Reklama

Reklama

zpět na všechny novinky
Zemřela herečka Anouk Aimée

Zemřela herečka Anouk Aimée

18.06.2024 Autor Goldbeater

Přihází smutná zpráva pro celý filmový svět. V úterý ve svém domě v Paříži zemřela jedna z ikon francouzské kinematografie, herečka Anouk Aimée. Bylo jí obdivuhodných dvaadevadesát let. Zprávu potvrdila hereččina dcera Manuela Papatakis prostřednictvím svého instragramového účtu. Anouk Aimée, herečka nominovaná na Cenu Akademie a držitelka Zlatého glóbu i ocenění z Festivalu v Cannes, si za svou kariéru zahrála přibližně devět desítek filmových a televizních rolí a byla múzou legendárních evropských režisérů, jako jsou Federico Fellini, Claude LelouchJacques Demy.

 

Narodila se v roce 1932 v Paříži. Pocházela z herecké rodiny, a tak se na velkém plátně začala objevovat už od relativně mladého věku. Jejím celovečerním debutem byl snímek La Maison sous la mer z roku 1947. Bylo ji tehdy pouhých čtrnáct let. Následovala díla jako Milenci z VeronyPod pokličkou, Milenci z Montparnassu a Donchuáni. V roce 1960 si zahrála jednu z hlavních rolí v legendárním počinu Federica Felliniho pod názvem Sladký život. O tři roky později s věhlasným italským režisérem navázala opět spolupráci díky filmu Osm a půl opět s hercem Marcellem Mastroiannim v hlavní roli. Na počátku šedesátých let ozdobila svou kariéru také úlohami ve snímcích Lola, Poslední soudSodoma a Gomora.

 

V roce 1966 se po celém světě proslavila díky kriticky chválenému romantickému dramatu Muž a žena režiséra Clauda Leloucha, kde si po jejím bohu zahrála další ikona francouzské kinematografie, herec Jean-Louis Trintignant. Za svou roli Anne Gauthierové byla Anouk Aimée oceněna britskou cenou BAFTA jako nejlepší zahraniční herečka a za oceánem si vysloužila nejen Zlatý glóbus, ale také nominaci na Cenu Akademie pro nejlepší herečku v hlavní roli. Samotný film pak mimo jiné získal tři Oscary, cenu v kategorii pro nejlepší cizojazyčný film na Zlatých glóbech i Velkou cenu festivalu v Cannes.

 

Následovaly počiny jako Jeden večer, jeden vlak a Justine. Za koprodukční romantické drama Le Saut dans le vide si v roce 1980 odnesla cenu pro nejlepší herečku z Festivalu v Cannes. V roce 1986 Claude Lelouch navázal na jejich nejúspěšnější spolupráci snímkem Muž a žena po 20 letech, natočili však spolu mimo jiné i filmy Začít znovu, Ať žije životJsou dny... a úplňky. V roce 2002 získala Anouk Aimée ve Francii čestné filmové ocenění César a o rok později i Zlatého medvěda festivalu v Berlíně za svůj celoživotní přínos kinematografii. Na filmovém plátně ji diváci naposledy měli šanci vidět v roce 2019 díky závěru trilogie Clauda Leloucha, Nejlepší léta jednoho života.

Reklama

Související novinky

Zemřel herec Jean-Louis Trintignant

Zemřel herec Jean-Louis Trintignant

17.06.2022

Francouzská i světová kinematografie v pátek přišla o další velkou filmovou hvězdu, ve věku jednadevadesáti let totiž ve francouzském městě Uzès zemřel držitel ceny César, Zlaté palmy z Cannes i… (více)

Zemřela herečka Monica Vitti

Zemřela herečka Monica Vitti

02.02.2022

Přichází smutné zprávy z Říma. Ve věku 90 let zemřela ikona italské kinematografie šedesátých let, herečka Monica Vitti. Hvězda klasických filmů režiséra Michelangela Antonioniho dlouhou dobu… (více)

Sen noci svatojánské s živým doprovodem

Sen noci svatojánské s živým doprovodem

05.06.2020

K 60. výročí uvedení světově proslulého a mnoha cenami ověnčeného  loutkového filmu Sen noci svatojánské slavného malíře a sochaře Jiřího Trnky připravila společnost JV Classics jeho obnovenou… (více)

MittelCinemaFest 2019 začíná

MittelCinemaFest 2019 začíná

27.11.2019

Středoevropský festival italského filmu v Česku již po sedmé představí to nejzajímavější, co aktuálně italský filmový průmysl nabízí. Od 28. 11. do 9. 12. si MittelCinemaFest 2019 užijí i diváci v… (více)

