Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Bývalý námořní kapitán James McKay přijede na Západ se svou snoubenkou Patricií Terrillovou. Mladá žena je dcerou nejmocnějšího muže v kraji, majitele obrovského ranče Henryho Terrilla. James se budoucímu tchánovi zamlouvá, ovšem jen do chvíle, kdy odmítne bránit se proti násilí. Do tohoto kraje ruka zákona nedosáhne a muži musejí často bojovat s honáky Terrillova konkurenta Rufuse Hannasseyho. V sázce je totiž drahocenná voda, kterou oba rančeři potřebují pro svůj dobytek. Nenávist mezi oběma rody vrcholí a schyluje se k válce. James neví, jak to na Divokém západě chodí, přesto však stále odmítá změnit své zásady. Jen málokdo vidí, že je v mnoha ohledech statečnějším mužem než místní rváči a siláci... Klasický film Williama Wylera vznikl v roce 1958. Je ukázkou toho, že i western lze vytvořit bez zbytečné surovosti, s důrazem na hloubku charakterů a přitom divácky přitažlivě. Své samozřejmě sehrálo vynikající herecké obsazení s Gregorym Peckem v čele. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (322)

InJo 

všechny recenze uživatele

Neskutečně čistě odvyprávěná věc, která věnuje spoustu prostoru všemu podstatnému - zápletce, postavám, jejich motivacím a vztahům mezi nimi. Málokdy člověk narazí na tříhodinový demýtizační western z období klasického Hollywoodu, který jde (zcela nenásilně) do hloubky a vše v něm dává dokonalý smysl. Minimálně v tomto ohledu bych se nebál Williama Wylera označit za Jamese Camerona své doby - bez ohledu na to, jak velký film tvořil, smysluplnost příběhu pro něj byla naprosto stěžejním aspektem. Pro mnoho dnešních diváků asi bude Velká země zbytečně rozvleklá, příliš "uvolněná" a bez pořádného náboje (okázalými "silnými" scénami se zde rozhodně neplýtvá), jako dílo z konce 50. let je to ale naprostý masterpiece. A Gregory Peck a Burl Ives (Oscar za vedlejší roli) jsou ve svých (skvěle napsaných) rolích absolutně perfektní... 80 % ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Víte jak vypadá velká země? Prostor, prérie...meluzína fičí ze strany na stranu. Nikdo jí nevnímá. Prostě si fičí. Jen jeden nenápadný otřepaný oř si to štráduje onou prérií. Na něm drsný muž s koltem a unaveným obličejem. Potí se jako prase a kolem něj lítá hejnu much jako kolem hovna. Tyhle filmy o tvrdých chlapech jsou pro tvrdý chlapy jako dělaný. Asi nejsem dostatečně tvrdej. ()

Reklama

misterz 

všechny recenze uživatele

Klasický western a pritom v mnohých smeroch tak odlišný. Nádherný a hrejivý príbeh o tom, ako sa dá s obyčajnou ľudskou dobrotou poraziť zlo založené na násilníctve, sebeckosti a chamtivosti. Tie tri hodiny mi ubehli ako voda, majstrovsky zahrané a pútavo vyrozprávané. A to vraj Divoký západ nebol pre ľudí ako je Gregory Peck. Avšak netreba zabúdať, že nič nie je len biele alebo len čierne. V každom prípade ale ide o výnimočnú náladovku, ktorá dokáže zlepšiť deň na počkanie. ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Kdybych si udělal žebříček oblíbenosti filmových žánrů, postavení westernu by nebylo příliš důstojné. Každý žánr vytváří a využívá oblíbená klišé, westernová mi jsou protivná víc než kterákoliv jiná. Titulů, které bych beze zbytku akceptoval, je pomálu, navíc by šlo většinou o alternativní produkci, která by nejspíš pravověrnému fanouškovi na mysl nepřišla. Velká země by ale mezi ony tituly jednoznačně patřila. Pracuje sice s typickými westernovými prvky, takže divák se dočká působivých záběrů krajiny, přestřelek i divoké jízdy na koni. Žánrová pravidla ale Velká země obrací naruby. Tradiční ctnosti a schopnosti tvrdých mužů amerického západu jsou tady spíš kritizovány a znevažovány. Příchozí z města, z civilizace místním ukazuje obrácenou stránku jejich "boje o čest". Klasický western éru divokého západu romantizuje, šíření řádu a moderní civilizace vnímá jako sice nevyhnutelý, ale bolestný a rozporuplný proces. Velká země ho naopak vítá. Snímek funguje velice dobře i jako milostný příběh, kde se milostná linka s tou dramatickou výborně doplňuje. Celkový dojem: 90 %. ()

aniiicka 

všechny recenze uživatele

Nedávno jsem se znovu podívala na tento klasický western a musím říct, že jde o opravdový filmový skvost. Jako obvykle u těchto snímků musím vychválit herce, kteří byli všichni výborní a skvěle obsazeni. Obzvláště Gregory Peck , který byl perfektní, většího gentelmana si snad nelze představit. Potěšila mě i krásná a sympatická Jean Simmons a další jako Charlton Heston nebo Burl Ives. Velká země je velkolepý film se skvělou hudbou a velmi zajímavým příběhem, na který je radost pohledět. Pro fanoušky westernů je určitě jeden z těch nej:) Kdyby někoho zajímalo jak se bavil štáb a herci během natáčení, a jak přemýšlivě hraje Gregory Peck šachy, doporučuji toto video:)). http://www.youtube.com/watch?v=wIjdPXq0zQc ()

Galerie (76)

Zajímavosti (28)

  • Celosvětová premiéra proběhla 13. srpna 1958 v Atlantic City (stát New Jersey). (Varan)
  • Hlavný hrdina filmu James McKay (Gregory Peck) vystrelí za celú dobu len jedenkrát a aj to iba do zeme. (westerns)

Související novinky

Navštivte Noc v Hollywoodu

Navštivte Noc v Hollywoodu

02.09.2008

A nemusíte daleko. Stačí v sobotu 6. září ve 20 hodin zavítat do Dvořákovy síně pražského Rudolfina. Tam se totiž koná slavnostní koncert filmové hudby A Night in Hollywood. Pod moderátorským vedením… (více)

Reklama

Reklama