Reklama

Reklama

zpět na všechny novinky
MFF Karlovy Vary v číslech ČSFD a očima agentů

MFF Karlovy Vary v číslech ČSFD a očima agentů

07.07.2024 Autor Goldbeater

V sobotu 6. července skončil 58. ročník Mezinárodního filmového festivalu Karlovy Vary. V rámci slavnostního zakončení byly samozřejmě rozdány festivalové ceny, a jak jsme zde psali, hlavní ocenění pro vítězný snímek Hlavní soutěže putovalo dokumentárnímu filmu Náhlý záblesk hlubších věcí Marka Cousinse, zatímco cenu soutěže Proxima získal film Cizinec. Jaké nejlíp oznámkované snímky by z obou soutěží však vzešly z hodnocení Vás, uživatelů ČSFD? Pokud se podíváme na Hlavní soutěž, nejlépe hodnoceným filmem je s výsledkem 86,8% vztahové norské drama Až na věky režisérky Liljy Ingolfsdottir, které na festivalu získalo několik vedlejších cen. Nejlépe hodnoceným filmem Soutěže Proxima je potom se 76,0% indické drama Druhá šance.

 

Letos jsme vám stejně jako v předchozích letech přinesli také speciální sekci, kde jste mohli naleznout a stále naleznete kompletní program festivalu i výběr recenzí k promítaným filmům. K tomu ve vedlejší záložce sekce naleznete taky recenze a deníčkové příspěvky šestice ČSFD agentů, kteří celých devět dnů karlovarského festivalu chodili ze sálu do sálu a psali o všem, co viděli. V součtu jich všech šest navštívilo celkem 156 projekcí. Kolik projekcí z programu stihl nakoukat každý agent a jaké největší filmové zážitky si z nich odnesl?

 

Azurose – Letos jsem navštívil 27 filmových projekcí. Jedničkou pro mě je určitě český snímek Vlny, který se sice drží klasické struktury, ale velice kvalitně vypráví dobový příběh prostřednictvím mladých hrdinů. Nejsilnější divácký zážitek jsem měl z filmu Substance, který byl bez pochyb nejzajímavějším počinem letošního ročníku. A nejvíce emocí ve mně probudilo francouzské drama Ty krávo! s prostým příběhem, ale neuvěřitelně citlivým vyprávěním.

 

Filmmaniak – Na festivalu jsem viděl celkem 34 filmů. Za nejlepší z nich považuji německé drama Umírání, právem oceněné na festivalu v Berlíně za nejlepší scénář. Na této mistrovské lekci v empatii mě zaujala komplexita, s níž byl vylíčen příběh členů jedné nesourodé rodiny, a stejně tak i bravurní režie a herecké výkony. Opomenuty by ale neměly být ani filmy V zemi našich bratrů, Jiný člověk, Žádná jiná země nebo Ještě nejsem, kým chci být, které byly také skvělé. Zároveň se těším, až znovu uvidím Substanci nebo dokument Zachycení a stejně tak i české filmy Vlny a Mord.

 

Goldbeater – V rámci letošního ročníku jsem zvládl absolvovat 27 filmových projekcí a jeden KVIFF Talk (s mistrem Soderberghem). Když nepočítám pětihvězdičkové klasiky jako Paříž, Texas a Po zavírací době, které jsem si musel dát na plátně opakovaně, zaujaly mě nejvíc tuzemský Mord, který přinesl nejautentičtější a možná i nejvtipnější podívanou, tajuplný Jiný člověk, jenž byl naopak horskou dráhou napříč žánry i náladami, a na první příčku musím hodit šílenou Substanci, málokdy se totiž ve Varech stává, že by diváci tleskali i v průběhu samotné projekce a ne jenom po jejím skončení. A tady se v závěrečné půlhodině tleskalo mohutně!

 

Kajas – Letos jsem na KVIFFu zvládla 25 projekcí a nejvíc na mě zapůsobily dva filmy. Vlny režiséra Jiřího Mádla si ode mě jako jediné vysloužily 5 hvězdiček. Je to perfektně natočený a napínavý dobový velkofilm, který se vyrovná zahraniční produkci. A zmínit musím také klenot z Cannes: Substanci se skvělou Demi Moore, ale hlavně s uhrančivou Margaret Qualley. Tuhle neskutečně vtahující podívanou doporučuji každému, kdo snese trochu víc audiovizuální brutality.

