Reklama

Reklama

The Old Dark House

  • Austrálie The Old Dark House (více)
Trailer

Obsahy(1)

Jedné černé noci Philipa a Margaret Wavertonovi, jejich přítele Rogera Penderela, Sira Williama Porterhouse a jeho přítelkyni Gladys Perkinsovou zaskočí silná bouře a jsou nuceni najít si útočiště ve starém domě na kraji silnice. Brzy ale zjišťují, že s rodinou, která v domě bydlí, není něco v pořádku a bouře ani zdaleka není poslední věc, která je ten večer bude ohrožovat. Návštěvníkům nezbývá nic jiného, než zůstat do rána, přečkat hroznou bouři a přijít na kloub tajemství starého, temného domu. (Goldbeater)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (25)

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

Černobílý starý horor o starém temném domě, který jakoby vypadl z povídky Zánik domu Usherů. Noc, bouře zuří, liják nemilosrdně bičuje krajinu, za osamoceným autem se trhají masy země a vpředu se objeví světlo starého domu. Tísnivá atmosféra, burácení hromů a tajemství jediného útočiště jsou vedle hereckých výkonů největší devizou snímku. Konverzační mysteriozní drama s malou špetkou humoru (-Ta mapa je celá promočená! - Alespoň věrně souzní s krajinou. Ta je celá pod vodou.-). Téměř k nepoznání namaskovaný Karloff a pošahaná rodina jsou nejprve jedinou nadějí zbloudilců, netrvá však dlouho a mohou se stát jejich prokletím. Film osloví spíše příznivce klasických hororů, současný divák asi jemné strašení neocení. ()

corpsy 

všechny recenze uživatele

Niektorým môže film svojím štýlom pripomenúť nemý komediálny horor THE CAT AND THE CANNARY ( PRÍŠERNÁ CHVÍĽA ). Toto dielo však na rozdiel postráda akýkoľvek humor, a je čistokrvným strašidelným filmom. Občas stratí tempo, je však hutný a kvalitne natočený. Herci nehrajú o život, ale v rámci žánru to stačí. A už keď sme pri tom, dávam za pravdu, že Gloria Stuart bola naozaj nádhernou ženou. Všetka česť. ()

Reklama

pornogrind 

všechny recenze uživatele

Bičováni strašlivou bouří narazí na dům u silnice. Myslí si, že jsou zachráněni. To ale ještě netuší kdo dům obývá. Kdyby to věděli možná by raději dobrovolně zůstali venku v bouři. Obyvatelé tohoto domu jsou vskutku podivní a skrývají nejedno tajemství. Boris Karloff v roli Morgana je téměř k nepoznání. Film je zařazen v knize Stevena Jay Schneidera 101 hororů, které musíte vidět, než umřete. The Old Dark House to u mě má za 3hvězdy. ()

Oktavianus 

všechny recenze uživatele

Víte, jak poznáte mistra? Že na atmosféru mu stačí jen bouřka za oknem. A jelikož James Whale jím je, tak vytvořil velice příjemný atmosférický horor o dost divném domě plném ještě divnějších lidí. Nechtělo by se mi tam trávit noc. Po prvním kontaktu s paní domu (Eva Mooreová) bych pelášil, jako kdybych spatřil Frankensteina. Ano, Karloff vypadá tradičně démonicky a v určitých chvílích monstrum z Frankensteina skutečně připomíná, k tomu Melvyn Douglas hláškuje celý film a na obě kočky, Lilian Bondovou i Glorii Stuartovou, se moc pěkně dívá. Přesto... určité pasáže filmu jsou trošku uspávající, milostný motiv mezi Penderelem a Gladys směšný, konec jak z červené knihovny a úchylný němý maniak Morgan mohl být využitý daleko víc. Zdejších 62 % vesměs odpovídá realitě. P.S.: Zdá se mi to, nebo jedna povídka z Treehouse of Horror VII (Simpsonovi, S 08 E 01) je na tomto filmu založená? ()

Litsarch 

všechny recenze uživatele

Spíše než horor, kterého ho to ani na tu dobu moc nepobralo, jde o průměrný drama/thriller s dobrým hereckým obsazením. Boris Karloff je zde opět charismatický, nicméně pro mě nějak extra ničím nevyniká. Daleko větší šťávu pro mě měla Eva Moore (hraje Rebeccu Femm), která byla úžasná a hned dokázala na sebe strhnout pozornost v dobrém světle. Druhý výrazný pro mě byl Charles Laughton (hraje Sira Williama Porterhouse), který ale po pár minutách je spíše na facku, jen ať už konečně zmlkne. :D Bylo vidět, že Whale stejně jako ve Frankensteinovi umí navodit dobrou atmosféru, i když nyní mu stačil temnější dům, kde se svítí jen olejovými lampami a svíčkami, a liják s bouřkou. Dějově ale pro mě snímek postrádal to, co dělá horor hororem, jelikož vrchol snímku byla rvačka mezi Penderelem a Saulem, což je i na tu dobu vcelku málo. ()

Galerie (19)

Zajímavosti (5)

  • Snímek byl natočen na motivy románu "V temnotě", který napsal John B. Priestley. (Hans.)
  • Původní plakát k filmu byl 9. prosince 1991 v aukční síni Christie's v New Yorku vydražen za 48 400 amerických dolarů. (StevenW.)

Reklama

Reklama