Reklama

Reklama

zpět na všechny novinky
Zlatá palma festivalu v Cannes zná svého vítěze

Zlatá palma festivalu v Cannes zná svého vítěze

25.05.2024 Autor Goldbeater

Večer v sobotu 25. května proběhl ceremoniál slavnostního zakončení 77. ročníku prestižního mezinárodního Filmového festivalu v Cannes. Na prosluněné francouzské riviéře tak skončil dvanáctidenní filmový svátek, nejvýznamnější filmový trh a přehlídka talentovaných tvůrců z celého světa i jejich obdivuhodných počinů. Dočkali jsme se letos přehlídky opravdu rozmanitých děl včetně několika opravdu obřích premiér značně očekávaných filmových kolosů, jako byla Millerova Furiosa: Sága Šíleného Maxe, Costnerův Horizont: Americká sága a Coppolova Megalopolis (první dva zmíněné snímky byly zařazené mimo Hlavní soutěž festivalu).

 

Dnes byly rozdány také hlavní ceny festivalu včetně Zlaté palmy pro nejlepší film letošního 77. ročníku. Slavnostním zakončovacím večerem přítomné provázela francouzská herečka Camille Cottin. Porota hlavní soutěže ve složení světových tvůrců, jimiž jsou J. A. BayonaEbru CeylanPierfrancesco Favino, Eva Green, Lily GladstoneHirokazu Kore-edaNadine Labaki, Omar Sy a v neposlední řadě samotná prezidentka poroty, Greta Gerwig, nakonec vybrala jako hlavního vítěze letošního ročníku festivalu americký nezávislý snímek Anora osobitého režiséra Seana Bakera (The Florida Project, Red Rocket). Komediální drama o příhodách mladé sexuální pracovnice si během festivalového uvedení vysloužilo hodně značnou chválu.

 

Druhé nejvýznamnější ocenění v Cannes, Velká cena festivalu, putovala do Indie díky dramatu All We Imagine as Light režisérky Payal Kapadia. Cenu pro nejlepší režii si odnesl Portugalec Miguel Gomes za své nejnovější koprodukční drama Grand Tour. Cenou pro nejlepší scénář byla oceněna francouzská filmařka Coralie Fargeat za svůj chválený a hvězdně obsazený hororový počin The Substance. V hlavních hereckých kategoriích letos bylo rozdělení ocenění poměrně zajímavé a netradiční. Zatímco nejlepším hercem byl zvolen Jesse Plemons v triptychu Milé laskavosti režiséra Yorgose Lanthimose, cena pro nejlepší ženský herecký výkon putovala rovnou trojici hereček v komediálním krimi Emilia Perez Jacquese Audiarda. Ocenění tedy získaly Zoe Saldana, zpěvačka Selena Gomez i transgender herečka Karla Sofía Gascón. Tento snímek získal mimo jiné i cenu poroty.

 

Speciální ocenění a také cena FIPRESCI putovala koprodukčnímu dramatu The Seed of the Sacred Fig od vězněného íránského tvůrce Mohammada Rasoulofa. Nejlepším filmem sekce Un certain regard se stalo čínské drama Gou zhen (Black Dog) režiséra Hu Guana. O cenu pro nejlepší režii v rámci této sekce se letos rozdělili rovnou dva tvůrci, režisérka Rungano Nyoni za koprodukční drama On Becoming a Guinea Fowl a italský tvůrce Roberto Minervini za historický válečný snímek I dannati (The Damned). Ocenění Zlaté oko za dokumentární film letos putovalo dvěma snímkům, konkrétně dílům Ernest Cole, photographe v režii Raoula Pecka a Rafaat einy ll sama (The Brink of Dreams) od Aymana El Amira a Nady Riyadh. Zlatou palmou za krátkometrážní snímek byl oceněn počin The Man Who Could Not Remain Silent chorvatského režiséra Nebojši Slijepčeviće.

 

Cena Zlatá kamera putovala snímku Armand v režii Halfdana Ullmanna Tøndela a Queer palmou byl oceněn rumunský thriller Three Kilometres to the End of the World režiséra Emanuela Pârvu. Každoročně je v rámci Festivalu v Cannes také tradicí, že si pár zasloužilých světových tvůrců odnese čestné ocenění za svůj celoživotní přínos kinematografii. Tato cena letos putovala nejen oblíbené americké herečce Meryl Streep, ale také japonskému studiu Ghibli založené Hajaem Mijazakim a Isaem Takahatou, které stojí za jedněmi z nejvýraznějších počinů dálnovýchodní filmové animace. Dnes navíc z rukou režisérského kolegy Francise Forda Coppoly převzal čestnou Zlatou palmu také osmdesátiletý americký tvůrce stojící za zřejmě nejznámějším sci-fi počinem všech dob, George Lucas. Celý přehled všech letošních vítězů a oceněných si můžete mimo jiné prohlédnout přímo v naší sekci Ocenění.

Reklama

Související novinky

Spojí Chris Hemsworth G.I. Joe a Transformery?

Spojí Chris Hemsworth G.I. Joe a Transformery?

