Reklama

Reklama

VOD (1)

Epizody(8)

Loď s imigranty, která v roce 1899 míří do New Yorku, změní ze záhadných důvodů kurz a zmatení cestující musí řešit velmi neobvyklou záhadu. (Netflix)

Videa (6)

Trailer 1

Recenze (255)

AppleCore 

všechny recenze uživatele

Výtvarně fantasticky zpracovaná show, která v prvních epizodách nikam nespěchá a skoro až nudí, ale jak plyne dál ku svýmu rozuzlení, je čím dál zajímavější, dynamičtější a údernější. Postavy jsou sice často krajně nesympatický, ale je třeba si uvědomit, že sledujeme příběh mnoha osob postižených traumatickými událostmi, ze kterých dost možná zešílely (což je jeden z nástrojů, kterej tvůrcům dává prostor efektivně mást diváka). A jasně, 1899 se bere smrtelně vážně, bez náznaku humoru, ale že po všech infantilních marvelovkách ten humor chcete všude, to je váš problém, stejně jako odsouzení diverzního obsazení, který zrovna tady dává dokonalej smysl. Kdo nečeká primitivní náhul z Bermudskýho trojúhelníku, dostane originální "crossover" mezi Matrixem, Kostkou a Truman Show s vlastním ksichtem! A kdo od tvůrců DARK ten primitivní náhul čekal, měl by na tý lodi bejt taky. ()

TheEvilTwin 

všechny recenze uživatele

Slibovali bermudský trojúhelník a totální mindfuck, místo toho jsme dostali diametrálně odlišný zážitek, který ale rozhodně nejenže není nikterak dobrý, ale dokonce má problém se udržet byť jen v průměru. Stopáž roztahaná do 7 hodin by si zasloužila sestříhat do čtyř-pěti dílů, postavy jsou totálně nezajímavé vedlejší NPCs, hlavní příběhová linie je natahovaná jak guma od slipů a víceméně celé je to jen vata, která se má prokousat k závěrečné pointě. A světe div se, druhý Dark se nekoná. Respektive rozhodně ne v údernosti nápadu, za to ve vlastním zamotání se do celého světa a neschopností se vymotat (zdravím Dark druhou a celou třetí sérii) se zde tvůrci zas a znova blíží a rozhodně od ní nejsou tak daleko. Celé je to totiž strašně neosobní, nekonzistentní, dlouhé, nezáživné a finální minuty už člověk jen s nezájmem a nasílu tlačí. Čekal jsem seriálový hit roku, dostal jsem bídu a bolest, na kterou si za pár týdnů nevzpomenu a zatímco jinde si člověk v "explained videích" dokáže najít pointy, které mu unikly a které by film mohly honosně vyzvednout do lepších výšin podobných symbolických snímků, tak tady se prostě nikde nic neskrývá, žádnou alegorii ani hidden point nedostaneme a celé to vyšumí do prázdna. Kdo vynechá, ušetří si život. ()

Reklama

JamesSi 

všechny recenze uživatele

Kdybych neviděl Dark, tak bych byl asi koncem naštván a myslel si, že si ´to tvůrci normálně cucají z prstu. Jelikož jsem viděl Dark a vím, jak to do sebe všechno na konci zapadlo, tak zatím dávám 4* a doufám, že se to v další sérii řádně vysvětlí. Hlavní nevýhoda zatím je, že všechny ty emotivní historie postav (Kersten, Francouz, Olek apod.) jsou možná jen totální simulace a tak se vlastně ztrácí jejich dopad, což doufám že tak nebude. ()

