Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Kdysi se většina dřeva z horských lesů dopravovala na pily po řekách. Voraře postupně vytlačily nákladní automobily a železnice, oni však stále vzpomínají na dny své slávy a romantiku vodních putování. Dvěma zkušeným starým plavcům Váňovi a Šindelářovi se podařilo prosadit návrat ke starému způsobu alespoň pro jednu cestu. Sehnali si partu podobných nadšenců a vory svázané z klád se mohou vydat po říčním proudu... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (83)

gouryella 

všechny recenze uživatele

Proboha, proc herec kvalit Marvana musel hrat v takovych kravinach poplatnych tahdejsimu rezimu jako je tento film - jeho herecky um je vsak i zde v porovnani s krovim, ktere mu delal temer veskery zbytek osazenstva jasne patrny - opravdu vecna skoda komunistickeho prevratu z hlediska ceskeho filmu. ()

insurgentes 

všechny recenze uživatele

Možná že před šedesáti lety byla ještě valná většina těch, kteří si při rozehrání děje takového filmu mohli myslet, že se ta banda líná na to dřevo nakonec vysere, a byli pak na konci FAKT překvapený, když to klaplo úplně jinak. Já jsem se sice snažil, ale takhle zdebilnět jsem prostě nedokázal ani na tu hodinu. ()

Reklama

klúčik 

všechny recenze uživatele

Film je ukážkou, ako môže dopadnúť herec, ktorý patril za prvej republiky k tým najlepším ( J. Marvan). Film som si nahral s tohto dôvodu, aby moje deti vydeli v čom vyrastali naši rodičia. Fanatiznus a to myslím každý je strašná vec. Ten vnuk bol úplne sfanatizovaný!!!! Je to dokument o 50tych rokoch. 35%. ()

mchnk 

všechny recenze uživatele

"Dnes člověk ovládá i přírodu, co myslíte, jak by to udělali v Rusku?". Těžká budovatelská naivita silně brzdí tuto jinak docela roztomilou plavbu. Spolu s dřevem přivážejí voraři dolů i svou pracovní čest a důkaz, že tradiční řemeslo má své místo i v nových časech. "Dřív to bylo jen - co je moje, to je moje - a to ostatní do toho mi nic není...". Film plný mouder o světlé budoucnosti padesátých let. ()

Karlos80 

všechny recenze uživatele

Uvědomělá agitka a k tomu ještě trochu budovatelská to tedy rozhodně je, staří voraři tak trochu nemají mezi mladými své nástupce-konkurenti tak si tak trochu zavzpomínají na svou už dávno zašlou slávu a zapomenutých a dávno už nepoužívaných technik svého jedinečného řemesla...Ale uznejte sami když to tedy nevidíte jinak, a také vtom nevidíte žádnou politiku, tu si musíte u takového filmu prostě odmyslet, že se jim to dařilo celkem dobře a já se i bavil. V těch těžkých dobách bylo absolutně normální že se do společného budování zapojovali jak staří tak i mladí. Samozřejmě film je především postaven na třech hlavních hereckých výkonech a sice na tom asi nejlepším Marvanovém ( Váňa), u kterého byl jeho humor stále snesitelný i v tak těžkých dobách, připadalo mě to jak když Marvanovi jeho herectví vůbec nebrali a nikdo mu nic nediktoval, a on sám si hrál co chtěl a jak chtěl. Pak tam byl ale další z dědkovské trojky a to Jiří Plachý nahluchlý Šindelář, který byl tak trochu mimo, vypadalo to že ze sebe dělal naprostého hlupáka a ničeho si nevšímal, ale když potřebovalo máknout, tak vždy velmi elegantně a bez zbytečných řečí máknul a uplatnil své bohaté zkušenosti. Jeho: "Co říkal?"Já tě neslyšim ! Nebo to nemusel řikat že de, to vidim ne ! By se tu snad ani nedalo spočítat. A poslední byl Eman Fiala lovec zmijí Domáček, avšak u všech prostě zmijař. A pak to tam docela už vázlo Robert Vrchota (hajný Maršík), Gustav Nezval (lesný Šebek) nebo nemakačenko a frajer Václav Mareš, také byli ve svých rolích sice dobří ale jen v rámci svých možností. Tak tedy špatný film to nebyl, určitě jeden z těch lepších Marvanovských podobně jako třeba z té doby Železný dědek, jeho dva Andělové nebo třeba Bylo to v máji, ale musím si odmyslet samozřejmě tehdejší politickou situaci a velmi křečovitý optimismus který byl právě snesitelný jen v rolích těch třech prvorepublikových dědků, zbytek už byl velmi ovlivněn a nebo jak se říká silně zpracován. Také jsem si tady všiml Jiřího Sováka na pile, pro kterého to byl jeden z prvních filmů a zároveň i později pěkných vzpomínek na Jaroslava Marvana, po kterém tak trochu pomyslně převzal žezlo zábavy. No leccos společného měli to se musí nechat. Lepší průměr za 3*. ()

Galerie (5)

Zajímavosti (11)

  • Exteriéry filmu byly natáčeny v Prokopském údolí v kamenolomu, na mostě ve Varvažove, u soutoku Otavy s Lomnicí, v domku pod Svatou Annou, na statku ve Štědroníně a u jezu pod Zvíkovem, který byl v době vzniku filmu jedním z největších na českém území. (Ded@M@tes)
  • Jaroslav Marvan (Josef Váňa) jezdil každý den po natáčení do Prahy, kde měl vystoupení v divadle. (M.B)
  • Komparz dostal honorár 100 Kčs, čo boli na vtedajšiu dobu dosť veľké peniaze. (Raccoon.city)

Reklama

Reklama