Reklama

Reklama

Epizody(6)

Tentokrát jsme pro diváky připravili seriál, která nás zavede do prostředí vrcholového sportu osmdesátých let. Jeho protagonisty jsou mladí muži trénující atletiku a v jejich centru Ondřej (S. Skopal) a Michal (J. Čenský). Ondřej Vesecký je držitelem evropského rekordu na 1500 metrů, mistrem Evropy, je hvězdou ve sportu i ve svém soukromí. Má přítelkyni Lenku, pevné zázemí a dobrého trenéra. I když to vypadá, že Ondřej nemá konkurenci, objevuje se najednou mladý, talentovaný běžec Michal Klánský, který se pro Ondřeje Veseckého překvapivě stává vyrovnaným soupeřem, s nímž napříště bude bojovat o mílařský trůn. (Česká televize)

(více)

Recenze (141)

triatlet 

všechny recenze uživatele

Na začátku 90. let působily scény českých půlkařů mezi mezinárodní elitou jako sci fi. Sváťovi Skopalovi to ale běhalo. Odpočinkový seriál ze sportovního prostředí. Výborná je hudba - především při běžeckých sekvencích. I když zachycení vztahů je povrchní, nepřesvědčivé až statické (např. rodiče Veseckého u televize), tak momenty, kdy se běží obyčejný mistrák v rámci Československa, působí, jako by aktéři běželi v reálu olympijský závod. Dojem kazí poslední díl, ve kterém je maratonský motiv sice pěkným symbolem, ale boj o bednu v podání českých běžců je utopie. Navíc autoři nahromadili množství motivů (záchrana soupeře, partnerské vztahy), jejichž podání působí stylizovaně, nepřesvědčivě. ()

Ivoshek 

všechny recenze uživatele

Moje nejoblíbenější postava je tajemný běžec Sparty s číslem osm, který vždy vede, ale pak ho ve finiši předběhnou Čenský, Baselides a Skopal. :)) Celkově je to povedený sportovní seriál, který má svoje silnější i slabší stránky, nicméně ty silnější převažují. Důležité je, že hlavní linie příběhu funguje a dá se Skopalovi věřit. Úspěchy, pád skoro až na dno i návrat... Výborný Čepek (toho mám rád, každá scéna s ním je radost). Už trochu hůř fungujou boční linky, hlavně příběhy o partnerských vztazích, i dost herců je poněkud prkenných (z těch známých Čenský, Vašut, Šimůnek jako běžec Chládek). Na druhé straně tu člověk vidí spoustu pak slavných jmen (třeba ten, co vyvolá sázku o běh s tramvají je mladý Novotný ještě s vlasama). No když to vezmu jako celek, bavilo mne na to koukat. Což je překvapivé u filmu o něčem tak nudném, jako je běh. A ve srovnání s dnešními českými seriály to je pořád o ligu lepší. ()

Reklama

Stallone 

všechny recenze uživatele

Výborný seriál ze sportovního prostředí. Pro mě zatím nejlepší role kterou jsem viděl od Svatopluka Skopala. Shlédnul jsem všech šest dílů během dvou dnů a prožíval s hlavním hrdinou jeho život. Bylo to krásné. Viděl jsem se v něm. Kdybych se mohl podruhé narodit, chtěl bych být sportovec. Jen mě mrzí ten závěr. Jednak to, že měl vyhrát to MS a nedávat tam scénu s oživováním a hlavně tam měl být návrat k té jeho manželce. Nedával bych do seriálu, že si brala toho Vašuta. Opravdu měl hlavní hrdina zůstat s původní partnerkou. To jediné mě zklamalo. ()

