Reklama

Reklama

zpět na všechny novinky
Zemřel Donald Sutherland

Zemřel Donald Sutherland

20.06.2024 Autor Goldbeater

Přichází velmi smutná zpráva ze Spojených států. Ve věku osmaosmdesáti let odešel americký filmový velikán a plodný herec s přibližně dvěma stovkami filmových a televizních rolí na svém kariérním štítě, všestranný kanadský dlouhán Donald Sutherland. Držitel dvou Zlatých glóbů zemřel ve čtvrtek 20. června v Miami na následky dlouho trvajícího onemocnění. Informaci dnes médiím potvrdila společnost Creative Artists Agency (CAA), jež herce zastupovala, a později také členové jeho rodiny.

 

Narodil se v roce 1935 ve městě Saint John v Kanadě. Po přesunu do Velké Británie vystudoval Londýnskou akademii hudby a herectví, jeho kariéra poté odstartovala na televizních obrazovkách s příchodem šedesátých let. Na velkém plátně se poprvé objevil v roce 1963 v epizodní roličce v britském dramatu The World Ten Times Over. Následovaly menší role ve snímcích jako FanaticDr. Terror's House of Horrors, Bedfordský incident a Mozek za miliardu dolarů. Průlomovou se pro něj stala úloha jednoho z titulní dvanáctky svérázných problémových vojáků na smrtonosné misi ve válečné klasice Tucet špinavců režiséra Roberta Aldricha.

 

S počátkem sedmdesátých let přišly v jeho kariéře takové filmové klasiky jako celovečerní snímek M*A*S*H v režii Roberta Altmana (zároveň jeho první nominace na Zlatý glóbus), extrémně zábavná válečná týmovka Kellyho hrdinové, kde si Donald Sutherland zahrál po boku Clinta Eastwooda, válečné drama Daltona Trumba Johnny si vzal pušku, neonoirová mysteriózní detektivka Klute režiséra Alana J. Pakuly, kultovní psychologický horor Teď se nedívej v režii Nicolase Roega a komediální drama z prostředí Hollywoodu, Den kobylek Johna Schlesingera. Následovala díla jako Casanova Federica Felliniho, Orel přistává a XX. století.

 

S koncem sedmdesátek si zahrál například se Seanem Connerym v klasickém heistovém snímku První velká vlaková loupež, v temném sci-fi hororu Invaze zlodějů těl a dobrodružném thrilleru z prostředí Arktidy, Medvědí ostrov. V roce 1981 se dočkal své druhé nominace na Zlatý glóbus díky opravdu silnému výkonu v tíživém rodinném dramatu Roberta Redforda Obyčejní lidé. V témže roce se objevil v thrilleru Oko jehly a sci-fi dramatu Bod zvratu, za který obdržel cenu za mužský herecký výkon na tuzemském Mezinárodním filmovém festivalu Karlovy Vary.

 

Na přelomu osmdesátých a devadesátých let se objevil třeba jako záporák ve snímku Kriminál se Sylvesterem Stallonem v hlavní roli a zahrál si i jednu z hlavních rolí v hvězdně obsazeném dramatu Bílé období sucha. S příchodem devadesátek ho čekala celá řada výrazných rolí. Nejde vyjmenovat ani zdaleka všechny, zmiňme tedy alespoň filmy jako Oheň, JFKSkandální odhaleníSmrtící epidemie, Čas zabíjet, Anděl smrti, Hranice možnostíVirus, sci-fi Vládci loutek, kterým se tak trochu vrátil k tématu výše zmíněné Invazi zlodějů těl, a televizní počin od stanice HBO, Občan X, za nějž v roce 1996 získal svůj první Zlatý glóbus.

 

V roce 2000 si zopakoval spolupráci s Clintem Eastwoodem a objevil se po boku dalších hereckých veteránů v zábavném sci-fi Vesmírní kovbojové. V následujících letech jsme ho mohli vidět ve filmech jako Panika, Loupež po italskuPýcha a předsudek a Bláznovo zlato. V roce 2003 získal svůj druhý Zlatý glóbus za televizní film Cesta do války. Zejména mladší diváci si ho z ještě nedávných let mohou vybavit zejména jako zlověstného prezidenta Snowa ze série young-adult fantasy filmů Hunger Games. Italský režisér Giuseppe Tornatore ho obsadil do chváleného snímku Nejvyšší nabídka a James Gray do sci-fi Ad Astra.