 

NIRO – Tak vám ani nevím, kolik jsem viděl filmů... buď 19, nebo 91. A mám počítat i ty tři, na kterých jsem usnul? Devět dní festivalu je hodně a některé z viděných filmů už v mém mozku vypadají jako rozšlápnutý gumový medvídek. Ale rozhodně ne ty dva po sobě jdoucí, které mi udělaly největší radost, protože přinesly duo moc dobrých tuzemských filmů – Mord a Vlny. To se mi nestává často.

 

Stanislaus – Viděl jsem dohromady 24 filmů (ve 23 případech šlo o celovečerní kousky). Bronzovou medaili uděluji českému snímku Mord, který humorně mrazivým způsobem vzdal poctu československé nové vlně. Na druhé místo usazuji Substanci, která je krvavou, černohumornou, ale ve své substanci smutnou satirou na ageismus a kult ženské krásy. Nejvíce mě zaujal koprodukční film V zemi našich bratrů, který mě na základě třech silných, jímavých, ale nijak podbízivých kapitol ze života Afghánců žijících v Íránu přesvědčil o tom, jak moc dobře se na tom v srdci Evropy máme.

 

Celý přehled recenzí agentů a jejich deníčkových příspěvků ohledně letošního ročníku karlovarského festivalu naleznete stále v této zvláštní sekci. A pokud jste výše zmíněné snímky nestihli ve Varech, budete mít šanci některé z nich dohnat ještě od 8. do 14. července v pražských kinech Aero, Světozor a Přítomnost a v brněnském Scalním letňáku v rámci přehlídky Šary Vary – oficiálních ozvěnách 58. MFF Karlovy Vary. Pár z těchto filmů samozřejmě v pozdější době dorazí i do širší kinodistribuce. Těšíme se na viděnou u KVIFFu s číslovkou 59, který se uskuteční ve dnech 4. až 12. července 2025. Tak zase za rok ve Varech!

Reklama

Související novinky

V Karlových Varech byly rozdány ceny

V Karlových Varech byly rozdány ceny

06.07.2024

Po rozmanitých devíti dnech končí největší tuzemský filmový svátek, jímž je Mezinárodní filmový festival Karlovy Vary. Během jeho 58. ročníku bylo na plátnech karlovarských kinosálů uvedeno na 180… (více)

Zlatá palma festivalu v Cannes zná svého vítěze

Zlatá palma festivalu v Cannes zná svého vítěze

25.05.2024

Večer v sobotu 25. května proběhl ceremoniál slavnostního zakončení 77. ročníku prestižního mezinárodního Filmového festivalu v Cannes. Na prosluněné francouzské riviéře tak skončil dvanáctidenní… (více)

Jaké filmy budou soutěžit o Zlatou palmu v Cannes?

Jaké filmy budou soutěžit o Zlatou palmu v Cannes?

14.04.2024

Ve čtvrtek 11. dubna proběhla v kinosále UGC Normandie v Paříži tisková konference ku příležitosti zveřejnění oficiálního výběru v rámci programu nadcházejícího 77. ročníku Filmového festivalu v… (více)

Co si nenechat ujít na festivalu Pragueshorts?

Co si nenechat ujít na festivalu Pragueshorts?

27.02.2024 Reklama

Ve středu 28. 2. vypukne 18. ročník Mezinárodního festivalu krátkých filmů Pragueshorts Film Festival, organizovaného každoročně pod hlavičkou MFF Karlovy Vary. Na ty nejlepší krátké filmy z Česka i… (více)

Bratři Coenové chystají krvavý horor

Bratři Coenové chystají krvavý horor

30.01.2024

Je tomu už pět let od posledního společného snímku talentovaného tvůrčího dua bratří Coenů, jímž byl western Balada o Busteru Scruggsovi vyrobený pro streamovací službu Netflix. Po uvedení tohoto… (více)