31.05.2024

Sympatický rodák z Austrálie se stále vehementně snaží vymanit se ze škatulky marveláckého Thora. Nejspíš si je velmi dobře vědom toho, že ze slávy boha hromu se věčně žít nedá, proto se snaží… (více)

Ani Furiosa nezabrala, lidé do kin nechodí

Ani Furiosa nezabrala, lidé do kin nechodí

29.05.2024

Pohled na celosvětové tržby kinařů je tento rok týden od týdne smutnější. O potenciální blížící se krizi kin i velkých filmových studií se mluví už poměrně dlouho a důvody jsou nasnadě. Vzestup… (více)

Filmoví velikáni v Cannes budí rozpaky

Filmoví velikáni v Cannes budí rozpaky

21.05.2024

Vyjma hokejových komentátorů jsou v těchto dnech nejzaměstnanějšími pracovníky v celé Evropě nejspíš ti šťastlivci, kteří v Cannes drží stopky a měří, jak dlouho po skončení filmu trvají které ovace… (více)

Zemřel Roger Corman

Zemřel Roger Corman

12.05.2024

Svět filmu přišel o jednu z ikon americké kinematografie, v kalifornské Santa Monice totiž zemřel legendární americký režisér, producent a scenárista Roger Corman. Bylo mu úctyhodných osmadevadesát… (více)

Další Šílený Max je v přípravách

Další Šílený Max je v přípravách

02.05.2024

Již za pár týdnů nás v kinech čeká návrat do dynamického světa stvořeného vizionářem Georgem Millerem (Šílený Max). Furiosa: Sága Šíleného Maxe dorazí na plátna 23.5., tedy celých devět let poté, co… (více)

Jaké filmy budou soutěžit o Zlatou palmu v Cannes?

Jaké filmy budou soutěžit o Zlatou palmu v Cannes?

14.04.2024

Ve čtvrtek 11. dubna proběhla v kinosále UGC Normandie v Paříži tisková konference ku příležitosti zveřejnění oficiálního výběru v rámci programu nadcházejícího 77. ročníku Filmového festivalu v… (více)

George Lucas dostane čestné ocenění v Cannes

George Lucas dostane čestné ocenění v Cannes

10.04.2024

Legendární americký režisér, scenárista a producent George Lucas letos bude jedním z recipientů čestné Zlaté palmy Filmového festivalu v Cannes. Stane se tak 25. května během zakončovacího… (více)

Čtvrtý Star Trek možná přece jen dorazí

Čtvrtý Star Trek možná přece jen dorazí

28.03.2024

Filmové pokračování rebootované série Star Treku, jež by navázalo na třetí díl Star Trek: Do neznáma, bylo již několikrát oznámeno, aniž by se práce na něm jakkoliv pohnuly. Do absurdna byly tyto… (více)

77. ročník cen BAFTA - výsledky

77. ročník cen BAFTA - výsledky

19.02.2024

V neděli 18. února 2024 proběhl v Royal Festival Hall v londýnském Southbank Centre 77. ročník předávání prestižních cen Britské akademie filmových a televizních umění (BAFTA), během nějž byla… (více)

38. Premios Goya – výsledky

38. Premios Goya – výsledky

11.02.2024

V sobotu 10. února 2024 byly předány výroční španělské filmové ceny Goya. Slavnostní ceremoniál proběhl ve městě Valladolid, předávání cen tak vůbec poprvé probíhalo ve španělském regionu Kastilie a… (více)

Reklama

Reklama

Nejčtenější novinky

Nový Jurský svět našel hlavní tvář

Nový Jurský svět našel hlavní tvář

23.05.2024

Přípravy dalšího filmu ze světa Jurských parků a světů je v plném proudu a v těchto dnech stále probíhá zběsilý casting zcela nových tváří do legendární dinousauří franšízy. A jak se zdá, už víme, na… (více)

Cillian Murphy se vrací k zombíkům

Cillian Murphy se vrací k zombíkům

18.05.2024

Kolem málokterého projektu je v posledních měsících takové haló jako okolo další Boyleovy apokalyptické vize. O pokračování filmů 28 dní poté a 28 týdnů poté, v nichž Británii zachvátil virus, který… (více)

Nejnovější novinky

Druhé V hlavě je obrovský hit

Druhé V hlavě je obrovský hit

včera

Rozjuchané emoce nejsou pouze předmětem nového animáku V hlavě 2, neboť neskrývanou radost v současnosti jistě prožívají i u studia Pixar, potažmo u Disneyho. Film, v němž sledujeme myšlenkové a… (více)

Sci-fi Můj nepřítel dostane novou verzi

Sci-fi Můj nepřítel dostane novou verzi

včera

A je to tu zas! Nezastavitelný výrobní pás Hollywoodu brzy přinese další remake kultovní klasiky z osmdesátých let. Nové adaptace by se tentokrát měl dočkat dobrodružný science fiction snímek Můj… (více)

Nový film Spielberga možná našel hlavní hvězdu

Nový film Spielberga možná našel hlavní hvězdu

15.06.2024

Chystaný nový film oblíbeného režiséra Stevena Spielberga (E.T. - Mimozemšťan, Blízká setkání třetího druhu) možná našel hlavní hvězdu. Kolem stěžejní role v dosud nepojmenovaném snímku totiž podle… (více)

Reklama

Reklama