wayne99 

všechny recenze uživatele

Pro postavu výškařky Aleny se nabízela ideální představitelka - Ivana Chýlková, kterou režisér Jiří Adamec původně oslovil, ale při pokusech ve výškařském sektoru to Ivaně jaksi nešlo a tak byla do role obsazena méně známá Renata Mašková, která zde působí poněkud nevýrazně, což je škoda, Ivana Chýlková mohla dodat postavě větší šťávu. Ondřeje Veseckého měl hrát Jan Čenský, až poté si producenti vzpoměli na Svatopluka Skopala, který rekreačně běhal a Honza Čenský byl tak odsunut do role jeho konkurenta Michala Klánského. Nejlepší je pak budoucí moderátorská hvězda Snídaně s Novou - Libor Baselides, postavu libového frajírka, který dokáže hravě sbalit každou ženskou, aby s ním pak zamávala slovenská studentka Kamila Málková, zahrál dokonale. Běžecké scény seriálu se natáčely během skutečného Memoriálu Evžena Rošické, to proto aby byla zajištěna dostatečná divácká kulisa v ochozech, vzpomínám si, že jeden z moderátorů přímého přenosu tehdy mimoděk poznamenal, že časy herců nebyly od profesionálních sportovců až tak moc vzdálené... Natáčení probíhalo v roce 1989, na uvedení v TV jsme si museli počkat až do roku 1991, od té doby už nebyl nikdy reprízován, což je velká škoda, protože nové seriály kvalitu těch neprorežimních předrevolučních jaksi postrádají, třeba taková Poslední sezóna nesahá tomuto seriálu ani po kotníky... ()

topi80 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Asi největší seriálové překvapení, jaké jsem kdy zažil. Čekal jsem nějakou blbost typu Chlapci a chlapi a místo toho jsem se dočkal jednoho z nejpovedenějších českých seriálů o sportu, o přátelství a o nezlomné vůli. Seriál mě opravdu pohltil, o tom nejlépe svědí to, že jsem jej na Youtube zlhtnul během jednoho víkendu. Veškeré sportovní záběry jsou věrohodné, stejně jako trénink, ani na chvíli jsem neměl pocit nějaké trapnosti či křečovitosti. Budiž odpuštěny ty přechody na dlouhé tratě. A příběh? Líbí se mi, jak to bylo pojaté. Hlavní hrdina Ondra Vesecký není typický klaďas, kterého si oblíbíte od první minuty, ale v průběhu oněch šesti dílů si vás nadobro získá, přestože marně pátráte čím. Možná právě tím, že je to člověk s velkými chybami, stejně jako my všichni. Životní role Svatopluka Skopala, ale získal si mě i Jan Čenský a všichni další (o Čepkovi a Brzobohatém snad netřeba mluvit). Mistrovský kousek, který ve vás zanechá víc, než si myslíte. ()

Galerie (12)

Zajímavosti (46)

  • Ondřej Vesecký (Svatopluk Skopal) bol v seriáli niekoľkokrát označovaný ako bývalý majster Európy na 1500 metrov. V dobe natáčania seriálu bol držiteľom tohoto titulu Angličan Steve Cram. V skutočnosti Československo nikdy takéhoto majstra nemalo. Najlepším umiestnením na tejto trati bolo na ME 1954 v Berne a ME 1962 v Belehrade, kde bežci Stanislav Jungwirth a Tomáš Salinger vybojovali tretie miesta. [Zdroj: Wikipedia] (Raccoon.city)
  • Ako diváci sa využíval komparz, ktorý sa podľa požiadaviek režiséra presúval po tribúnach tak, ako bolo potrebné. Pretekárske pole bežcov doplňovali ako komparz aj skutoční atléti. Tí si v natáčacích prestojoch dávali kolá navyše, aby pôsobili dojmom unavených pretekárov. (Raccoon.city)
  • Herci museli zvládnuť bežecký štýl, ale museli mať aj vypracované telá, ako to vidíme u atlétov, aby pohľad na bežiacich hercov nebol smiešny alebo trápny. Túto stránku mal na starosti PaeDr. Milan Jílek, majster ČSSR v behu na 500 metrov. (Raccoon.city)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno