Reklama

Reklama

Šógun

(seriál)
Trailer 1
USA, (2024–2025), 10 h 56 min (Minutáž: 54–71 min)

Předloha:

James Clavell (kniha)
(další profese)

Série(2) / Epizody(11)

Seriál Šógun produkční společnosti FX je originální adaptací románu Jamese Clavella a odehrává se v Japonsku v roce 1600 na prahu občanské války, která rozhoduje o osudu celého století. Lord Joši Toranaga bojuje o život, protože se proti němu spojili jeho nepřátelé v Radě regentů. Když je v nedaleké rybářské vesnici nalezena záhadná opuštěná evropská loď, připlouvá její anglický lodivod John Blackthorne s tajemstvím, které by mohlo Toranagovi pomoct vychýlit misky mocenských vah a zničit obrovský vliv Blackthornových vlastních nepřátel – jezuitských kněží a portugalských obchodníků. Toranagovy a Blackthornovy osudy jsou neoddělitelně spjaty s jejich překladatelkou Todou Mariko, tajemnou křesťankou a poslední šlechtičnou ze zneuctěného rodu. Zatímco Mariko slouží svému pánovi v této napjaté politické situaci, musí skloubit své nové přátelství s Blackthornem, oddanost víře, která ji zachránila, a povinnost vůči zesnulému otci. (Disney+)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (202)

DwayneJohnson 

všechny recenze uživatele

Po skončení mi přece jen zůstává na jazyku lehká pachuť nevyužité šance. Přes výtečný úvod seriál začne ve druhé polovině zabředat do pro mě nekonečného množství konverzaci a intrik a to já v takové míře zas až tolik nemusím. Takže jsem se ve finále nakonec musel dost přemlouvat za ty čtyři pecky, za které nakonec může skvělá výprava a úžasně charismatický Hirojuki Sanada v hlavní roli. ()

Lacike 

všechny recenze uživatele

Pred nejakými dvadsiatimi rokmi som videl verziu s Chamberlainom, ktorá sa mi páčila, ale detaily som si už vôbec nepamätal, takže neviem porovnať rozdiely. Pamätám si hlavne to, že v pôvodnej verzii ma akurát iritovalo niektoré otrepané klišé v západnom pohľade na Japoncov. Toho sa našťastie táto verzia vyvarovala a pôsobí dostatočne japonsky. Preto ma trochu prekvapil jak komerčný úspech, tak množstvo ocenení, ktoré tento seriál zbiera. Prvá polovica ma nadchla. Má to skvelú atmosféru. Venuje sa to poriadne do hĺbky postavám, ktoré sú zaujímave. Občasné drobné strety sú adekvátne krvavé. Výprava pôsobí veľkolepo. Proste super. Lenže potom to trochu začalo drhnúť. Nie, nevadí mi, že sme sa veľkolepých bitiek nedočkali. Ale aj všetky tie zákulisné pikle stratili drajv. Možno preto, že sme ich celý čas sledovali z pohľadu Blackthorna, ktorý bol o jeden až dva kroky pozadu za pozornejším divákom a čím ďalej tým menej dôvodov som nachádzal k tomu, aby som držal palce Toranagovi s jeho diabolským plánom, ktorý nám definitívne odhalí na konci. Proste ďalší parchant, ktorý si chce uspokojiť svoje ego. A je mi fuk, že ho hrá megacharizmatický Hiroyuki Sanada. Ďalším malým mínusom bola nie úplne dobre fungujúca romanca medzi Blackthorom a Mariko. Mňa postava Mariko nedostala. Oveľa viac sa mi páčila Fuji v podaní nádhernej Moeka Hoshi a aj jej príbeh mi pripadal zaujímavejší. Záver ostal pekne otvorený pre ďalšiu sériu, ktorá snáď už by mohla ponúknuť aj nejaké veľkolepé bitky, nech si užijú aj jednoduchší diváci. Celkovo som napriek slabšej druhej polovici spokojný a dúfam, že kvalita v druhej sérii neupadne ako sa to stalo pri seriály Marco Polo, ktorý bol v prvej sérii ešte lepší ako toto a potom sa to celé pokazilo. 8/10. ()

