kin

04.07.2016

Hororový román To už se dočkal tříhodinové televizní adaptace, studio Warner Bros. se jej ale od roku 2009 snaží poslat přímo do kin. O režii se chvíli zajímal Guillermo del Toro (Hellboy) a v červnu… (více)

Reklama

Reklama