Reklama

Reklama

Šógun

(seriál)
Trailer 1
USA, (2024–2025), 10 h 56 min (Minutáž: 54–71 min)

Předloha:

James Clavell (kniha)
(další profese)

Série(2) / Epizody(11)

Seriál Šógun produkční společnosti FX je originální adaptací románu Jamese Clavella a odehrává se v Japonsku v roce 1600 na prahu občanské války, která rozhoduje o osudu celého století. Lord Joši Toranaga bojuje o život, protože se proti němu spojili jeho nepřátelé v Radě regentů. Když je v nedaleké rybářské vesnici nalezena záhadná opuštěná evropská loď, připlouvá její anglický lodivod John Blackthorne s tajemstvím, které by mohlo Toranagovi pomoct vychýlit misky mocenských vah a zničit obrovský vliv Blackthornových vlastních nepřátel – jezuitských kněží a portugalských obchodníků. Toranagovy a Blackthornovy osudy jsou neoddělitelně spjaty s jejich překladatelkou Todou Mariko, tajemnou křesťankou a poslední šlechtičnou ze zneuctěného rodu. Zatímco Mariko slouží svému pánovi v této napjaté politické situaci, musí skloubit své nové přátelství s Blackthornem, oddanost víře, která ji zachránila, a povinnost vůči zesnulému otci. (Disney+)

(více)

Recenze uživatele kenkaku k tomuto seriálu (11)

Šógun (2024) 

Co to tu máme? Remake Zajatce japonských ostrovů z roku 1980… ten seriál jsem měl moc rád. Tenhle už zase tak moc ne. Důvody jsou dva. 1) tragický casting “zajatce”. Prakticky non-stop má výraz obličeje jako po obrně a do toho modré kontaktní čočky. 2) Děj sice občas kopíruje situace co známe (nostalgie funguje), ale hrozně se vleče. Ze začátku to ještě jde, ale druhá polovina série je k uzoufání nudná. Více u jednotlivých epizod. ()

Andžin (2024) (S01E01) 

Remake “Zajatce japonských ostrovů”, kde místo Chamberlaina máme Jarvise. Prakticky místo docvaklo až při “vaření”. Jinak… asi mě paměť už neslouží, ale pamatuji si, že se děj více věnoval “námořníkům z Evropy” a ne pletichaření Japonské šlechty. Tady je to obráceně a… mě to nudí. Moc žvanění. Málo děje kupředu. Epizoda je fantastická až od bouře (cca posledních 15 minut). ()

Sluhové dvou mistrů (2024) (S01E02) 

Tak tohle konečně funguje… když už se žvaní je to ku prospěchu (pochopení děje a okolností) a když už se přestane kecat, dějí se věci. Kéz by to vydrželo. ()

Zítra je zítra (2024) (S01E03) 

Nemůžu si pomoct, ale Jarvis vypadá v těch modrých čočkách neustále vykuleně… za mě tedy herecky špatná volba. Nicméně epizoda funguje až zhruba od poloviny (ta první je nehorázná nuda. Opět scéna na moři převálcovala vše (lodičky jim opravdu jdou). ()

Osmero hradeb (2024) (S01E04) 

Dělostřelecké cvičení sice super (a ano závěr překvapil), ale je to víc užvaněné než první epizoda. Asi nejotravnější byla pasáž “s koupelí”. Přesně tenhle typ scén je čistá otravná vycpávková vata (co mě vůbec nezajímá). ()

Podvolen cizí pěsti (2024) (S01E05) 

Ha… “kauza bažant” :). Jakmile ho ale pověsil “labužnicky” za hlavu (ne za ocas), bylo jasno (nechá ho viset ta dlouho než upadne?). Zemětřesení trochu zklamání. Čekal jsem delší, ale natočené fantasticky. Tahle epizoda je hlavně o nostalgii a srovnávání s originálem. ()

Dámy vrbového světa (2024) (S01E06) 

Šestá epizoda a mě stále ty tanečky ohledně politiky nebaví. A už vůbec mě nebaví že se děj primárně zabývá nějakou “super důležitou pindou”. Epizodě zoufale chybí balanc. ()

Než vyhasne tyčinka (2024) (S01E07) 

Tak slibně to začalo a zase se z toho vyklubala jen hromada keců. Navíc mě strašně vytáčela idiocie toho imbecilního syna a namachrovanost bratra. ()

Propast života (2024) (S01E08) 

Před lety by mě možná několikaminutové sledování rituálu pití čaje rozněžnilo. Ted to považuji jen za vycpávkovou nudu. Prakticky celá epizoda je jen snůžka zbytečných keců náhodných postav (scéna s bordelmamá na poli…). Nejhorší epizoda série. Bez debat. ()

Nachové nebe (2024) (S01E09) 

Evidentně nejsem cílová skupina, protože na mě je to stále zoufale utahané. Ano sice se tam i něco děje, ale děj se nikam neposouvá. Celá epizoda je jen o tom, že pipka se chce zabit, v poslední sekundě ji zastaví a ve finále se zabije stejně. To je celé. ()

Sen o snu (2024) (S01E10) 

Začátek posral nejen epizodu, ale i další řady seriálu. Jako proč je třeba prozradit, že mamlas je po celý zbytek seriálu nesmrtelný? Navíc díky těm pobledlým vnoučatům je jasné, že u žádné japonky štěstí nenašel. Tohle je prostě scenáristická idiocie. Trapné divadlo se sebevraždou díky tomu vůbec nefunguje. Mimochodem, kdo čekal válku, bude HODNĚ zklamán. Dočká se je jen blábolení (pardon… rozkrytí velkého plánu). ()

Související novinky

Minisérie Shōgun našla obsazení

Minisérie Shōgun našla obsazení

09.06.2021

Očekávaná minisérie Shōgun od stanice FX (Takoví normální Američané, Atlanta) konečně našla hlavní představitele. Minisérie, která bude podobně jako předchozí televizní adaptace vycházet ze… (více)

Reklama

Reklama