Marceloo 

všechny recenze uživatele

V roku 1899 sa obrovská loď plaví do New Yorku. Počas plavby zachytí signál z neznámeho zdroja. Keďže sa štyri mesiace predtým stratila loď patriaca rovnakej spoločnosti a signál môže prichádzať práve z nej, kapitán sa rozhodne zmeniť smer plavby a nasledovať ho. To nemal nikdy robiť, pretože ešte netuší, že posiela celú posádku do takmer istej záhuby. – Na tento projekt, o ktorom sa dosť ťažko hladali informácie, som bol dosť zvedavý. Výsledok ma ale ako hororového fanúšika velmi nepotešil, pretože ide skôr o mysteriózny seriál. Prvá epizóda celkom funguje aj v rámci hororu, hlavne pri atmosférickom prieskume lode Prometheus, ale neskôr už seriál nabehne na spomínanú mysterióznu vlnu. Aj čo sa týka príbehu to funguje len v úvodných epizódach. Časom sa z toho stane chaotické pobehovanie po lodi a ani rozpletanie všetkých tajomstiev ma dostatočne nechytilo. Z postáv mi k srdcu neprirástla ani jedna, ale musím pochváliť herecký prejav dánskej herečky Marie Erwolter. Tá ma zaujala už v The Ritual, aj keď tam vela priestoru nedostala. Tu je ako religiózna fanatička taktiež skvelá. Technicky je seriál špičkovo spracovaný a nenájdu sa tu žiadne CGI efekty, ktoré by kazili dojem. Seriál napriek všetkým nedostatkom určite odporúčam, pretože mi osobne nesadol len preto, že som čisto hororový divák a toto podla mňa nie je dostatočne hororové a nadrirodzení hovniválové sú na mňa už príliš. Slabučké tri. P.S. Fanúšikovia progresívnej Netflix tvorby sa nemusia báť toho, že ide o rok 1899. Homouši majú svoje zastúpenie aj tu a ani zlý patriarchát nie je taký silný, ako by človek na tú dobu čakal. Plus to je vlastne celé nádherný multikulti príbeh, v ktorom jazykové bariéry nehrajú žiadnu úlohu. ()

moviefreak 

všechny recenze uživatele

Strašne zaujímavý koncept, neustále záhady a prekvapenia, atraktívne lokácie starej lode... Ale akonáhle sa vyjde na palubu odporné CGI, nezaujímavé postavy a ich klišoidné príbehy, scenárom šuštiace správanie postáv, a hlavne tak pomaly rozbiehajúci sa seriál, že som sa až miestami nudil. Posledné dve sci-fi epizódy našťastie príbeh poriadne nakopli a postavy preriedili. Po seriály Dark poslabšie, ale na druhú sériu si určite počkám. ()

Galerie (84)

Zajímavosti (25)

  • Ve scéně, kdy se kněz (José Pimentão) snaží ukopnout trubku, aby pod ní kapitán (Andreas Pietschmann) mohl provléct řetěz pout, kopne v posledním záběru tak silně, že kapitánovi pouta z ruky viditelně spadnou (v čase 10:27). Nicméně v dalším záběru je již má opět nasazená a hledá způsob, jak by se jich zbavil. (Tarmenel)
  • Děj se má odehrávat v roce 1899, kdy se na moři setkávají dva parníky společnosti Steamship (Kerberos a Prometheus). V této době však existovalo jediné čtyřkomínové zaoceánské plavidlo – německá loď Kaiser Wilhelm der Große. Až v roce 1900 byl spuštěn na vodu druhý parník se čtyřmi komíny – Deutschland, ovšem tyto dvě lodi nepatřily do stejného rejdařství. (Robbi)
  • Po zrušení druhej série vznikla na change.org fanúšikovská petícia za zachovanie seriálu. V júni 2023 mala skoro 100 000 podpisov. (Arsenal83)

Související novinky

Seriál 1899 končí po první řadě

Seriál 1899 končí po první řadě

03.01.2023

Možná až příliš ambiciózní byli tvůrci kultovního seriálu Dark od Netflixu. Jejich novinka 1899 totiž opět vrstvila jednu záhadu za druhou, aniž by to však dělala natolik uspokojivým způsobem, jako… (více)

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

29.12.2022

Opět se nám blíží konec roku, ale ještě před tím, než se všichni ČSFĎáci rozutečou do víru silvestrovských oslav, máme tu tradiční ohlédnutí za nejlepšími filmy a seriály roku podle nejoblíbenějších… (více)

Novinka tvůrců Dark dobývá Netflix

Novinka tvůrců Dark dobývá Netflix

20.11.2022

Tento týden vyšel seriál 1899, mysteriózní thriller o záhadě ztracené posádky velkého parníku. A premiéra to byla opravdu úspěšná. Netflix se do propagace novinky docela opřel, na sociálních sítích… (více)

Reklama

Reklama