Reklama

Reklama

Epizody(6)

Tentokrát jsme pro diváky připravili seriál, která nás zavede do prostředí vrcholového sportu osmdesátých let. Jeho protagonisty jsou mladí muži trénující atletiku a v jejich centru Ondřej (S. Skopal) a Michal (J. Čenský). Ondřej Vesecký je držitelem evropského rekordu na 1500 metrů, mistrem Evropy, je hvězdou ve sportu i ve svém soukromí. Má přítelkyni Lenku, pevné zázemí a dobrého trenéra. I když to vypadá, že Ondřej nemá konkurenci, objevuje se najednou mladý, talentovaný běžec Michal Klánský, který se pro Ondřeje Veseckého překvapivě stává vyrovnaným soupeřem, s nímž napříště bude bojovat o mílařský trůn. (Česká televize)

(více)

Recenze (141)

Sandiego 

všechny recenze uživatele

Skutečně velkorysý a dynamický projekt Československé televize z atraktivního prostředí, s jasným dramatickým obloukem i životnými postavami. Samozřejmě, tu výchovnou apelativnost a jemně moralizující tón je třeba občas překousnout, avšak nakonec ve sportovní tematice je otázka fair play a přátelských obětí aktuální i dnes, takže není důvod skřípat zuby. Daleko zajímavější než praktiky v atletickém družstvu je především vnitřní krize hlavní postavy, jejíž pád na dno je podán uvěřitelně a nebojí se tnout do živého (v tomto ohledu je první polovina seriálu ve srovnání s dobovou televizní produkcí skutečně působivá). Cesta zpět na vrchol bohužel už tak přesvědčivá není, čím dál více se zaměřuje na konstruované momenty, následováníhodné postoje postav, na méně důležité vztahové vložky, které se společně s několika zvraty někdy dostávají blízko úrovni Adamcova pozdějšího pokusu Pojišťovna štěstí a ani ta běžecká klání už nemají takový drajv a napětí. Přesto i zde se stále objevuje dost dobře napsaných momentů a závěrečný maratón je důstojným vyvrcholením celého příběhu. Výsledný mírný dobový nadprůměr přesto zaokrouhluji nahoru a to především díky vynalézavé a občas značně sugestivní kameře a výtečnému hudebnímu doprovodu Karla Svobody, který dodává závodním scénám neskutečný náboj a na dlouho uvízne v hlavě. Právě tyto dvě složky dělají z Dlouhé míle skutečně plnohodnotný seriálový zážitek, který úspěšně vzdoruje i onomu čtvrstoletí od svého vzniku. ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Víš, co by to bylo, kdyby chlap z našeho baráku vyhrál Mistrovství světa? Přinejmenším by tady spravili výtah a vymalovali barák." I to je důvod fandit československýmu sportovci. Já mám sport rád, vášnivě ho provozuju, se zájmem se na něj dívám a tak jsem si seriál ze sportovního prostředí nemohl nechat ujít při premiéře v Československý televizi. Bylo tam všechno - hodní, zlí, talentovaní, pedanti, líní, přející, závidící, doping i běžeckej závod s tramvají. Co chtít víc? Možná špetku věrohodnosti, možná míň předvídatelnosti a možná o třicet kilo lehčího maratonce, ale já jsem se přitom rozhodně nenudil. ()

Reklama

Caszidy 

všechny recenze uživatele

Seriál o pevném přátelství, touze závodit a nezdolné vůli z atraktivního sportovního prostředí atletů a jejich životů. Je to sice plné klišé a šablonovitých postav, ale kvalitní herecké obsazení a výkony Svatopluka Skopala a Jana Čenského projekt táhnou nahoru. Navíc Radoslav Brzobohatý se zde tentokrát objevuje v záporné roli. Zaujme i hudba Karla Svobody. ()

Mrkvič 

všechny recenze uživatele

Překvapivě realistický seriál ze sportovního prostředí. Ostatně jako Nemocnice a Sanitka ze zdravotnictví. Sice je to místy sranda ne moc chtěná, ale oproti jiným žánrovkám ze současnosti je to paráda. Pro trouby, co tu napíší, jak je to pitomý: o pár bodů stouplo hodnocení, když se seriál dostal do povědomí atletů, takže na tom srandovním pobíhání přeci jen něco bude. Jeden z dílů plný příšerného Baselidese se teda skoro nedá vydržet, ale závěr je po těch strávených hodinách docela nezvykle příjemný. ()

Castrator 

všechny recenze uživatele

Co je Rocky Balboa pro box, to je Ondra Vesecký pro atletiku. Až po pětadvaceti letech jsem se zase setkal s touto mou seriálovou láskou z dětství až začínající puberty. Dlouhou míli a příběh Ondry Veseckého jsem tehdy opravdu "žral". Dlouho jsem nedokázal dokopat se na seriál podívat znovu (díky repríze po dvaceti letech byl a je naštěstí k dispozici, dokonce na webu ČT), vždy jsem kouknul na první díl nebo jeho část a na sledování celku jsem si neudělal čas. Bohužel. Nebo možná bohudík. Díky tomu jsem se k němu dostal ve chvíli, kdy mi dokonale sednul a já zhltnul první díl, po něm druhý, pak třetí, čtvrtý, pak i pátý a šestý a šel v sedm ráno spát. Dlouhá míle mě chytla jako kdysi, jednoznačně ční nad ostatními seriálovými počiny československé nebo české produkce. Těžko uvěřit, že seriál byl natočený ještě za bolševika (vysílán byl asi o rok později) a má ho na svědomí ten, který je pro svou tvorbu pro komerční televize posledních dvacet let vysmíván. ()

Galerie (12)

Zajímavosti (46)

  • V podstate skoro celá časť seriálu opisuje Európsky pohár v atletike, ktorý sa konal v Maďarsku na Budapeštianskom Nép štadióne. Európsky pohár v atletike bola atletická tímová súťaž európskych družstiev organizovaná v rokoch 1965-2008 Európskou atletickou asociáciou, ale na Budapeštianskom Nép štadióne sa konal iba v roku 1970, a aj to iba ženská časť. V roku 2009 sa súťaž obmenila a premenovala na Majstrovstvá Európy družstiev v atletike, taktiež priniesla mnoho nových pravidiel. (Raccoon.city)
  • Herci museli zvládnuť bežecký štýl, ale museli mať aj vypracované telá, ako to vidíme u atlétov, aby pohľad na bežiacich hercov nebol smiešny alebo trápny. Túto stránku mal na starosti PaeDr. Milan Jílek, majster ČSSR v behu na 500 metrov. (Raccoon.city)
  • V záberoch z halových pretekov sa v poli bežcov ako komparzista často objavoval Róbert Štefko, vynikajúci československý vytrvalec, účastník OH a neskôr tréner. (Raccoon.city)

Reklama

Reklama