 

V posledních letech jsme ho ještě mohli vidět ve snímcích jako Telefon pana HarriganaAlone a Moonfall. Významná byla samozřejmě i jeho kariéra v televizi, v níž se začal častěji objevovat zejména po roce 2000. Pamatovat si ho můžete z počinů jako První prezidentkaDirty Sexy Money a Pilíře země. V posledních letech to pak byly seriály jako Bez hranicKrvavé diamantySwimming with Sharks a Trust. V roce 2021 byl oceněn na Critics Choice Awards jako nejlepší vedlejší herec v limitované sérii Mělas to vědět. Naposledy jsme ho na televizních obrazovkách mohli vidět vloni díky westernu Strážci zákona: Bass Reeves.

 

Ač tomu skoro nelze uvěřit, při svém hereckém rejstříku a celé řadě výrazných úloh za svou dlouho trvající kariéru neobdržel ani jednu nominaci na Oscara. Nicméně v roce 2018 ho americká Akademie filmového umění a věd ocenila alespoň čestným Oscarem za jeho celoživotní úspěchy ve filmové branži. Je otcem celkem pěti dětí, po vlastní herecké dráze po něm pokračují synové Kiefer Sutherland a Rossif Sutherland. Kiefer dnes o svém otci na síti X napsal: „Osobně si myslím, že šlo o jednoho z nejdůležitějších herců ve filmové historii. Nikdy se nenechal zastrašit rolí, dobrou, špatnou, nebo ošklivou. Miloval to, co dělal, a dělal to, co miloval. Nikdo nemůže chtít víc. Dobře prožitý život.“

Reklama

Související novinky

Zemřel herec M. Emmet Walsh

Zemřel herec M. Emmet Walsh

21.03.2024

Ve věku osmaosmdesáti let zemřel v americkém Vermontu herecký veterán M. Emmet Walsh. Výrazný představitel zejména vedlejších rolí ve filmech jako Blade Runner, Zbytečná krutost a Potíže s Arizonou… (více)

Zlaté maliny slupnul hororový Medvídek Pú

Zlaté maliny slupnul hororový Medvídek Pú

09.03.2024

Den před předáváním slavných Oscarů tradičně probíhá vyhlášení cen, které si hollywoodské celebrity často za rámeček nedávají. Řeč je samozřejmě o Zlatých malinách (Razzies), které posměšně oceňují… (více)

Zemřel Carl Weathers

Zemřel Carl Weathers

02.02.2024

Přichází smutné zprávy ze zámoří. Ve věku šestasedmdesáti let zemřel ve čtvrtek 1. února v kalifornském Los Angeles americký herec Carl Weathers, známý především svou rolí boxera Apolla Creeda z… (více)

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

30.12.2023

Rok 2023 se uchýlil ke svému konci a přišel tedy čas, abychom vám stejně jako v předešlých letech opět představili výroční topky tří filmů a případně taky tří seriálů podle některých z… (více)

Statham, Stallone a Ayer chystají společný projekt

Statham, Stallone a Ayer chystají společný projekt

01.11.2023

Rýsuje se nám zde nová dlouholetá spolupráce na poli akčních filmů? Populární britský herec Jason Statham si údajně natolik užil natáčení nového snímku v režii Davida Ayera (Sebevražedný oddíl,… (více)

Zemřel herec Burt Young

Zemřel herec Burt Young

19.10.2023

Ve věku třiaosmdesáti let odešel americký na Oscara nominovaný herec Burt Young, mnohým fanouškům známý zejména svou rolí Paulieho Pennina z populární série filmů o Rockym Balboovi. Deníku New York… (více)

Zemřel herec Michael Gambon

Zemřel herec Michael Gambon

28.09.2023

Přichází smutné zprávy jak pro kouzelnický svět Harryho Pottera, tak i pro svět filmu celkově. Ve věku dvaaosmdesáti let totiž ve čtvrtek 28. září odešel oblíbený a talentovaný britsko-irský herec,… (více)

Jak to vypadá s rebootem Highlandera?

