Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Bývalý námořní kapitán James McKay přijede na Západ se svou snoubenkou Patricií Terrillovou. Mladá žena je dcerou nejmocnějšího muže v kraji, majitele obrovského ranče Henryho Terrilla. James se budoucímu tchánovi zamlouvá, ovšem jen do chvíle, kdy odmítne bránit se proti násilí. Do tohoto kraje ruka zákona nedosáhne a muži musejí často bojovat s honáky Terrillova konkurenta Rufuse Hannasseyho. V sázce je totiž drahocenná voda, kterou oba rančeři potřebují pro svůj dobytek. Nenávist mezi oběma rody vrcholí a schyluje se k válce. James neví, jak to na Divokém západě chodí, přesto však stále odmítá změnit své zásady. Jen málokdo vidí, že je v mnoha ohledech statečnějším mužem než místní rváči a siláci... Klasický film Williama Wylera vznikl v roce 1958. Je ukázkou toho, že i western lze vytvořit bez zbytečné surovosti, s důrazem na hloubku charakterů a přitom divácky přitažlivě. Své samozřejmě sehrálo vynikající herecké obsazení s Gregorym Peckem v čele. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (320)

BMW12 

všechny recenze uživatele

Velmi, velmi dobrý western. Příběh je odvyprávěn skvěle, mě to bavilo od začátku do konce. Vůbec mi nevadilo, že to má 2 a půl hodiny, protože jak říkám, příběh byl poutavý, neustále se tam něco dělo. I všechny postavy byly skvěle napsány, každá z nich se přesně hodila do filmu a herci je skvěle ztvárnili. Především oceňuji Gregoryho Pecka a Jean Simmons. Přemýšlím, že bych dal i 5*, ale něco mi brání, takže hodnotím 4*. ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Střílet moc neumějí nebo je to lepší klobouk než jsem myslel." James McKay je zásadový týpek, který se nikoho a ničeho nebojí, ale tak nějak si tuto informaci tutlá pro svoji potřebu a nikoho s ní nezatěžuje. Tím je mi samozřejmě sympatický a zároveň je jisté, že to mezi ostřílenými kovboji nebude mít lehké. Na můj vkus je Jamesův pacifistický boj celkem dlouhý, ale atmosféru mu rozhodně nelze upřít, i když tentokrát nerozhoduje rychlost tasení koltu, o indiána tu člověk nezakopne a vůně střelného prachu z obrazovky taky není moc cítit. ()

Reklama

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Kdybych si udělal žebříček oblíbenosti filmových žánrů, postavení westernu by nebylo příliš důstojné. Každý žánr vytváří a využívá oblíbená klišé, westernová mi jsou protivná víc než kterákoliv jiná. Titulů, které bych beze zbytku akceptoval, je pomálu, navíc by šlo většinou o alternativní produkci, která by nejspíš pravověrnému fanouškovi na mysl nepřišla. Velká země by ale mezi ony tituly jednoznačně patřila. Pracuje sice s typickými westernovými prvky, takže divák se dočká působivých záběrů krajiny, přestřelek i divoké jízdy na koni. Žánrová pravidla ale Velká země obrací naruby. Tradiční ctnosti a schopnosti tvrdých mužů amerického západu jsou tady spíš kritizovány a znevažovány. Příchozí z města, z civilizace místním ukazuje obrácenou stránku jejich "boje o čest". Klasický western éru divokého západu romantizuje, šíření řádu a moderní civilizace vnímá jako sice nevyhnutelý, ale bolestný a rozporuplný proces. Velká země ho naopak vítá. Snímek funguje velice dobře i jako milostný příběh, kde se milostná linka s tou dramatickou výborně doplňuje. Celkový dojem: 90 %. ()

Jirka_Šč 

všechny recenze uživatele

Moc pěkně odvyprávěný příběh! James McKay (Gregory Peck) je sympaťák! A konečně vím, z jakého westernu je ta úžasná ústřední melodie! ■ Po x dalších viděních: Maximální hodnocení zasloužené. A Jean Simmons se mi líbí čím dál víc. ■ S odstupem dvou let a dalších viděních: Jeden z mých nejoblíbenějších vesternů. ()

HateBreeder 

všechny recenze uživatele

Opravdu prijemna westernova zalezitost. Sedm statecnych, ci Tenkrat na zapade a nebo westerny s Eastwoodem sem videl nekolikrat a o jejich kvalite vubec nepochybuji. Velkou zemi sem ted vydel poprve a mam uplne stejny pocit. Je to proste nadherny film se skvelymi herci v cele s vysokym a sarmantnim Gregory Peckem. Dej neni tak "akcni" jako v 7 statecnych nebo jinych westernech, nejsou tam zadni desperadi a bandite, jeho dej je spise poklidnejsi i kdyz o akci tam take nouze neni a tim spis je kazda akcni scena o to vice napaditejsi. Gregory Peck dokazuje ze to byl skutecne Pan Herec a Charleton Heston taky nezklamal, kdo se mi tu ale obzvlaste libil byl Burl Ives a jeho Rufus Hannessey. Proste slo zase o jeden z kvalitnich ale u nas mene znamych westernu, ktere televize moc nedavaji a o to je cennejsi. ()

Galerie (76)

Zajímavosti (28)

  • Vtedajší americký prezident Dwight D. Eisenhower nazval tento film jednoducho najlepším filmom, aký bol kedy natočený. Dodal: "Môj najobľúbenejší film číslo jeden!" (westerns)
  • Celosvětová premiéra proběhla 13. srpna 1958 v Atlantic City (stát New Jersey). (Varan)
  • Film uzrel svetlo sveta za dozvukov maccarthyovského honu na čarodejnice a medzi riadkami sú narážky na sprievodné javy Studenej vojny aj cítiť. Obe alternatívy americkej diplomacie - politika balansovania na ostrí noža a osobnej nevraživosti - sú tu totiž viac než transparentné. (marlon)

Související novinky

Navštivte Noc v Hollywoodu

Navštivte Noc v Hollywoodu

02.09.2008

A nemusíte daleko. Stačí v sobotu 6. září ve 20 hodin zavítat do Dvořákovy síně pražského Rudolfina. Tam se totiž koná slavnostní koncert filmové hudby A Night in Hollywood. Pod moderátorským vedením… (více)

Reklama

Reklama