Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Film vypráví příběh mírumilovného syna bohatého a významného rodu v Jeruzalémě, který je dílem kvůli své snaze bránit práva židů a dílem nešťastnou shodou okolností odsouzen na galeje. Po mnoha útrapách a dobrodružstvích vybojuje zpět svobodu a vede svůj národ proti hněvu Římanů. Wylerův Ben Hur je nejenom epickým příběhem, ale také jedním z nejlepších a nejslavnějích filmů historie. (Pannonia Ent.)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (473)

Javert 

všechny recenze uživatele

Velkolepý epos se vším všudy. S výborných Hestonem, krásnou hudbou, napínavou zápletkou s romantickými prvky a v neposlední řadě výjimečnou režii pana Wylera. Zasloužený Oscar, ale film je občas neskutečně utahaný. Trochu jsem se bál, že ve filmu bude příliš mnoho biblických motivů, příliš mnoho "náboženství", ale tvůrci tento aspekt naštěstí (pro mě) udrželi docela na uzdě. Naprostá spokojenost i s akčními scénami, které jsou na svou dobu - nebojím se říct - převratné. ()

Webb 

všechny recenze uživatele

Jeden z nejlepších historických velkofilmů s 11 Oscary, který jsou tady udělené naprosto právem. Náboženský základ filmu a závěrečné propojení s jiným osudem, kteří moc dobře všichni známe mě mile překvapilo. [8/10] (MGM) (Technicolor /// Produkce: Sam Zimbalist /// Scénář: Karl Tunberg podle románu Lewa Wallace /// Kamera: Robert Surtees /// Hudba: Miklós Rózsa /// Oscar: Sam Zimbalist (nejlepší film), William Wyler (režie), Charlton Heston (herec), Hugh Griffith (herec ve vedlejší roli), William A. Horning, Edward C. Carfagno, Hugh Hunt (výprava), Robert MacDonald, Milo B. Lory (zvláštní efekty), Ralph E. Winters, John D. Dunning (střih), Miklós Rózsa (hudba), Franklin Milton (zvuk) /// Nominace na Oscara: Karl Tunberg (scénář)) [1001 FILMŮ, KTERÉ MUSÍTE VIDĚT, NEŽ UMŘETE] ()

Reklama

Ruut 

všechny recenze uživatele

Nemám rád staré historické filmy. Vlastně nechápu proč se jim říká hidtorické. Víc by se hodilo používat kostýmované. Nelíbí s emi jejich přílišná stopáž, roztahanost, výpravnost, zbytečná pompeznost, moralizování a příliš jasné dělení na kladné a záporné postavy. Tohle všechno je i v Ben Hurovi. Ale přesto nemohu jinak než dát za pět. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Ben Hur je megafilm. Skutočný megafilm. Nie film, kde vytvoríte státisícové armády v počítači. Proti tomu samozrejme tiež nič nemám, ale tá ručná práca, tá drina, keď máte pred sebou desaťtisíc štatistov a velíte im, čo majú robiť, tá je tu cítiť úplne všade. Ben Hur je slávny hlavne kvôli závodnej scéne s vozmi, lenže nie je to ani zďaleka jediná megalomanská scéna, tých je tu popravde omnoho viac, ako som očakával. Ben Hur je pre mňa najvýznamnejší film Hollywoodskeho monumentalizmu. Spolu s Návratom kráľa asi najväčší veľkofilm všetkých čias. Aspoň z môjho uhľa pohľadu. ()

Morien 

všechny recenze uživatele

(1001) I kdybych vůbec neměla vlastní mozek, tak je tu pořád jeden důvod, proč tenhle film nemůžu brát nikdy, nikdy vážně, a tím je samozřejmě Monty Pythonův Život Briana. Jako další dost mimozemská věc mi přijde, že ve stejné době ve stejném studiu natáčel Fellini svůj Sladký život. Ten sice taky není můj srdcový a ani se neodehrává ve stejném tisíciletí, ale stejně lze na práci s herci, s prostředím a se vším vidět, který film extrémně zestárl a který je naopak nadčasový. Nejpůsobivějším obsahem/poselstvím tohohle filmu pro mě zůstává Judahův kousavý sarkasmus, protože jeho vykoupení/obrácení je pro mě zobrazeno nepřesvědčivé. Ale je zcela možné a dokonce pravděpodobné, že látce pouze/vůbec nerozumím. ()

Galerie (169)

Zajímavosti (81)

  • Během 18denní aukce kostýmů a rekvizit studia MGM, kterou pořádal její nový majitel Kirk Kerkorian, koupil restauratér ze Sacramenta vůz použitý při závodech koňských spřežení za 4 tisíce amerických dolarů. O tři roky později, během ekonomické krize, jej zatkla policie, jelikož řídil tento vůz po dálnici. (HellFire)
  • Závod čtyřspřeží se připravoval dva roky. Vzniku scény předcházel speciální výcvik osmi desítek vybraných koní. Samotné natáčení trvalo tři měsíce a stálo na svou dobu neuvěřitelný milion amerických dolarů, což je patnáctina celkového rozpočtu filmu. (Dr.Okamura)

Související novinky

Mangold píše Star Wars i Swamp Thing

Mangold píše Star Wars i Swamp Thing

08.04.2023

Včera bylo během úvodního ceremoniálu Star Wars Celebration oznámeno, že režisér Logana či Ford vs. Ferrari James Mangold natočí vlastní Star Wars. Snímek s názvem Dawn of the Jedi bude vyprávět o… (více)

LFŠ ocení Hynka Bočana a Milana Lasicu

LFŠ ocení Hynka Bočana a Milana Lasicu

28.05.2019

Letní filmová škola Uherské Hradiště, která se letos koná v termínu 26. července až 4. srpna, přivítá dva významné představitele česko-slovenské kinematografie – režiséra Hynka Bočana a herce Milana… (více)

Cinecittà – návrat ke slávě?

Cinecittà – návrat ke slávě?

30.11.2014

O italském filmovém studiu (čti „činečita") sídlícím v Římě jsme se tu už zmínili před několika měsíci v souvislosti s několika připravovanými nákladnými televizními sériemi (jedna z nich v režii… (více)

Reklama

Reklama