Jak to vypadá s rebootem Highlandera?

31.08.2023

Už to bude pěkných pár let, co byl oznámen reboot kultovní akční sci-fi fantasy Highlander v čele s Henrym Cavillem a režisérem Chadem Stahelskim (John Wick) za kamerou. Jenže Cavill měl od té doby… (více)

Zemřel režisér William Friedkin

Zemřel režisér William Friedkin

07.08.2023

Ve věku 87 let zemřel legendární režisér William Friedkin známý nejlépe pro své nezapomenutelné klasiky Francouzská spojka a Vymítač ďábla. Režisérův skon potvrdil děkan Chapman University a známý… (více)

Warner Bros. chce získat zpátky Nolana

Warner Bros. chce získat zpátky Nolana

15.06.2023

Po turbulentním období, příchodu nového vedení a nově naleznuté stabilitě to vypadá, že studio Warner Bros. opět hodlá začít pečovat o vztahy s uznávanými filmaři. Ty byly narušeny během pandemie a… (více)

Zemřel herec Treat Williams

Zemřel herec Treat Williams

13.06.2023

Ve věku jednasedmdesáti let zemřel americký herec Treat Williams, většině diváků známý zejména díky ztvárnění jedné z hlavních rolí v muzikálu Vlasy režiséra Miloše Formana. Smutnou zprávu médiím… (více)

Nová kingovka nabírá Hiddlestona s Hamillem

Nová kingovka nabírá Hiddlestona s Hamillem

09.05.2023

Fanoušci Stephena Kinga by měli zbystřit, následující filmová novinka by jim totiž mohla udělat velkou radost. Do adaptace povídky The Life of Chuck byli totiž čerstvě obsazeni herci Tom Hiddleston … (více)

Reklama

Reklama

Nejčtenější novinky

Ani Furiosa nezabrala, lidé do kin nechodí

Ani Furiosa nezabrala, lidé do kin nechodí

29.05.2024

Pohled na celosvětové tržby kinařů je tento rok týden od týdne smutnější. O potenciální blížící se krizi kin i velkých filmových studií se mluví už poměrně dlouho a důvody jsou nasnadě. Vzestup… (více)

Johnny Depp bude satan od Terryho Gilliama

Johnny Depp bude satan od Terryho Gilliama

09.06.2024

Hollywood dával nějakou dobu od Johnnyho Deppa (Piráti z Karibiku: Salazarova pomsta) ruce pryč. Během jeho soudních tahanic s bývalou partnerkou Amber Heard (Aquaman) se zdálo, že slavnému herci… (více)

Nejnovější novinky

Agenti ČSFD se vrací na MFF Karlovy Vary

Agenti ČSFD se vrací na MFF Karlovy Vary

včera

Již za pár dnů odstartuje 58. ročník Mezinárodního filmového festivalu Karlovy Vary. Na ČSFD vám tradičně přinášíme speciální sekci věnovanou tomuto tuzemskému filmovému svátku. V ní kromě… (více)

13. Filmový víkend ČSFD (2.-4. srpna)

13. Filmový víkend ČSFD (2.-4. srpna)

25.06.2024

Drazí ČSFĎáci, s velkou radostí vás tento rok opět zveme na Filmový víkend ČSFD, který se dočká již 13. ročníku. Náš vlastní malý filmový svátek se bude konat od pátku 2. srpna do nedělního rána 4.… (více)

Bob Odenkirk znovu v akci

Bob Odenkirk znovu v akci

25.06.2024

Během covidové pandemie se mnoho úspěšných filmů neobjevilo. Každý zářez, který účetním filmových studií přinesl alespoň nějaké dolary, měl cenu zlata. I proto se rázem po premiéře akčního filmu… (více)

Reklama

Reklama