Reklama

Reklama

Malá mořská víla

  • USA The Little Mermaid (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

Malá mořská víla je oblíbený příběh Ariel, překrásné a zvídavé mladé mořské víly toužící po dobrodružství. Nejmladší a zároveň nejsvéhlavější z dcer krále oceánů Tritona touží poznat svět na souši, a tak vyplouvá na hladinu. Při jedné z takových výprav se zamiluje do šarmantního prince Erika. Přestože mají mořské víly zapovězeno stýkat se s lidmi, Ariel se rozhodne poslechnout své srdce. Uzavře dohodu se záludnou mořskou čarodějnicí Uršulou, která jí umožní poznat život na souši, ale přitom tajně usiluje o Arielin život, jakož i královskou korunu jejího otce. (Falcon)

(více)

Videa (3)

Trailer 1

Recenze (219)

Jezinka.Jezinka 

všechny recenze uživatele

Malá mořská víla, její tragické, protože mimodruhové, zamilování a průšvih, co z toho pro ni a její rodinu vzešel, zejména ve světle toho, že nebylo ani co pohřbít. Takhle to bylo napsáno. Mužem. Poté, co byl ve své lásce odmítnut. Jiným mužem. Malá mořská víla je metafora. Je to metafora zhrzeného chlapa. K čemu už taky připodobnit komicky hubeného nesmělého trochu zapšklého a nijak extra přitažlivého chlapa jinému, než k něžné krásné romanticky idealistické mořské víle, že jo. Byla to dcera vládce moří, což nám logicky celou historku lokalizuje někam na jih, kde asi tak vládce moří bude žít (by natuty nežil ve studených kalných vodách autorovy domoviny). Disneyho pojmenování onoho vládce (a tím defacto nastolení skutečnosti, že Ariel byla příbuznou, konkrétně prasestřenicí jiného Disneyovského hrdiny, Herkula) je vcelku logický krok. Co je jednoznačně dané, že autor o barvě pleti hrdinky nepsal. Psal o mořské víle s krásným hlasem. S ohledem na jeho životní realitu, na to, jak vypadali lidé, které potkával, se dá předpokládat, že si mořskou vílu představoval světlou, nejspíš přímo blond. Že je mořská víla světlá, křehká a něžná nikdy nebylo debaty. Rybí břicho, nevystavené slunci, je taky světlé. Všechno, co žije pod kamenem, je světlé. Inu, tady je malá mořská víla černá, vcelku bytelná (nikoli tlustá, ale třeba proti Mirce Šafránkové ve stejné roli je tohle kus ženský). Navíc má vlasy barvy ... ehm. Vlasy více barev a ta z animované verze ikonická zrzavá se tam najde taky. Malá mořská víla měla především krásný hlas. Originál jsem slyšela v ukázkách a traileru. Tahle Malá mořská víla má krásný hlas a její česká dabérka (ano, ta pro mnohé kontroverzní a vlastně ne vlastní vinou příliš sympatická Natálka Grossová) má hlas krásný neméně. Zpěv mořské víly nejen nerve uši, ale potěší. Trochu jiné texty na známé melodie potěší též a potěší i zcela nové texty na nové melodie, zejm. zpěv prince. Jo, princ. Tak ten je fajn. Je z kategorie pohledných sympaťáků. Žádný prvoplánový krasavec z plakátu. Takovému princi se dá věřit, že by hledal svou zachránkyni spatřenou na zlomek okamžiku zakaleným okem. Jeho zmatení a rozpolcení mezi to, co je správné a to, co by rád, je věrohodné a uvěřitelné. Prostě princ se bez debat povedl. Ano, je bílý a jeho adoptivní matka je pro dorovnání kvót černá, nemůžete za to, komu se narodíte, nemůžete za to, kdo vás adoptuje. Z ostrova neutečete. Uršula je postava natolik nosná, že se to zkazit ani nedalo. A otcovsky královsky vlídný i přísný Chavier Bardem si konečně vyjasnil, jak to má s tím trojzubcem. Jak mě představa Malé mořské víly v černém provedení iritovala, když nastala ta chvíle, neshledávala jsem ji krásnou, protože žádný vizuální zázrak to není, její bradavice nad okem je iritující a účes příšerný (a taky iritující), ale ona ta holka je roztomilá, krásně zpívá a toho hudlana od sympatického prince si přes tu hystericky barevně přebujelou barevnost šupin a původ v obskurně patchworkové rodině zaslouží. ()

Steven47 

všechny recenze uživatele

Je škoda, že se Disney u hraných předělávek většinou nesnaží pojmout známou látku odlišně a spokojí se prakticky s obyčejnou kopií. Proto u jeho live-action remaků vítám každou, byť pouze dílčí, změnu. Malá mořská víla jich naštěstí pár nabízí. Přidává například několik povedených písní k už tak kvalitnímu původnímu soundtracku. Ariel s Erikem spolu stráví podstatně více času, díky čemuž jejich vztah působí uvěřitelněji než v originále. I závěr je o něco emotivnější, ale zase ne o tolik, jak zřejmě tvůrci doufali. Sází totiž na příběhovou rovinu, která napříč snímkem působí dost nuceně. Najdou se i další drobnosti, ale vzhledem k tomu, že stopáž nabobtnala o nějakých 45 minut, je toho málo a rozhodně se nedá říct, že by novinka překonala animák z konce 80. let – spíše ho v několika ohledech dokáže pěkně doplnit. CGI je zdařilé, ačkoliv pasáže pod vodou bez světla nevypadají nejlépe a atmosféra celkově nepůsobí ani zdaleka tak kouzelně kvůli nevýrazné paletě barev. Herecké, potažmo hlasové, obsazení se povedlo a kromě trochu otravné Awkwafiny jsem s nikým neměl problém. Halle Bailey to bude mít u značné části publika těžké, její Ariel je nicméně výborná, a to jak po stránce zpěvu, tak herectví (především na souši jí role fakt sedla). Nová Malá mořská víla je nakonec lepší než jsem čekal, na druhou stranu však není více než pouhou alternativou ke slavnému animáku. Alternativou, která mě ale nijak neurazila a rozhodně má něco do sebe. 6/10 ()

