Reklama

Reklama

Pojistka smrti

  • USA Double Indemnity (více)
Trailer 2

VOD (1)

Vypočítavá Phyllis Dietrichsonová (Barbara Stanwyck) a její milenec - úlisný pojišťovací agent (Fred McMurray) donutí pana Dietrichsona uzavřít životní pojistku na dvojnásobné odškodnění. Phyllisin manžel netuší, že podpisem pojistné smlouvy na svůj život zpečetil svůj další osud. Oba spiklenci naplánují dokonalý zločin a po Dietrichsonově smrti se chystají vyinkasovat pojistku. Vražda je zdánlivě perfektní, jenže nekompromisní vyšetřovatel pojišťovny (Edward G. Robinson) cítí zradu. Napjatá atmosféra ještě zhoustne, když dosavadní milenci a komplici zjistí, že si navzájem nemohou důvěřovat.Temný thriller podle skutečné události patří k mistrovským dílům režiséra Billyho Wildera. Film získal šest nominací na Cenu Akademie včetně kategorie Nejlepší film a Nejlepší herečka pro Barbaru Stanwyck. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (275)

Frajer42 

všechny recenze uživatele

Až do první zápletky se jednalo a neskutečně skutečnou nudnou hovadinu. Poté už film nabral solidní tempo, ze kterého ani trošku neslevil. Atmosféra i napětí by se dalo krájet. Několik výtek bych přesto rozhodně našel. Děj je naprosto jednoduchý a hloupý o samotném provedení vraždy raději budu mlčet. A hlavně a především Barbara Stanwyck je skutečně velmi ošklivá a nestála by ani za opření kola, tím více je zarážející, že se našel někdo, kdo pro ni byl ochoten zabít. Nevidím to na více než na 2*. Film je zbytečně nadhodnocen. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Tak aj na druhé pozretie sa mi potvrdilo, že Dvojitá poistka je pre mňa najoblúbenejší film noir a asi nebudem jediný. Obsahuje snáď všetky prvky žánru, ktoré sú predvedené v tej najčistejšej žánrovej podobe, od voice overu, cez diabolský, chytrý plán osudovej ženy, zvraty, až po technické prvky ako je čiernobiela kamera plná tieňov a polotieňov. Poistka vás drží v napätí celý čas, aj keď tušíte už podľa orámovania príbehu, že na konečnú trolejbusu dorazili všetci. Príbeh o prehnitých a ešte prehnitejších, na ktorý žiadny filmový fajnšmeker už nikdy nezabudne. ()

Reklama

Slasher 

všechny recenze uživatele

Chladná, výborně vystavěná krimi romance, je často braná za vzorový noir (x) a skutečně obsahuje všechny hlavní prvky žánru. Zrádná manipulativní krasotinka, úkladná vražda, morální úpadek hlavního hrdiny, noční LA, fatalistický feel a předem jasný závěrečný držkopád... Odškrtnu si další starou must-see klasiku, všeho všudy fajn filmový zážitek. ()

MrCreosote 

všechny recenze uživatele

Hlavní hrdina, nejspíš kříženec Humphreyho Bogarta a Lee Marvina, nakonec nedoplatí na chybu ve svém zdánlivě bezchybném plánu a dokonce ho ani nepřechytračí femme fatale, ale srazí ho do kolen kancelářská krysa v podobě Edwarda G. Robinsona (nic ve zlém). Důraz na zdánlivě nepodstatné detaily (ohnutý koberec) a napětí po většinu stopáže, to je to, co jsem u Billyho Wildera zatím nepoznal, ale snad budu mít možnost vidět i další jeho podobně laděné kousky. I přesto pro mě ale vrcholem žánru zůstávají Kubrickovo Zabíjení a Wellesův Dotek zla, natočené o dekádu později. ()

Xmilden 

všechny recenze uživatele

Tyhle chytré staré kousky prostě nejde nemít rád. Postavy mají slušnou vyřídilku a ten styl jak pohotově dokáží slovně reagovat na cokoliv mě vždy ohromí. Tady navíc sledujeme z první ruky, kterak jeden nekompromisní pojišťovák začne systematicky rozplétat jeden bezchybně naplánovaný pojistný podvod. Billy Wilder byl skutečný mistr svého řemesla a zcela určitě jeden z 5 nejlepších režisérů všech dob. 80% ()

Galerie (91)

Zajímavosti (47)

  • Dom používaný vo filme ako domov postavy Barbary Stanwyck dodnes stojí na ulici 6301 Quebec Drive v Los Angeles. (westerns)

Reklama

Reklama