Reklama

warrenur 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Trosicku nadnesene pathviezdie. Vynikajuci historicky dobrodruzak z Japonska nadherne vykreslujuci nielen dobu, ale i pomery, kulturu a jej stret s vtedajsim prichodom krestanstva. Charizmaticky Sanada, jemna Anna Sawai a i "barbar" Cosmo Jarvis spolu so zvysnym hereckym obsadenim podali ozaj skvele vykony. Divacky zazitok ako ma byt. Odporucam. 85% ()

ROCK,THE 

všechny recenze uživatele

Naprosto unikátní a jedinečný seriál který vás ztrhne ať už zatraceně silným příběhem či absolutně dechberoucím vizuálem nebo excelentně složenou hudbou, skvělými herci, výpravou, nádhernými kostými a masky a mnohé dalšího a to vše dohromady spojené dělá ze seriálu SHÕGUN jeden z nejlepších a nejepičtějších seriálů jaký kdy vznikl. Shlédnutí je téměř povinností každého jedince. 10/10 ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Japonské prostředí není mým šálkem kávy, ale tady jsem neměl problém se do něho ponořit a užívat si ho. Stejně tak se povedlo citlivě vyjádřit střet západní a východní kultury. Dobové atmosféře nemám co vytknout a pokud došlo na nějaké to řezání a mlácení, tak jsem neměl ten nejmenší problém. Jen je škoda, že toho nebylo víc. Samotné palácové intriky a celkové politikaření mě bavilo, ale občas toho bylo moc. Naopak málo bylo milostné linky, která mě bavilo svou decentností i chemií mezi oběma aktéry. K hercům nemám absolutně žádnou výhradu a za hlavní hvězdu je tu naprosto úžasná Anna Sawai. Tak snad se v druhé řadě dočkáme nějaké té bitv, která tady zoufale chyběla. 85% ()

Galerie (157)

Zajímavosti (16)

  • Yoshi Toranaga (Hiroyuki Sanada) byl založen na skutečné historické postavě, Iejasu Tokugawovi, který ukončil vleklou japonskou občanskou válku (Období Sengoku – válčících států) a založil šógunát Tokugawa, který v Japonsku vládl v letech 1603 až 1868 (kdy došlo k reformám Meidži). (vojtaruzek)
  • Bitva u Sekigahary, zmíněná v závěru Toranagou, se udála 21. října 1600 a znamenala začátek 250 let šógunátu. Armáda vedená Ishidou byla početnější, Ieyasu Tokugawa (historický předobraz Toranagy) však dokázal mnohé z jeho spojenců přesvědčit, aby se do boje nezapojili a zvítězil. (Jirka_Šč)
  • Hatamoto byla důstojnická hodnost, přeložitelná jako „strážce vlajky“ nebo „muži shromáždění kolem vlajky“. Člověk s touto hodností měl právo osobní audience u šóguna. (Jirka_Šč)

Související novinky

Seriál Šógun ovládl ceny Emmy a lámal rekordy

Seriál Šógun ovládl ceny Emmy a lámal rekordy

16.09.2024

Přestože poslední ceny Emmy si odbyly své předávání teprve v lednu tohoto roku, máme za sebou zase další ceremoniál, kde se rozdávaly sošky za seriálově plodnou první polovinu roku 2024. Do… (více)

Minisérie Shōgun našla obsazení

Minisérie Shōgun našla obsazení

09.06.2021

Očekávaná minisérie Shōgun od stanice FX (Takoví normální Američané, Atlanta) konečně našla hlavní představitele. Minisérie, která bude podobně jako předchozí televizní adaptace vycházet ze… (více)

Reklama

Reklama