Reklama

kenkaku odpad!

všechny recenze uživatele

IMDB rating: “Unusual activity! Our rating mechanism has detected unusual voting activity on this title. To preserve the reliability of our rating system, an alternate weighting calculation has been applied.” (Neobvyklá aktivita! Náš mechanismus hodnocení zjistil neobvyklou aktivitu při hlasování o tomto titulu. Abychom zachovali spolehlivost našeho ratingového systému, byl použit alternativní výpočet hodnocení.) V praxi to znamená, že místo skutečných 4.6 se zobrazuje 7.0 …více nemá smysl komentovat. ()

Streeper 

všechny recenze uživatele

Nikdy jsem zvlášť nemusela animovanou verzi a od hrané jsem toho moc nečekala. Nakonec se mi to docela i líbilo. Halle je krásná a má naprosto úžasný hlas, do role Ariel se mi skvěle hodila. Stejně tak jako Melissa v rolu Uršuly, byla skvělá, užívala si to. Nicméně musím ale filmu vytknout to, jak je nesnesitelně dlouhý, je to pohádka, dítě by mělo vydržet se na to koukat a já měla dost velký problémy, aby mě to bavilo. Navíc závěrečná "bojová" scéna s obrovskou Uršulou byla příšerná, to CGI se fakt nepovedlo. Znovu to asi vidět nemusím, možná až s dětmi, ale vizuálně je to vážně krásně natočené, hlavně ten podmořský svět. ()

Susinnon 

všechny recenze uživatele

Myslím, že takéto zle hodnotenie si táto rozprávka fakt nezaslúži. Stále mám v sebe detskú dušu a tá bola nadšená. Nádherné farby, podmorský svet, Ariel bola krásna, hravá a nevinná, Eric presne tým princom, pre ktorého sa oplatí vymeniť rybí chvost za nohy, páčili sa mi aj piesne aj napriek všetkej tej kritike, páčila sa mi aj zmena prostredia za karibské aj to, ako všetko dávalo trosku väčší zmysel, ako v kreslenej verzii. A ja sa budem za túto rozprávku kľudne biť! A po prečítaní niektorých primitívnych komentárov mi je zle! Co môže tak neskutočne vadiť, že VYMSLENÁ postava má inú farbu pleti ako KRESLENÁ?? Wtf? Halle je nádherná, ma nádherný hlas a Ariel nádherne hrá. A nech vás od tej nenávisti rozdrapí. ()

Galerie (49)

Zajímavosti (27)

  • Během natáčení v Pinewood Studios došlo k nehodě, kdy si výtvarnice Christine Overs ošklivě poranila ruku při pádu z kulisy na betonovou zem. Umělkyně specializující se na tvorbu „plážových a sněhových“ scén musela podstoupit operaci – kvůli přetrvávajícím potížím (snížená citlivost) následně výtvarnice studio zažalovala o 190 tisíc amerických dolarů. Produkční společnost spadající pod Disneyho poté přiznala, že natáčecí plac sice nebyl dostatečně zabezpečený, výše odškodného, jež Overs požaduje, však studiu připadala přemrštěná. Jak spor dopadl není známo. (fiLLthe3DD)
  • Halle Bailey na kritiku jej obsadenia povedala, že ignoruje rasistických trollov a ďalej dodala, že jej postava "nie je o rase, ale teraz, keď som ňou, ľudia nechápu, že keď si čierna, tak je to o celej komunite. Je to pre nás veľmi dôležité, že sa môžeme vidieť." (Arsenal83)

Související novinky

Jak si zatím v létě vede Hollywood?

Jak si zatím v létě vede Hollywood?

10.07.2023

V celkových číslech relativně dobře, ačkoliv za sebou má několik neuspokojivých výsledků z kin a novým titulům z úspěšných franšíz se nedařilo tolik, jako v minulosti. Celkově Hollywoodské filmy na… (více)

Krásné Vánoce a PF 2023

Krásné Vánoce a PF 2023

24.12.2022

Tak dobrý filmový rok jako 2022 jsme tu dlouho neměli. “Dokonalé blockbustery” Top Gun: Maverick a Avatar: The Way of Water vrátily do kin davy diváků a náročnější obecenstvo zaplesalo u Elvise,… (více)

Nový Hercules bude inspirovaný TikTokem

Nový Hercules bude inspirovaný TikTokem

04.11.2022

Jako by těch bizarních filmových zpráv nebylo v poslední době dost, přišli nyní tvůrci dvou posledních Avengers filmů a taky snímku The Gray Man na Netflixu Anthony a Joe Russo s odhalením, že jejich… (více)

Reklama

Reklama