Chris Evans jako vůdce sekty od Ethana Coena

Chris Evans jako vůdce sekty od Ethana Coena

29.01.2024

Po premiéře filmu The Tragedy of Macbeth, prvního projektu, na němž pracoval sám Joel Coen (Tahle země není pro starý, Big Lebowski) bez svého bratra, se šířily zvěsti, že Ethan Coen o režii… (více)

Začíná 17. ročník festivalu Pragueshorts

Začíná 17. ročník festivalu Pragueshorts

28.02.2023 Reklama

Mezinárodní festival krátkých filmů Pragueshorts se letos uskuteční od 1. do 5. března v pražských kinech, od 5. do 18. března pak online na KVIFF.TV. Přehlídka organizovaná týmem MFF Karlovy Vary… (více)

Na cenách kritiky zabodovaly Arvéd i BANGER.

Na cenách kritiky zabodovaly Arvéd i BANGER.

04.02.2023

V letošním roce se nominace na Cenu české filmové kritiky za rok 2022 dočkalo celkem sedmnáct filmů. Našli jste mezi nimi nejen snímky promítané v loňském roce v kinech, ale i seriály, minisérie,… (více)

Channing Tatum chystá remake Ducha

Channing Tatum chystá remake Ducha

18.01.2023

Channing Tatum (Loganovi parťáci, Pes) se za pár týdnů objeví ve třetím díle série Bez kalhot, jinak toho ale herec v plánu moc nemá. Snu na jeho srdcový projekt Gambit se už vzdal, jak ale nyní… (více)

Yorgos Lanthimos si vybral svůj další projekt

Yorgos Lanthimos si vybral svůj další projekt

30.09.2022

Řecký režisér Yorgos Lanthimos (Zabití posvátného jelena, Humr) se po úspěchu Favoritky na mnohých světových oceněních v originální tvorbě jen tak nezastavuje. Aktuálně je v postprodukci jeho další… (více)

Zemřel herec Ray Liotta

Zemřel herec Ray Liotta

26.05.2022

Ve věku 67 let zemřel herec Ray Liotta, známý například z filmů Mafiáni, Identita, Kokain nebo Země policajtů. O smrti herce informoval server Deadline, podle kterého herec zemřel poklidně ve spánku.… (více)

Reklama

Reklama

Nejčtenější novinky

Druhé V hlavě je obrovský hit

Druhé V hlavě je obrovský hit

17.06.2024

Rozjuchané emoce nejsou pouze předmětem nového animáku V hlavě 2, neboť neskrývanou radost v současnosti jistě prožívají i u studia Pixar, potažmo u Disneyho. Film, v němž sledujeme myšlenkové a… (více)

V hlavě 2 má miliardu

V hlavě 2 má miliardu

03.07.2024

Filmový rok 2024 zná svůj první miliardový hit. Nestala se jím Duna: Část druhá, ačkoliv se svými 711 miliony měla docela dobře nakročeno, ale dosáhlo toho jiné pokračování dalšího populárního snímku… (více)

Nejnovější novinky

Třetí řada Euforie přece jen dorazí

Třetí řada Euforie přece jen dorazí

dnes

Jen pár měsíců nazpět jste se u nás mohli dočíst, že plánovaná třetí řada veleúspěšné Euforie se zmítá v problémech a není zdaleka jisté, jestli se vůbec na druhou sérii bude nějak navazovat a příběh… (více)

Horor s Nicolasem Cagem je nečekaným hitem

Horor s Nicolasem Cagem je nečekaným hitem

včera

Ač víkendovým tržbám v Americe bez větších překvapení vede pokračování oblíbené animované série Já, padouch 4 a na vysoké příčce se i měsíc po svém domácím uvedení stále drží taky miliardový hit V… (více)

Zemřela herečka Shannen Doherty

Zemřela herečka Shannen Doherty

14.07.2024

Ve věku třiapadesáti let zemřela v sobotu 13. července americká herečka a hvězda populárních seriálů, jako jsou Beverly Hills 90210 a Čarodějky, Shannen Doherty. Podle dostupných informací bohužel… (více)

Reklama

Reklama