Reklama

Reklama

Boží mlýny

(seriál)
  • Slovensko Božie mlyny
Česko, 2021, 5 h 33 min (Minutáž: 54–58 min)

Režie:

Jan Hřebejk

Kamera:

Martin Šácha

Hudba:

Matěj Kroupa

Hrají:

Martin Myšička, Vincent Navrátil, Eliška Křenková, Robert Nebřenský, Jiří Lábus, Josef Prouza, Petr Prokop, Matěj Ruppert, Jiří Maryško, Jiří Bábek (více)
(další profese)

Epizody(6)

Obsahy(1)

Seriál v režii Jana Hřebejka kombinuje thriller s tradicí české kriminální komedie. Váhy v rukou Spravedlnosti jsou někdy natolik zatíženy korupcí, že viník odejde od soudu bez trestu. Děj scenáristů Janka Kroupy a Jana Drbohlava přivádí na scénu partu mstitelů, kteří postrčí kola pomyslných božích mlýnů dopředu. Vždyť jak se zpívá ve známém spirituálu: „Chtěl bych aspoň na chvíli být mlynářem!“ Pokud nejde usvědčit vrahy, podvodníky a násilníky z činu, který spáchali, co jim nastražit past? Nachytat je na jiné jejich slabosti: na jejich pocit nadřazenosti, beztrestnosti, nepostižitelnosti, na jejich chamtivost a ochotu zkoušet stejné špinavé triky zas a znovu. Kriminální zápletky jsou kořeněny humorem a nadsázkou. (Česká televize)

(více)

Zajímavosti (43)

Boží mlýny - Provaz (2021) (epizoda) (E01)

  • Zinscenované fotografie, kde je policista Fait (Martin Myšička) v důvěrném styku s jedním z gaunerů, a mají to být důkazy proti nim, se stejně tak mohli obrátit proti policistovi. (sator)

Boží mlýny - Provaz (2021) (epizoda) (E01)

  • Reportérka, která chodí s kameramanem po budově Generální inspekce a točí si, co je napadne, a nakonec se dostanou k mřížím vazební věznice a dělají rozhovor se zadrženým Faitem (Martin Myšička), tak celá scéna je opravdu za hranou představitelného či možného. Ve skutečnosti by toto nebylo možné. (sator)

Boží mlýny - Provaz (2021) (epizoda) (E01)

  • Strangulační rýha oběšeného vypadá jinak, když je za krk vytažen anebo když skočí. I způsob smrti je jiný, při pomalém vytažení dojde k udušení, zatímco při skoku dochází ke zlomení vazu, i začínající patolog by to musel objevit. (sator)

Boží mlýny - Provaz (2021) (epizoda) (E01)

  • Fait (Martin Myšička) ukazuje kadeřnici doklad policisty a ona říká: „To jste vy?“ Fait odpovídá: „To není tak stará fotka.“ Jenže na záběru není žádný doklad totožnosti, jen policejní odznak. (sator)

Boží mlýny - Spící lodě (2021) (epizoda) (E02)

  • V čase 00:08:09 můžeme v levém okraji obrazovky zahlédnout kus natáčecí techniky, pravděpodobně mikrofon. (dejv997)

Boží mlýny - Sekta (2021) (epizoda) (E04)

  • Lékař mluví o otravě Fraňka thallidem sodným, který má být účinnou látkou jedu na krysy. Žádná taková chemická látka ale neexistuje – thallium nemá ze své polohy v periodické tabulce možnost jednoduše vytvářet záporně nabité ionty. V jedu na krysy se tak používají jiné sloučeniny thallia – chloridy a sírany thallné. (azcr)

Boží mlýny - Sekta (2021) (epizoda) (E04)

  • Kapitán Fait (Martin Myšička) má právnické vzdělání, ale nějak se mu setřel rozdíl mezi vraždou a zabitím. V případě sekty se nejedná o vraždu, o které Fait opakovaně mluví, protože nic takového nepřipravovali a také chyběl úmysl zabít. (sator)

Reklama

Reklama