Reklama

Reklama

Pohádka o putování

  • Sovětský svaz Skazka stranstvij (více)

Obsahy(1)

Ve smyšleném středověkém království žijí dva chudí sirotci, May a jeho sestra Marta. Skupina banditů unese Maye. Chtějí totiž využít jeho magické schopnosti. May umí na velkou vzdálenost vycítit zlato. (Filmbox)

Recenze (101)

Master19 

všechny recenze uživatele

Tohle má k pohádce daleko. Kromě draka/nedraka a Májovy schopnosti vycítit (a později přitáhnout) zlato zde není prakticky nic "nadpřirozeného". A i tenhle "čuch na prachy" lze považovat za jistou parafrázi. O to víc nutno zdůraznit žánry takříkajíc v druhém sledu: sociální drama, historická freska, postapo survival, psychologické podobenství. Vše s hmatatelným ruským rukopisem. Hloubku bezradnosti a beznaděje ze ztráty smyslu života po shledání sourozenců dokáže svou působivostí přebít jen morová epidemie. Hutné, působivé, strašidelné... Ke komentáři gudaulina nutno podotknout, že i Marta zestárne, jen to na ní není tak patrné. ()

elizabeth_ba 

všechny recenze uživatele

Jsem ráda, že jako svůj 1100. jubilejní film jsem ohodnotila právě tenhle. Svůj první vánoční dárek roku 2014, protože jsem se po mnoha a mnoha letech konečně dozvěděla z magazínu mf-dnes název horečně hledaného filmu. Jestli bych se na to nechala podívat své děti, nevím, ale vzhledem k tomu, že každé dítě má být připraveno na to, že život není procházka růžovým sadem, tak asi ano. Neboť tahle pohádka, která je vlastně takovou alegorií života, je o tom rychle přesvědčí. Překonáš jednu překážku, aby se ti do cesty postavila jiná, ještě mnohem horší než předchozí, unikneš smrti ohněm a na moři, abys vzápětí mohl zemřít hladem a když unikneš z vysoké věže, čeká tě ještě něco mnohem horšího - morová epidemie... A když unikneš i té, zjistíš, že to všechno jsi vlastně podstoupil úplně zbytečně nebo aspoň téměř zbytečně... Nevím, proč jsem si před léty zafixovala, že ty křídla v závěru znovu použili. Když jsem večer zavřela oči viděla jsem babu morovou a opět jsem se ujistila, že od Dědy Mráze nelze nikdy čekat nic dobrého. Jinak skvěle depresivní podobenství, které jsem záměrně nesledovala potmě. ;-) ()

Reklama

gumolit 

všechny recenze uživatele

Tak konečne som objavil moju obľúbenú a zároveň na tú dobu strašideknú ruskú dobrodružnú rozprávku , ktorú si síce pamatám len trochu ale viem že v kine som na to bol aspon 5 krát však čo to vtedy bolo koruna alebo 0,50 halierov na detské predstavenie.Každopádne nezabudnutelné scény s morom alebo s drakom a zničenie zámku na konci poprípade dojímavý záver !!Tu sa proste sudruhovia riadne vytiahli !!Jedna z rozprávok môjho detstva ! ()

Kalidor_ 

všechny recenze uživatele

Tato pohádka byla pro mě dlouhou dobu velkou neznámou - pamatoval jsem si jen útržky z dětství, ale nemohl jsem dlouho vypátrat co to bylo za pohádku. Po dlouhých letech jsem zjistil, že je to právě tato pohádka a měl jsem možnost ji opět shlédnout. Většina takových nostalgických znovushlédnutí končí zklamáním, avšak tato ponurá pohádka je pravým opakem. Má nádherný, dojemný konec (nikoliv happy end skotačení) a ze všech kladů filmu bych vybral tři nejvýraznější - herecké výkony, ponurost a hudba. ()

Braddy 

všechny recenze uživatele

Některé filmy, které člověk viděl v dětství a má na ně úžasné vzpomínky by skutečně už do smrti neměl znovu vidět. To co mě v dětství uchvátilo a zanechalo nesmazatelnou vzpomínku (zejména scéna s morem) už dnes vůbec tak hrůzně nepůsobí. V dětské vzpomínce ta pasáž s morovým průvodem zabírala dost velkou část filmu, ve skutečnosti je to velmi kraťoučká scéna. Ale i tak je natočena zajímavě a působivě. Celkově je film dost ponurý, rozhodně bych jej pohádkou nenazval. ()

Galerie (49)

Zajímavosti (3)

  • Tento sovětský fim se točil mimo jiné v Českém Krumlově a objevil se tu i hrad Kost a Trosky. (Mariin)
  • Malého uneseného Maje nehraje chlapec, ale dívka Ksjuša Pirjatinská (uváděná také jako Ksenia Pirjatinskaja). (Robbi)
  • Z mladšího bratra hlavní hrdinky se stane během krátké chvíle zralý muž, sestra však zůstává stále stejná. (JARDAHONDA)

Reklama

Reklama