Reklama

Reklama

zpět na všechny novinky
Prach a Broky jsou online!

Prach a Broky jsou online!

02.09.2016

Tento pokus o vytvoření české hrdinské týmovky jsme zmiňovali už v lednu, kdy měl snímek pražskou premiéru. Teď je film zdarma ke shlédnutí online, a to i přímo na profilu ČSFD. Na první pohled šílený guláš českých a slovenských loupežníků budí rozporuplné reakce: jedni filmu vytýkají pokulhávající herecké výkony a v natáčení amatérských snímků nespatřují žádný přínos, druzí naopak oceňují nápad a odvahu natočit takhle výpravný nezávislý film.

 

Prach a Broky by se daly nazvat typickým snímkem, jenž vznikl skrze crowdfunding; otěže filmové produkce převzali filmoví nadšenci a peníze se vybraly díky tomu, že dostatečný počet lidí chtěl nápad vidět realizovaný. Konečná verze filmu tak ztělesňuje potenciál crowdfundingu, se všemi jeho klady i zápory. Tvůrci museli samozřejmě velmi šetřit, rekvizity i kostýmy si z velké části vyráběli sami a dokonce si střihli i stěžejní role; toporný Lotrando nebo Rumcajs tak pro některé diváky můžou být jen těžko stravitelným soustem. Na druhou stranu tento způsob financování zaručil autorům tvůrčí svobodu a přinesl tak velice svérázný scénář plný hlášek a odkazů na českou literaturu.

 

Ať už se vám crowdfundingové filmy líbí nebo ne, je třeba přijmout fakt, že se pomalu stávají součástí koloritu naší kinematografie. Buďme za ně rádi a vyhlížejme další nezávislé projekty českého filmu!

Reklama

Související novinky

Amatérský velkofilm Prach a Broky je v kinech

Amatérský velkofilm Prach a Broky je v kinech

10.01.2016

Vody českého nezávislého filmu včera rozvířila pražská premiéra amatérského snímku Prach a Broky. O co jde? Hodinu dlouhý film se točí okolo sedmi nejslavnějších českých a slovenských loupežníků. V… (více)

Reklama

Nejčtenější novinky

Ani Furiosa nezabrala, lidé do kin nechodí

Ani Furiosa nezabrala, lidé do kin nechodí

29.05.2024

Pohled na celosvětové tržby kinařů je tento rok týden od týdne smutnější. O potenciální blížící se krizi kin i velkých filmových studií se mluví už poměrně dlouho a důvody jsou nasnadě. Vzestup… (více)

Johnny Depp bude satan od Terryho Gilliama

Johnny Depp bude satan od Terryho Gilliama

09.06.2024

Hollywood dával nějakou dobu od Johnnyho Deppa (Piráti z Karibiku: Salazarova pomsta) ruce pryč. Během jeho soudních tahanic s bývalou partnerkou Amber Heard (Aquaman) se zdálo, že slavnému herci… (více)

Nejnovější novinky

13. Filmový víkend ČSFD (2.-4. srpna)

13. Filmový víkend ČSFD (2.-4. srpna)

včera

Drazí ČSFĎáci, s velkou radostí vás tento rok opět zveme na Filmový víkend ČSFD, který se dočká již 13. ročníku. Náš vlastní malý filmový svátek se bude konat od pátku 2. srpna do nedělního rána 4.… (více)

Bob Odenkirk znovu v akci

Bob Odenkirk znovu v akci

včera

Během covidové pandemie se mnoho úspěšných filmů neobjevilo. Každý zářez, který účetním filmových studií přinesl alespoň nějaké dolary, měl cenu zlata. I proto se rázem po premiéře akčního filmu… (více)

Jennifer Lawrence a vražedné manželky?

Jennifer Lawrence a vražedné manželky?

24.06.2024

Je libo vražedné mystérium mezi soutěživými americkými paničkami? Oscarová herečka Jennifer Lawrence (Terapie láskou, Hunger Games) si má zahrát hlavní roli v mysteriózní detektivce od společností… (více)

Reklama

Reklama