Reklama

Reklama

Boží mlýny

(seriál)
  • Slovensko Božie mlyny
Česko, 2021, 5 h 33 min (Minutáž: 54–58 min)

Režie:

Jan Hřebejk

Kamera:

Martin Šácha

Hudba:

Matěj Kroupa

Hrají:

Martin Myšička, Vincent Navrátil, Eliška Křenková, Robert Nebřenský, Jiří Lábus, Josef Prouza, Petr Prokop, Matěj Ruppert, Jiří Maryško, Jiří Bábek (více)
(další profese)

Epizody(6)

Obsahy(1)

Seriál v režii Jana Hřebejka kombinuje thriller s tradicí české kriminální komedie. Váhy v rukou Spravedlnosti jsou někdy natolik zatíženy korupcí, že viník odejde od soudu bez trestu. Děj scenáristů Janka Kroupy a Jana Drbohlava přivádí na scénu partu mstitelů, kteří postrčí kola pomyslných božích mlýnů dopředu. Vždyť jak se zpívá ve známém spirituálu: „Chtěl bych aspoň na chvíli být mlynářem!“ Pokud nejde usvědčit vrahy, podvodníky a násilníky z činu, který spáchali, co jim nastražit past? Nachytat je na jiné jejich slabosti: na jejich pocit nadřazenosti, beztrestnosti, nepostižitelnosti, na jejich chamtivost a ochotu zkoušet stejné špinavé triky zas a znovu. Kriminální zápletky jsou kořeněny humorem a nadsázkou. (Česká televize)

(více)

Recenze (80)

blackrain 

všechny recenze uživatele

Taková malá televizní pohádka na dobrou noc pro dospělé. Martinovi Myšičkovi ta role sedla.  Líbil se mi v ní. Chvilkami mi připomínal Holmese. Asi to bylo těmi dýmkami. Je to sice hodně naivní, ale mně zajímalo, jak ty zločince vždycky dostanou a taky čím. Podobná organizace by se určitě šikla i v reálném světě. ()

Dzonysek 

všechny recenze uživatele

Celkově hodnotím jako průměr, i když potenciál měl seriál větší. Jsou tam místy velmi vtipné momenty, Robert Nebřenský je dle mého stále nedostatečně ceněný herec.  Martin Myšička také hraje poměrně s nadhledem a jeho role je velmi uvěřitelná. Někdy ale přejdou dialogy a pointy do totální křeče a vtip je pak spíš k ošívání se, než k zasmání. Počáteční neotřelý nápad (i když takový seriál Hustle z roku 2004 pracuje s dost podobným schématem) trestat ty, na které světská spravedlnost nedosáhne, se postupně okouká a kvalita dílů má dost sestupnou tendenci. Hlavní hrdinové k dosažení nepochybně ušlechtilých cílů systematicky obcházejí zákon, ale jejich morální reflexe takové jednání je vlastně natolik nízká, že jim ve výsledku divák vlastně ani nefandí. A na Elišku Křenkovou už asi nechci koukat v jiném seriálu nebo filmu - po několikáté potvrzuje, že je herečkou jedné polohy/jednoho výrazu a je to dost otravné. ()

Reklama

Splasher 

všechny recenze uživatele

Nemám rád polopatické vysvětlování (kamerový detail na 5 vteřin), tady navíc umocněné i slovně tím, že to pro jistotu Fait svým kolegům (a pomalejším divákům) na konci epizod celý vysvětlí. Opravdu špatné scénáristicky a herecky slabší rutina. ___ Autor tohoto komentáře byl zproštěn obžaloby, protože dle §226b hodnocení pod 3 hvězdy není trestným činem. ()

Wally 

všechny recenze uživatele

Z prvního dílu jsem byl nadšený, protože závěrečné rozuzlení jsem nečekal a hodně mne to pobavilo. U dalších dílů už člověk tušil a tak to nadšení nebylo tak velké, ale spokojenost byla. Nepovedl se poslední dvoudíl, který mi tam nějak neseděl... Herecký to bylo super - M. Myšička, E. Křenová, R. Nebřenský a i pro mne překvapivě protekční dítě V. Navrátil zahráli své role skvěle. Seriál sráží neskutečně nekvalitní a nevyvážený zvuk...za to by měl někdo dostat padáka... Jinak svěží vítr do seriálové tvorby! Pro mne lepší než Zločiny velké Prahy... ()

M.i.k.e 

všechny recenze uživatele

Poslední dobou nějak nemůžu s Hřebejkem najít společnou řeč,nicméně i tak jsem dal Božím mlýnům šanci a první díl mě bavil.Nebyla to sice žádná pecka,kterou bych vyhledával opakovaně,ale pokud by si seriál udržel tuhle formu,neměl bych nic proti.Bohužel ale neudržel a ve zbývajících pěti dílech jsem byl svědkem něčeho o čem nevím co si myslet.Měla to snad být parodie?Nebo nějaká místy dobře skrytá metasatira?Nebo to celé snad bylo myšleno vážně?Z indícií a z toho jak vážně se postavy berou bych tipoval třetí možnost a to je prostě špatně.Chápu,že žijeme v době,která v mnoha ohledech předčí divoké devadesátky,premiér na férovku krade,všichni to vidí a nikdo s tím nic neudělá atd atd.ale pokud Janek Kroupa zblbnul natolik ,že mu přijde v pořádku,že hlavní vyšetřovatel (který už ani navíc není u policie) může sám porušovat zákon,aby "boží mlýny" někoho semlely,je to hodně divná zpráva pro diváka.Postupem času navíc jde kvalita dolů natolik,že poslední dvě epizody vypadají,jak kdyby scénář psalo pětileté dítě a fakt sem si nebyl jistý,jestli autoři jen nezkouší co divák vydrží.A to je řeč pouze o samotném "případu".Vedle toho tu jsou totiž ještě pomyslné třešničky na dortu typu - skoro plnoletá skoro Vitenamka si bere Lábuse pro občanství,přičemž je a)úředně mrtvá a za její vraždu byl někdo (nejspíš) odsouzen b) cca pět minut před svatbou je zmíněné,že je narozená v Rumburku a tudíž má občanství od narození.Jsou to detaily,ale je jich hodně a ve výsledku jsou to další a další hřebíčky do už tak špatně udělané rakve...20% ()

Galerie (104)

Zajímavosti (41)

  • Vnitřní prostory policie se natáčely v budově CERGE-EI v ulici Politických vězňů v Praze. (mandarinka)
  • Kvůli roli Alexe Brauna si Vincent Navrátil musel udělat řidičák na motorku. Česká televize mu zajistila rychlokurz. (SONY_)

Reklama

Reklama