Zemřel herec Charles Gérard

Zemřel herec Charles Gérard

20.09.2019

Ve věku 92 let zemřel francouzský herec Charles Gérard. Gérard patřil mezi oblíbené spolupracovníky režiséra Claudea Leloucha (Dobrodružství je dobrodružství) a byl také blízkým přítelem herce Jean… (více)

Začíná festival EIGASAI

Začíná festival EIGASAI

22.02.2018

Ve čtvrtek 22. února začíná v pražském kině Lucerna 11. ročník festivalu japonského filmu a kultury EIGASAI 2018. V letošním roce uplyne 20 let od chvíle, kdy se do filmového nebe odebral Akira… (více)

Zemřel Paolo Villaggio, pan účetní Fantozzi

Zemřel Paolo Villaggio, pan účetní Fantozzi

04.07.2017

V 84 letech nás v pondělí opustila italská komediální legenda Paolo Villaggio. Rodák z italského Janova si zahrál v desítkách italských komedií, nejvíc se ale proslavil jako nešikovný účetní Ugo… (více)

SOUNDTRACK Poděbrady 2017

SOUNDTRACK Poděbrady 2017

17.05.2017

Festival SOUNDTRACK Poděbrady přináší letos již po druhé jedinečnou podívanou ve spojení moderních technologií spolu s poslechem skvělé filmové hudby. Lázeňské město Poděbrady bude ve dnech 24. – 27.… (více)

Cinecittà – návrat ke slávě?

Cinecittà – návrat ke slávě?

30.11.2014

O italském filmovém studiu (čti „činečita") sídlícím v Římě jsme se tu už zmínili před několika měsíci v souvislosti s několika připravovanými nákladnými televizními sériemi (jedna z nich v režii… (více)

Chomet si troufá na italskou legendu

Chomet si troufá na italskou legendu

10.08.2014

Francouzský animátor a režisér Sylvain Chomet za sebou ještě mnoho celovečerních filmů nemá, ale vždy, když s něčím přijde, je to velká událost. Jeho Trio z Belleville a Iluzionista jsou špičkou… (více)

49. MFF Karlovy Vary coming soon

49. MFF Karlovy Vary coming soon

10.04.2014

Už za tři měsíce začne 49. ročník Mezinárodního filmového festivalu Karlovy Vary. Podobně jako každý rok budou i letos v programu představeny retrospektivy několika osobností světového filmu. Diváci… (více)

Reklama

Reklama

Nejčtenější novinky

Ani Furiosa nezabrala, lidé do kin nechodí

Ani Furiosa nezabrala, lidé do kin nechodí

29.05.2024

Pohled na celosvětové tržby kinařů je tento rok týden od týdne smutnější. O potenciální blížící se krizi kin i velkých filmových studií se mluví už poměrně dlouho a důvody jsou nasnadě. Vzestup… (více)

Johnny Depp bude satan od Terryho Gilliama

Johnny Depp bude satan od Terryho Gilliama

09.06.2024

Hollywood dával nějakou dobu od Johnnyho Deppa (Piráti z Karibiku: Salazarova pomsta) ruce pryč. Během jeho soudních tahanic s bývalou partnerkou Amber Heard (Aquaman) se zdálo, že slavnému herci… (více)

Nejnovější novinky

Agenti ČSFD se vrací na MFF Karlovy Vary

Agenti ČSFD se vrací na MFF Karlovy Vary

dnes

Již za pár dnů odstartuje 58. ročník Mezinárodního filmového festivalu Karlovy Vary. Na ČSFD vám tradičně přinášíme speciální sekci věnovanou tomuto tuzemskému filmovému svátku. V ní kromě… (více)

13. Filmový víkend ČSFD (2.-4. srpna)

13. Filmový víkend ČSFD (2.-4. srpna)

včera

Drazí ČSFĎáci, s velkou radostí vás tento rok opět zveme na Filmový víkend ČSFD, který se dočká již 13. ročníku. Náš vlastní malý filmový svátek se bude konat od pátku 2. srpna do nedělního rána 4.… (více)

Bob Odenkirk znovu v akci

Bob Odenkirk znovu v akci

včera

Během covidové pandemie se mnoho úspěšných filmů neobjevilo. Každý zářez, který účetním filmových studií přinesl alespoň nějaké dolary, měl cenu zlata. I proto se rázem po premiéře akčního filmu… (více)

Reklama

Reklama