Reklama

Reklama

Komik Jim Carrey spolu s Laurou Linney a Edem Harrisem (oba mnohonásobně nominovaní na Oscara) hrají v Truman Show, temné komedii o světoznámé hvězdě televizní reality show, která si myslí, že je jen pojišťovacím agentem. Když tento údajně obyčejný muž zjistí, že celý svůj život strávil před kamerou obklopen placenými herci a komparzem, místo rodiny a přátel, rozhodne se najít svou původní podstatu... a na své cestě zažívá bouřlivá dobrodružství. (Magic Box)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (1 203)

Aluska88 

všechny recenze uživatele

Truman Show je bezesporu vysoce originálním a bizarním snímkem se zajímavou myšlenkou a skvělým obsazením. Zejména jsem byla potěšena rolí Laury Linney. Nejspíš jsem však od něj očekávala něco jiného a nejsem si jista, zdali jsem ho vůbec (správně) pochopila. Jednalo se o realitu (vytvořenou v imaginárním světě), nebo jakýsi vytvořený imaginární svět (odehrávající se v realitě)? Co bylo vlastně skutečné a co jen iluze? Nebo je Truman show kompletní fantasmagorií? ()

NinadeL 

všechny recenze uživatele

Truman Show ve své době patřila k fascinujícím velkým filmovým zážitkům, které překračovaly hranice médií. Tehdy jsme hltali články v Cinemě a neznali jsme formát reality show, přesto jsme věděli, že Jim Carrey překročil další mezník. A ten pocit zůstal a i po seznámení se s formátem je možné Truman Show obdivovat. ()

Reklama

Oskar 

všechny recenze uživatele

Zkuste si představit, že váš život je televizní seriál a vy jediný/á o tom nevíte. Ne, vážně, zkuste to. Zjistíte, že i ve vašem životě se pohybují typizované žánrové postavy, dialogy mezi nimi šustí papírem, někteří (ne)přátelé se zjeví jen jednou (hostují?), jiní intenzivněji, ale po omezenou dobu (vypršela jim smlouva?) a v situacích, kdy se vám chvíli nic neděje, přijde krajně neporavděpodobný dramatický zvrat (deus ex machina). Zkuste říct, že to tak není. Děsivé, že? 90 % ()

RHK 

všechny recenze uživatele

Jeden z 500 největších filmů všech dob časopisu Empire. Odlehčené drama z alternativního světa uvnitř našich obrazovek brilantně režírované známým režisérem Peterem Weirem (Společnost mrtvých básníků) v reálu a Edem Harrisem v televizní realitě. Truman Burbank (poprvé se neksichtící a snad proto dobrý Jim Carrey) žije spokojeně ve svém rodném městečku Ráj (Seahaven), jenže neví, že je od narození hvězdou největší světové TV reality show zaměřené na jeho osobu. Neví a nesmí se dozvědět, že zvídavé kamery jsou všude a že městečko je obrovská televizní atrapa pod obří kupolí. (Nebo kopulí?=))... Povedený film. Trailer: http://www.csfd.cz/film/9568-truman-show-truman-show-the/videa/ ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

Toužím po tom, aby mne měli lidé rádi, aby se na mne mile usmívali, aby se upřímně smáli mým trapným pokusům o vtip a jestli kvůli tomu mám být hvězda nějaké pitomé reality show, tak si to s Trumanem klidně vyměním. Jen ať si užije proradnosti lidského plémě, existenčních starostí či přívětivých návštěv exekutorů. Já mu zkrátka vždycky budu fandit, aby utekl z dosahu filmových kamer, ale jsem životem příliš omlácený na to, abych považoval jeho počínání za rozumné. ()

Galerie (160)

Zajímavosti (48)

  • Truman Burbank (Jim Carrey) pozoruje dvojici u piknikového stolu. Hrají ji Darryl a Robert Davisovi, zakladatelé městečka Seaside. (HellFire)
  • Režisér sa priznal, že počas nakrúcania dostával aj rôzne technicky nerealizovateľné nápady. Napríklad si predstavoval, že by mohli nainštalovať priemyselné kamery do každého kina, v ktorom sa mal jeho film premietať. Uprostred premietania mal premietač akoby vypnúť film a na plátne sa mali ukázať pohľady na divákov. (Raccoon.city)
  • Ve filmu je použito poměrně velké množství triků - např. upravený obzor, umělá obloha či počítačově dostavené náměstí. Většina záběrů na město je také vizuálně upravena. Vše proto, aby prostředí vypadalo ještě více uměle a nepřirozeně. (hippyman)

Související novinky

Komu letos poputují čestné Oscary?

Komu letos poputují čestné Oscary?

22.06.2022

Americká Akademie filmového umění a věd (AMPAS) každoročně kromě známého a mediálně ostře sledovaného předávání Oscarů na přelomu zimy a jara organizuje o pár měsíců dřív i menší ceremoniál předávání… (více)

Zemřel herec Philip Baker Hall

Zemřel herec Philip Baker Hall

13.06.2022

Smutná zpráva z filmového světa. V úctyhodném věku 90 let zemřel herec Philip Baker Hall, známý z jeho mnoha vedlejších rolí i jako jedna z nejvýraznějších tváří své generace. Diváci si jej mohou… (více)

Orlando Bloom v drsné scifárně

Orlando Bloom v drsné scifárně

07.02.2009

Tak, jméno v titulku přilákalo k této zprávě náhodné kolemjdoucí fanynky. A teď něco pro opravdové filmové fanoušky: Andrew Niccol. Znáte jej. Prosadil se zajímavou sci-fi Gattaca, napsal scénář k… (více)

Reklama

Reklama